december 2005

Slovenská správa ciest informuje nepresne

Bol som nútený dnes zavítať na server zjazdnost.sk, ktorý prevádzkuje Slovenská správa ciest. Zo zvedavosti, ale i z nutnosti - medzi Trnavou a Nitrou totiž ostala trčať príbuzná s priateľom a ja v domnení, že im predostriem aktuálny stav v ich okolí, som zasurfoval na zjazdnost.sk. Podľa ich informácií, od 16:00 hod. ostali visieť asi 20 km pred Nitrou na rýchlostnej komunikácii R1 v smere do Nitry a cesta bola ďalej neprejazdná... Telefonovali sme spolu o 18:00 hod. A čo som sa dozvedel na webe zjazdnost.sk?

Zjazdnosť ciest - mapa - stav 30. 12. 2005 18:00 hod.
výrez mapy zo serveru zjazdnost.skČítať ďalej

Z nového Hoax.cz radosť nemám

Server Hoax.cz, vynikajúci web venujúci sa problematike hoaxov, v uplynulých dňoch redizajnoval...

A dovolím si poznamenať, že (aspoň podľa mňa) hodne nešťastne - veď posúďte sami, kde až začína obsah a ten vertikálny reklamný pruh je naozaj kúzelný (a nekomentujem layout metódou tr, tr, td, tr, tr, td)...

Nechcem príliš dizajn rozoberať, lebo mi to neprísluší, ale poloha reklamného pruhu je fakt desná! Nemať RSS, tak tam normálne prestanem chodiť...

Hoax.cz

Aktualizované 10:20 - Spravodaj sa venuje podrobnejšiemu rozboru redizajnu i s typmi na vylepšenie.

Bol u vás Ježiško IT friendly?

...u mňa bol :-) Prostredníctvom mojej Lásky mi priniesol grafický tablet Genius MousePen 8x6. Samozrejme, že som si oň Ježiškovi napísal a vyslyšal ma :-)

Nechápem, ako som pri domácom kompe mohol bez neho dosiaľ existovať, zvlášť, keď som už v minulom tisícročí v zamestnaní dlhé roky pracoval s profesionálnym tabletom formátu A3. Genius MousePen 8x6 je síce menší, ale má skvelý pomer medzi cenou a plochou, skrátka, nie je to ani mrňavé čmáratko a ani vás finančne nezruinuje pri domácom alebo poloprofi použití :-) Možno, ak sa k tomu časom dokopem a bude viac konkrétnych skúseností, stvorím i nejakú recenziu...

A čo u vás? Porozumel Ježiško vašim prianiam na IT hračky? :-)

Ako s Opera Mini na GMail Mobile

Opera Mini, skvelý to java web browser pre mobil, má problém s prístupom na nedávno uvedený Gmail Mobile, čiže verziu Gmail pre mobilné zariadenia.

Opera Mini pri prístupe na Gmail Mobile ohlási chybu XML parsing failed. Podľa Opera Mini testera (vlastne testerky) je chyba na strane Google, ale hlavné je, že nič nie je stratené...

Na fóre Opera Mini som narazil na riešenie, ako získať bezproblémový prístup na Gmail Mobile i z Opera Mini:
 Čítať ďalej

TV Pohoda - bude web? Nebude?

TV Pohoda, ako mestská (lokálna) televízia pre región Nové Mesto nad Váhom, je v mojom TV naladená už pár mesiacov, čiže od počiatku vysielania.

Prvé, čo som vykonal po naladení, bol dotaz na Google, reku že či TV Pohoda existuje. A on, že vraj neexistuje... No, čo už, išiel som teda na to lopatisticky a z, do browsera naťukaného tvpohoda.sk, na mňa Pohoda konečne vykukla... Ale pohoda to veru nebola, len under construction. Tak fajn, skúsim o pár týždňov, hovorím si, veď sú mladí, začínajúci ;-)

Ale po pár mesiacoch stále nič. A čo vlastne od webu TV Pohoda očakávam? Čo mi môže regionálne televízne vysielanie prostredníctvom svojho webu priniesť? Dnes som v jednej z ich reportáží zachytil:

 Čítať ďalej

PSPad 4.5.0

Po pár mesiacoch beta testovania je k dispozícii PSPad vo finálnej verzii 4.5.0.

Bohužiaľ, do Vianočnej final verzie sa preniesla i otravujúca chyba (pri skrolovaní dokumentu kolečkom myši) prejavujúca sa v niekoľkých posledných beta verziách. Bude Vianočný build opravený aspoň Silvestrovským? :-) Bol by som veľmi rád... Ale nič si nenárokujem, ničoho sa nedožadujem, na rozdiel od mnohých si uvedomujem, že ide o freeware a teda, rešpektujúc zdarma prácu autora, nemám právo žiadať nič, len pekne poprosiť :-)

Je vaša žena ako Internet Explorer?

Niektoré ženy sú ako Internet Explorer - vypasené, vrtkavé a použiteľné pre každého, kto ide okolo...

...tvrdí na úvod svojho spotu Eskil Sivertsen (Opera PR Manager). A vaša je aká? Ako IE, FireFox alebo ako Opera? Tak si prečítajte jeho predvianočnú oddychovku.

 

Naštýlujte a získajte TopStyle

Chris Pirillo vyzýva webdizajnérov k novému naštýlovaniu Gada.be. Prvých 5 akceptovaných dizajnov získa TopStyle.

Len z tej odmeny som trochu jeleň, Chris Pirillo v titulku spotu ponúka free copy of TopStyle a v texte už full copy of TopStyle - a to sú dve rôzne veci. Predpokladám ale, že pôjde o plnú verziu TopStyle Pro, veď jej trial alebo TopStyle Lite si môžem stiahnuť i bez Gada.be :-)

del.icio.us padol v pravý čas

del.icio.us má problém a ušetril mi váhanie - už pár týždňov som totiž zvažoval nasadenie čohosi spomedzi desiatok rozličných metód na tvorbu kategórií (Blogger ich nepozná) a del.icio.us bol jedným z kandidátov, keďže spolu s rozličnými hackmi alebo bez nich, je hodne medzi Blogger blogmi (nielen) používaný, aj keď len formou jednoduchého tagovania.

Takže na del.icio.us teraz zabudnem? Patrilo by sa, nie? Ale kdežééééé... Počkám si, ako rýchlo sa spojazdní a podľa toho sa možno posunie v mojom zvažovaní na popredné priečky :-)

A mimochodom, čo takého sa to 14. 12. dialo, keď poruchy napájania spôsobili poruchy RAID nielen u del.icio.us? ...a pointu neozrejmím :-)

Robia zo slovenských dôchodcov cvičené opice?

Po prečítaní článku Slovenskí dôchodcovia sa učia pracovať s počítačom mám z toho veľmi silné obavy. A ak je to tak, je to na škodu tých dôchodcov, lebo môžu dostať viac a takisto na škodu nás, daňových poplatníkov, lebo naše dane nie sú vynakladané efektívne.

Možno vás výraz cvičené opice príliš irituje, ale vedzte, nechápem to ako urážku alebo zosmiešňovanie. Ide len o môj súkromný terminus technicus, nad ktorého definíciou som sa už zamýšľal.

A čože ma to v spomenutom článku vlastne nadhodilo zo stoličky? Prečítajte si najprv citáciu:

 Čítať ďalej

Google kúpi Operu...

...aspoň to tvrdí Pierre Chappaz, prezident Yahoo Europe, podľa dobre informovaných zdrojov. A Opera popiera... (via Opera Watch)

No neviem, vyhľadávam Googlom, blogujem Googlom, meriam Googlom a už si ani nespomeniem, čo mám s nimi ešte spoločné a to ešte i browsovať budem Googlom? Ešte aby to tak všetko spoplatnil, to ma vyjde lacnejšie vytvorenie nového vlastného celosvetového internetu :-D

 

Grafický benchmark webovej stránky

Webperf.org prevádzkuje službičku URL Breakdown, ktorá k zadanému webu graficky i číselne znázorní čas i poradie jednotlivých prvkov pri simulovanom načítavaní do browseru (via FreshBlog). Skvelé pri hľadaní zdržujúceho elementu... (zrejme je to staré, ale ja som na to natrafil až teraz :-))

FeedBurner - RSS so štatistikami pre Blogger a nielen preň

Úplne samozrejmé je dnes sledovanie návštevnosti webu/weblogu, ovšem hádam každý weblog (a mnoho webov) distribuuje svoj obsah i prostredníctvom RSS, resp. Atom. Majú všade podchytenú i túto cestičku? Pravdupovediac, neviem... Ak môžem vychádzať zo svojich možností, odjakživa sledujem návštevnosť stránok prostredníctvom Naj.sk a odnedávna i pomocou Google Analytics. Ale len návštevnosť stránok... Mňa ale zaujíma i odber RSS kanálu, ovšem k tomuto sú mi vyššie uvedené merače k ničomu a logy z webhostingu mi podajú len informáciu o počte načítaní XML súboru s RSS feedom. Skrátka, v prípade RSS kanálu si na niečo podrobnejšie, ako počet odberateľov a skladbu RSS čítačiek, môžem nechať zájsť chuť...Čítať ďalej

Num Sum - webový tabuľkový procesor

K typu na webový textový procesor Writely (via Spravodaj) pridám typ na webový tabuľkový procesor Num Sum (via časopis PC REVUE).

Webové aplikácie pre tie najzákladnejšie (najpoužívanejšie) desktopové funkcie zažívajú boom a niet sa čo diviť, s rýchlym pripojením je možné i nemožné ;-) Piki sa už na net sťahuje... Ale mňa nedostanú :-)

Google Analytics - opäť možné pridávať profily

Práve som zistil, že v Google Analytics je už opäť možné vytvárať nové webové profily, čiže môžte si pridať ďalšie weby pre sledovanie štatistík. Maximálny počet profilov je obmedzený na 5.

 

11 tipov pre zvýšenie počtu vzhliadnutých stránok

ProBlogger vydal 11 tipov na zvýšenie počtu vzhliadnutých stránok na jednoho navštevníka v článku 11 Techniques to Increase Page Views on Your Blog (via FreshBlog).
Cieľom je udržať návštevníka na svojom weblogu čo najdlhšie a nenásilne mu ponúknuť čo najviac svojich spotov k čítaniu.

Nie je tam síce nič, na čo by blogger nemohol prísť i sedliackym rozumom, ale takto pekne zosumarizované sa to pekne číta :-)

Protopage - personalizovaná štartovacia stránka

Kto má chuť sťahovať sa na net, môže začať trebárs i s Protopage, čo je personalizovaná štartovacia web stránka (vytvorená v AJAX) obsahujúca RSS čítačku, bookmarky, reminder (pripomínač) a tváriaca sa ako desktop (via AllThatscool).

Na rozdiel od takého Netvibes to behá i pod Operou, ale podrobnejšie som Protopage neskúmal, na net sa sťahovať nemienim.

DiGi REVUE 12/2005 - moje recenzie

Vychádza decembrové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moje recenzie nenáročného kompaktného ultrazoomu Nikon Coolpix S4, rodinného kompaktu Nikon Coolpix L101, vodotesného kompaktu Pentax Optio WPi a malej štýlovky Pentax Optio S6.

Tele a wide predsádky i statív pre fotomobil

Bláznov, ktorí nahradzujú digitálne fotoaparáty fotomobilmi, možno zaujmú tele a wide predsádky pre fotomobil. A k tomu ešte i malý statív s uchopením i pre fotomobil. Ak sa chcete ihruškať, tak skvelá výbavička pre vás... Alebo by ste radšej fotografovali? Tak čo si nekúpite fotoaparát?

P.S.: Duchaplné a "odborné" predpovede o vytlačení kompaktných fotoaparátov fotomobilmi z komentárov mažem. Viem, že v budúcnosti dôjde k prelínaniu a až k zlúčeniu (hovorím o lowendových kompaktoch vs fotomobil, nie o vyspelých kompaktoch a DSLR), ale zatiaľ to tak nie je.

Depeche Mode v Bratislave

...a už mám na nich lístky :-) Pravdupovediac, teším sa ako malý, doteraz mi ich koncerty v dosahu akosi unikli :-( Pred 20-timi rokmi bol Depeche Mode môj absolútny favorit (nie, v čiernom som ale nechodil), dnes má jedno z čestných miest v mojej súkromnej Sieni slávy...

Ak sa vám na TicketPortal kvôli zakúpeniu lístkov na Depeche Mode nedarí dostať, majte strpenie, ospravedlňujú sa, že záujem predstihol očakávania a plánujú posilniť HW.

Aktualizované 12. 6. 2006 - moje zhodnotenie koncertu v článku Už po... Depeche Mode v Bratislave.

 

Foto: Jesenná trikolóra

Jesenná trikolóra

Tak mi pri tom nemastnom neslanom zimnom počasí prišlo ľúto za jeseňou (a to ju nemám rád)...Čítať ďalej

Blogger.com - číslovanie komentárov

Systém Blogger bohužiaľ nedisponuje žiadnym šablónovým tagom pre číslovanie (poradie) komentárov. Číslovanie komentárov sa však hodí, ak komentujúci potrebuje v rámci diskusie vyznačiť, na ktorý komentár reaguje, môže tak, v rámci svojho komentára, prehľadne okomentovať i viac predošlých komentárov, pričom na ne odkáže vo svojom texte číslom komentára. Ak sa teda pod článkom zíde väčšie množstvo komentujúcich, ktorí na seba vzájomne reagujú, číslovanie komentárov a ich využívanie pri odkazovaní, výrazne sprehľadňuje diskusiu pod článkom, resp. je jasnejšie, kto na koho a ktorý komentár reaguje.

Implementácia spočíva vo vložení triviálneho JavaScriptového kódu do šablony. Prvú časť je potrebné vložiť hneď za tag BlogItemCommentsEnabled, ešte pred tag BlogItemComments:Čítať ďalej

Google Analytics - rozlišovanie slovenských i českých vyhľadávačov

Aktualizované 25. 6. 2010: Google Analytics má nový merací kód, jeho tvar aj s úpravou nájdete v článku Rozlíšenie slovenských i českých vyhľadávačov pre nový asynchrónny merací kód Google Analytics.

Chýba vám v Google Analytics rozpoznávanie slovenských a českých vyhľadávačov? Na riešenie som natrafil na About weblog. Spolu s miernou modifikáciou, ktorá sa objavila na Filůvom blogu, to bude nepriestrelnejšie.Čítať ďalej

SEO spam na webe Ski Centrum Kálnica

Aktualizované 8. 12. 2005 - SEO spam na webe Ski Centrum Kálnica už autor odstránil.

Začína zima, lyžovačka možno na dohľad, tak reku, že si zasurfujem na web Ski Centrum Kálnica, čo nového sa udialo od posledného oznámenia o novom vleku... Zatiaľ nič...Čítať ďalej