január 2006

Štyri veci - Four things

Ja nechcééém.... Takto som sa zastrájal (keď som včera videl roztláčať káru v Čechách, hneď na to dorazivšiu na Slovensko), keby náhodou predposledný blogger už nemal na koho odkázať a ostal by som z núdze len ja ako posledný. Ale uplynulo sotva 20 hodín a som v tom. A to som sa pred dvadsiatimi hodinami zastrájal, že čo koho do toho, veď o sebe púšťam len keď chcem, kedy chcem a ako chcem... Ale prepáčte mi moje zlyhanie, podľahol som a zúčastním sa, to by sa Tomáš Gluchman, predávajúci mi štafetu hry, i mohol uraziť a to by som nerád :-)

Takže môj príspevok do hry:

Moje štyri zamestnaniaČítať ďalej

Príručka pre anonymné blogovanie II

Pred časom som upozorňoval na PDF publikáciu Handbook for bloggers and cyber-dissidents určenú ľudom odkázaným na anonymné blogovanie (hlavne kvôli cenzúre v nedemokratických štátoch).

Spirit of America spojazdnila podobný projekt a to Blog Safer: The Anoniblogging Wiki pojednávajúci o problematike nielen v download verzii ale i online a dokonca v štýle Wiki (via Blogger Buzz).

 

Pokusný podvod ostane podvodom

Vždy ma nadhodí zo stoličky, keď vidím, ako si niekto svoje podvodnícke techniky zaštiťuje pokusom. Dnes som sa takisto musel zbierať zo zeme pri čítaní opisu ďalšieho podvodu - nechápem, ako niekto môže byť tak naivný a domnievať sa, že keď sa obháji "ja som len skúšal", že mu bude odpustené. Ak by to platilo, obhajcovia podvodníkov by sa ocitli v raji, lebo by im stačila jedna instantná obhajoba "môj mandat len skúšal, kto sa chytí". Ale naštastie to tak nefunguje...

Autor spotu si to ale asi bohužiaľ neuvedomuje a je mi ho tak trochu ľúto, keďže je i možné, že sa dopustil spolupáchateľstva, nenahlásením podvodu o ktorom sa dozvedel, na polícii. Viem, chcel poukázať na problém, na bežnú naivitu uživateľov. Ovšem na to existujú i čisté spôsoby.Čítať ďalej

Nová Opera Mini a už oficiálne

Dnes bola vydaná Opera Mini 1.2.2957. Ide už o oficiálnu verziu a jej podpora je celosvetová.

Sťahovať zdarma môžte cez wap na adrese mini.opera.com alebo z PC na adrese www.opera.com/products/mobile/operamini/phones/, kde si zároveň overíte podporu jednotlivých mobilov.

Operu Mini je možné získať i zaslaním SMS v cene 95,20 SKK s textom MP OPERA na číslo 6670. Podporovaný je T-Mobile i Orange.

 

Diagnostika poruchy hard disku podľa zvuku

Akékoľvek zvuky z hard disku sú tým posledným, čo by sme chceli počuť. Ak už nastanú (jasná porucha), výmena HDD nás neminie. Niekoho by ale mohlo, už len pre poriadok (to aby si HDD nemyslel, že si odíde len tak, ako by sa nič nedialo), zaujímať, čo poruchu spôsobuje.

Hitachi je nápomocný a v rámci svojej Hard Disk Drive Knowledge Base poskytuje zvukové záznamy rôznych prejavov poruchy HDD (via Digital Inspiration). Hneď budete kľudnejší, ak budete vedieť, že váš hard disk odišiel na poškodenú hlavu alebo trenie hlavy o povrch platne.

 

Google už v Opere rýchlejší

Google začal posielať obsah komprimovaný pomocou gzip už i Opere, dosiaľ tak činil len u IE a FF (via David Storey).

Ak si chcete preveriť, či niektorý web komprimuje, nekomprimuje alebo nebodaj diskriminuje váš browser (nemyslím ním len Operu), použite GZip Discrimination Test.

 

Som čakateľ na betu Yahoo! Mail

Ešte niekedy na jeseň som zaslal prihlášku do bety nového Yahoo! Mail. Už ani neviem po akej dobe, mi 16. decembra prišla odpoveď:
 Čítať ďalej

Prvá DSLR od Sony v lete

Konica Minolta v rámci svojho šokujúceho odchodu z foto biznisu oznámila, že technológie ohľadne DSLR preberá Sony. V náväznosti na to Sony oznámilo svoju prvú digitálnu zrkadlovku (DSLR) na leto.

Dúfam, že popri deklarovanej kompatibilite s doterajšími objektívmi Konica Minolta, ostane zachovaná i optická stabilizácia obrazu na snímači. Mať totiž stabilizátor na snímači a nie v optike ako ostatní výrobcovia, je geniálna vec a hlavne v triede "lacných" DSLR je to obrovská konkurenčná výhoda.

 

Šok - Konica Minolta končí!

Konica Minolta oznámila, že končí s výrobou fotoaparátov! Pokračovateľom sa stáva Sony, ktorý bude vyvíjať DSLR kompatibilné s Maxxum/Dynax optikou, rovnako preberie i technickú podporu a servis.

Tak nám z Veľkej Päťky ostane už len štvorka... A za KM mi bude fakt ľúto...

 

T-Mobile na infolinke nepravdivo informuje

V spoločnosti T-Mobile existuje jasný rozpor medzi tým, čo tvrdia ich Všeobecné podmienky a obsahom informácií podávaných operátormi na ich infolinke. Respektíve, operátori odcitujú Všeobecné podmienky presne, ale vyvodzujú z nich nesprávne závery, uvádzajú tým zákazníka do omylu a pravdepodobne i porušujú zákon.

Ale k veci - rodinný príslušník chcel vykonať prechod z predplatenej karty na paušál... Pamätajúc si z minulosti, že na obchodných miestach bežne vyhotovujú fotokópie osobných dokladov, ma napadlo nahliadnuť do Všeobecných podmienok (VP), či vyhotovenie fotokópie osobného dokladu (občiansky preukaz a pod.) je podmienka pre uzatvorenie zmluvy - niečo sa mi marilo, že podmienené by to byť nemalo...Čítať ďalej

Ako Prvá Dôchodková Sporiteľňa zhodnocuje fondy

Prvá Dôchodková Sporiteľňa (PDS) poskytuje aktuálnu hodnotu dôchodkovej jednotky i jej vývoj v čase, na svojom webe (nakoniec, prikazuje jej to zákon). Čo mi tam ale chýba, je priame porovnanie vývoja hodnoty dôchodkovej jednotky medzi jednotlivými fondami v rámci PDS - to aby som vedel, či som si vybral ten správny. Aj keď sporím len rok a budem ďalších 25, zaujíma ma toto porovnanie už teraz.

Z webu je možné získať denné dáta v čase za jednotlivé fondy, tak som ich zlúčil a vytvoril graf porovnávajúci Konzervatívny dôchodkový fond, Vyvážený dôchodkový fond a Rastový dôchodkový fond v PDS za rok 2005.

vývoj dôchodkovej jednotky PDS v roku 2005
porovnanie vývoja dôchodkovej jednotky vo fondoch PDS za obdobie 22. 3. 2005 až 12. 1. 2006Čítať ďalej

Na Marse už som, štartujem na Pluto

Google, ako najpoužívanejší vyhľadávač na Zemi, pozná moje meno dostatočne a bezpečne, ale nestačí :-) V roku 2001 som prihlásil svoje meno do misie Mars Exploration Rover a nejakú dobu sa teda vyskytujem už i na Marse. Ale dosiaľ žiadny marťanský kontakt...

V utorok ale štartujem i na Pluto v rámci misie New Horizons, tak hádam aspoň odtiaľ sa ozve nejaký plutónsky blogger :-)Čítať ďalej

Opravený PSPad 4.5.0

Keď som informoval o vydaní PSPad 4.5.0, posťažoval som si i na hodne otravnú chybu prejavujúcu sa pri skrolovaní dokumentu kolečkom myši, ktorá sa niesla pred Final verziou i v niekoľkých posledných beta verziách.

Dnes bol vydaný opravený PSPad 4.5.0 build 2177. Opravuje vyššie spomenuté i ďalšie chyby, viac info i s downloadom u autora.

Deň SME-friendly

Hneď z rána som si prečítal na Profiblogu Jara Spisaka Rozhovor s Tomášom Bellom a už mi ostal SME Blog rezonovať v hlave celý deň, teda, nie že by som sa ním zvlášť zapodieval (ako v jednom mojom príspevku) alebo nebodaj naň urputne myslel, ale akosi som naň v priebehu dňa ešte narážal - vlastne už len raz, ale hneď dvojmo :-)
Najprv mi prišlo milé, že bloggeri na SME už objavili (česť výnimkám) i niečo mimo SME, ale vzápätí som i tak ostal zaskočený predstavou o pestrom svete blogerskom :-) Oni sú fakt komunita sama pre seba - podmnožina SME v množine Blogscéna :-)

 

Inštalačný Mozilla syndróm

Zrovna som si definoval Inštalačný Mozilla syndróm - trpí ním software, ktorý to pri upgrade na vyššiu verziu nerozdýcha. Ešte typickejšie pre tento syndróm je to, že upgrade sa určite vykonáva na verziu posledne vydanú pred upgradom, čiže nie na build z roku pána...

Oboru Informatika sa aktívne (profesne i privátne) venujem 23 rokov, ale nikdy som nemal so žiadnym softom také patálie pri upgradoch, ako s produktami FireFox a Thunderbird - inštalácia novej verzie na predposlednú a ono to po preinštalácii nejde! Treba odinštalovať (nebojte, profil a dáta mailových učtov ostanú zachované) a nechať najnovšiu verziu inštalovať odznova načisto... Humus!

E-mail sa oplatí skryť

Je to už dávnejšie, čo som sa rozhodol riešiť prísun spamu na verejne dostupný môj e-mail. Hoci je freemailový (privátny e-mail nezverejňujem online) a Yahoo má skvelý spam filter, už len z princípu som chcel znížiť jeho prísun. Po nasadení nižšie popisovaného sa i podarilo - týždenný prísun rázom klesol z počtu 300-400 na dvoj ciferné hodnoty a viac sa už nezdvihol.

Pre skrytie e-mailu (kvôli spam robotom) som si stanovil, že e-mailová adresa musí byť pre bežný browser dostupná v normálnej podobe, čiže aby fungovalo nielen kliknutie na ňu (a následné otvorenie e-mail klienta), ale aby bola zachovaná textová podoba znenia adresy. Riešenie? JavaScript. Adresa potom v HTML kóde vyzerá nejako takto:Čítať ďalej

DiGi REVUE 1/2006 - moje recenzie

Vychádza januárové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moje recenzie stabilizovaného ultrazoomu Canon PowerShot S2 IS a stabilizovanej kreditkovej štýlovky Sony Cyber-Shot DSC-T9.

Válka je vůl

Možno si niekto utrie slzu spolu so mnou pri spomienke na geniálne trio českých kapiel 60-80 rokov...

Čisto náhodou som dnes narazil na oficiálny web jednej z nich, tak som sa pustil do hľadania (oficiálnych webov) ďalších dvoch... A tu sú:Čítať ďalej