máj 2007

Aký web by Nové Mesto nad Váhom mohlo mať

Nedávno som upozornil na fakt, že Nové Mesto nad Váhom plánuje v tomto roku prípravu nového webu mesta. Podstatou článku bolo zdôraznenie mnou predpokladaného nesúladu medzi rozpočtovanou cenou a rozsahom plánovaného obsahu.

Ako by teda mohli a mali vyzerať webové stránky mesta? Najlepšie napovie príklad a jeden skvelý mi dnes poskytol web mesta Šaľa (via pocitace.sme.sk).Čítať ďalej

Bodka za kauzou utajených čísiel

Pred týždňom som sa tak trochu pričinil o smršť, ktorá sa prehnala cez slovenské média. Taký skvelý hepening by sa ale patrilo i ukončiť. On síce vyšumel v priebehu 24 hodín, formálne sa pre mňa skončil až dnes. Pokúsim sa teda celú záležitosť uzavrieť, kvôli sprehladneniu v troch rovinách.

 Čítať ďalej

Cez telefonny.zoznam.sk unikajú utajené čísla T-Mobile

Článok na Zive.sk ma dnes upozornil na nový telefónny zoznam poskytujúci čísla pevného, mobilných a alternatívnych operátorov.

Služba na adrese telefonny.zoznam.sk uvádza, že neobsahuje kontakty užívateľov, ktorí požiadali telefónneho operátora o nezverejnenie telefónneho čísla.

Minimálne v prípade T-Mobile to ale nie je pravda, v rámci tohoto telefónneho zoznamu je možné získať i telefónne čísla užívateľov, ktorí majú aktivovanú službu Utajenie telefónneho čísla (pozor, nemýliť s CLIR). Služba Utajenie telefónneho čísla má slúžiť práve tomu, aby kontakt nebol pri dotazoch poskytovaný.Čítať ďalej

Kam za spravodajstvom o spame

Pred vyše mesiacom som upozorňoval na spustenie nového anti-spamového webu, k tomu som pripomenul ešte ďalší český web venujúci sa problematike a neodpustil som si ani malý súkromný tip, kto prinesie kvalitnejší obsah.

Vyšiel mi tip? Nevyšiel... Ale je to nerozhodne, nový www.spammer.cz som totiž nesprávne otipoval do (aj) spravodajskej podoby, on ale prináša základnú anti-spamovú osvetu. Ak potrebujete teda niekoho neznalého "osvietiť", tak tam s ním.

Spravodajstvo zo sveta spamu naďalej ostáva, v česko-slovenských končinách, na bedrách www.spamy.cz. Síce ide o preberané zahraničné správy, ale to nemusí byť na škodu. Kto vládne angličtine, môže sledovať spam.abuse.net.

 

13 Gigapixelová panoráma Harlemu

Niekto to rád veľké, až giga-veľké - aktuálne Gerard Maynard zverejnil svoju najnovšiu panorámu o rozsahu 13 Gigapixelov, zachycujúcu časť Harlemu. Bolo na ňu potrebných 2045 záberov a 46 hodín následného renderingu.

Online prehliadačku spomínanej panorámy nájdete na harlem-13-gigapixels.org. Doporučujem zoomovať, zoomovať, zoomovať, zoomovať, zoomovať... A ešte zoomovať... Dostanete sa až na neskutočné detaily vzdialené niekoľko kilometrov. Ak vás zaujíma aj technická časť panorámy, k dispozícii sú aj údaje o vybavení a procese tvorby.

 

Nové Mesto nad Váhom bude mať web za 100 000 Sk

Pri hľadaní niečoho úplne iného (aj k tomu sa dostanem) v rozpočte Nového Mesta nad Váhom pre rok 2007 som narazil na zaujímavú položku - Nové Mesto nad Váhom sa chystá na web za 100 000 Sk (čerpám z návrhu rozpočtu, ale schválený aktuálne na webe nie je, tak vychádzam z neho).

návrh rozpočetu
časť návrhu rozpočtu pre rok 2007

Čiže mesto investuje 100 000 Sk do niečoho, čo bude poskytovať aktuálne informácie o dianí v meste, elektronickú vývesnú tabuľu, možnosti ubytovania... Čiže 100 000 Sk za niečo, čo by zvládli mnohé z opensourcových publikačných systémov (CMS), ktoré sú zdarma...Čítať ďalej

Nová Opera Mini Dimension beta - chcete ju?

Záujemcovia o najnovšiu beta verziu Opery Mini s kódovým menom Dimension si môžu jej vydanie nechať notifikovať cez e-mail alebo IM. Mimochodom, už ste vymenili starú za novú?

 

Ako na zoom (len) textu v Opere

Text na webe je možné v prehliadačoch zväčšovať dvoma spôsobmi - buď sa zväčšuje len text samotný a zároveň sa preformátuje v pôvodných hraniciach alebo sa zväčšuje súčasne celý obsah webu. Prvému spôsobu dávajú prednosť IE a FF, Opera si odpradávna išla svojou cestou a používa druhú možnosť.

Pomocou User JavaScriptu je ale možné Operu naučiť aj zoomovať len text, stačí si ho stiahnuť od Nicolasa Mendozu. Opera potom bude disponovať oboma spôsobmi zoomovania, samozrejme súčasne použiteľnými.

 

Nová verzia Google Analytics

Dnes bola ohlásená nová verzia Google Analytics. Novinky:

  • prepracovaný vzhľad rozhrania, ktoré je i prispôsobiteľné
  • export reportov e-mailom a do PDF
  • nové možnosti grafov
  • kontextová nápoveda

Viac info aj vo F.A.Q. Kým nabehne nová podoba pre všetkých užívateľov, môže to trvať i niekoľko týždňov.

Aktualizované 22:00 - zisťujem, že informoval už aj Milan Kryl (Google službám sa venuje tradične, inak by som sa neobťažoval, keby mi ho RSS čítačka vyhodila skôr, než som zaćal písať ja :-))

 

5 dôvodov pre Google Maps - dozrieva aj pre Slovensko

Slovenské online mapy na internete podstatne zaostávajú v ponuke svojich služieb. Užívatelia najčastejšie vyhľadávajú pomocou nich zrejme ulice a na tomto bode slovenské mapy, teda ich poskytovatelia, aj ustrnuli. Dostať z nich niečo iné je nemožné (ale áno, bankomaty alebo čerpacie stanice vám ponúknu, ale na mysli mám niečo úplne iné).

Pre mňa sa mapy na Atlase a Zozname stávajú už minoritné, svoje potreby presúvam na Google Maps, môj vzťah k nim by sa dal nazvať Beta používaním - v prvom slede použijem Google Maps a ak niečo nevyhovuje, musím sa uspokojiť s tými na Atlase alebo Zozname.

Použitie Google Maps je pre mňa výhodnejšie nie pre jednotlivé služby, ale práve preto, že ich poskytuje hneď niekoľko, v rámci jedného rozhrania. Tu je mojich 5 dôvodov:Čítať ďalej

DiGi REVUE 05/2007 - moje recenzie

Vychádza májové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moje recenzie digitálnych fotoaparátov:

 

  • Panasonic Lumix DMC-TZ3
  • Fujifilm FinePix S5700
  • Fujifilm FinePix F40fd
  • Casio Exilim Zoom EX-Z75
  • HP Photosmart R837