január 2008

Úplne zatmenie Mesiaca 21. 2. 2008

V noci z 20. na 21. februára 2008 nám Mesiac sčervenie, dôjde k jeho úplnemu zatmeniu. Instantní astronomické noviny sa venujú úkazu na svojich stránkach.
Zatmenie začne pred treťou hodinou ráno a k úplnemu zatmeniu dôjde okolo štvrtej hodiny. Pred piatou hodinou skončí úplne zatmenie a po šietej hodine ráno i zatmenie ako také.

Máte chuť zatmenie fotografovať? Ak neviete ako na to, nechajte sa inšpirovať fotografiami a poučiť expozičnými tabuľkami:Čítať ďalej

Referendum 2008 - aplikuje a nabáda na spam?

Petícia: Koncesionárske poplatky sú prežitok - poznáte z médií dnešného dňa...
Čiastočne s bodmi petície môžem i súhlasiť, ale nie o tom som chcel... Čo ma zaujalo, vlastne udrelo do hlavy, je jeden zo spôsobov propagácie petície. V Televíznych novinách na Markíze som si totiž vypočul od členky petičného výboru:

 

...rozošleme 8 tisíc dopisov, e-maily do firiem...

Prvý krát som spozornel, vraj e-maily do firiem, táto forma propagácie kampane sa totiž inde v médiách nevyskytovala, články uvádzajú len tri formy:

 Čítať ďalej

Televízne noviny na Markíze - nie, nie, nie...

Televízne noviny na Markíze po novom...

Prvý dojem - to čo je?!?!? Druhý dojem - ten istý ako predošlý... Tretí dojem - o 19-tej hodine už mám "voľno" :-)

Prvá výhrada: u tohoto typu programu očakávam istý konzervativizmus, v celkovom poňatí a aj v chovaní moderátorov (nie modelovské pózovanie pred fotoaparátom).

Druhá výhrada: širokouhlý formát na výstupe má zmysel, ak je scéna aj snímaná natívne v pomere 16:9 a ešte k tomu najlepšie aj širokouhlou optikou. Ak sa niekto udiera do pŕs, aké je to cool, že sa vysiela 16:9 a že mu je formát 4:3 ukradnutý, nech sa zamyslí nad mojou predošlou vetou.

Ďalší komentár, aj s odkazmi na ďalšie kritiky TN na Markíze nájdete u Aliana.

 

DiGi REVUE 1/2008 - moja recenzia č. 100

Vychádza januárové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moju recenziu digitálneho fotoaparátu:

 

  • Canon PowerShot A720 IS

Mimochodom, je jubilejná, ide totiž o moju recenziu s poradovým číslom 100, napísanú pre časopis DiGi REVUE. Tá stovka predstavuje pomerne slušné množstvo odvedenej práce a musím zdôrazniť, že recenzie fotoaparátov v DiGi REVUE sú postavené na testovaní, testovaní, testovaní a analyzovaní, analyzovaní, analyzovaní, nie na popise rozbaľovania balenia :-)