apríl 2011

Rozlišovať odkazy podčiarkovaním? II

Pred šiestimi rokmi som napísal článok Rozlišovať odkazy podčiarkovaním? Nie som presvedčený. V komentároch pod článkom som bol takmer vyhlásený za satana (diskusia sa stratila pri migrácii CMS, jej znenie mám ale zálohované).

Už by som sa k téme podčiarkovania odkazov na webe nevracal, nebyť prieskumu spoločnosti Dobrý web, ktorý testoval aj nasledovné (voľne odcitované):

Hypotéza:

  • Užívatelia rozpoznávajú odkazy podľa podthnutia.
  • Na podtrhnuté odkazy sa kliká viac ako na nepodtrhnuté.

Po realizácii testov konštatoval (voľne odcitované):

Výsledok:Čítať ďalej

Kradnúť sa nemá, ani fotografie

Nepovolené užitie fotografie (alebo iného autorského diela) je z pohľadu autorského zákona, i morálky, rovnakým prehreškom, ako iné krádeže. Že je niečo nehmotné, zlodeja neospravedlňuje.

Nemám problém poskytnúť svoje fotografie aj zadarmo, ak druhá strana poprosí a účel sa mi pozdáva, ako napríklad pre motoristický časopis alebo hudobný magazín. Ale na krádeže som pes.

Nedávno si opäť niekto chcel uľahčiť prácu (i peňaženku) a neoprávnene použil jednu z mojich fotografií. Bol som pripravený na riešenie právnou cestou, s požadovaním honoráru (vyplýva z autorského zákona), ale nakoniec som pod vplyvom istých pozitívnych okolností hriešnikovi sám navrhol len ľahkú kompenzáciu vo forme verejného ospravedlnenia. Dotyčný tak učinil a verejne sa mi na svojom webe ospravedlnil:Čítať ďalej