FeedBurner - RSS so štatistikami pre Blogger a nielen preň

Úplne samozrejmé je dnes sledovanie návštevnosti webu/weblogu, ovšem hádam každý weblog (a mnoho webov) distribuuje svoj obsah i prostredníctvom RSS, resp. Atom. Majú všade podchytenú i túto cestičku? Pravdupovediac, neviem... Ak môžem vychádzať zo svojich možností, odjakživa sledujem návštevnosť stránok prostredníctvom Naj.sk a odnedávna i pomocou Google Analytics. Ale len návštevnosť stránok... Mňa ale zaujíma i odber RSS kanálu, ovšem k tomuto sú mi vyššie uvedené merače k ničomu a logy z webhostingu mi podajú len informáciu o počte načítaní XML súboru s RSS feedom. Skrátka, v prípade RSS kanálu si na niečo podrobnejšie, ako počet odberateľov a skladbu RSS čítačiek, môžem nechať zájsť chuť...

Teda, skôr mnohí iní, pretože ja ako uživateľ systému Blogger.com som nútený pre generovanie RSS používať FeedBurner, keďže Blogger poskytuje v bezplatnej verzii len Atom.

Ovšem FeedBurner nemusí byť využívaný len ako z núdze cnosť. Užitočný môže byť i pre majiteľov webov/weblogov, ktorým sa to na prvý pohľad nezdá... FeedBurner totiž poskytuje aj štatistiky odberu a mnoho nastavení ovplyvnenia obsahu i tvaru RSS feedu. Stačí sa zaregistrovať, podhodiť svoj pôvodný RSS alebo Atom a návštevníkom webu/weblogu poskytovať RSS, resp. Atom (i oboje) generovaný z FeedBurner.

Výstupom z ľubovoľného vstupného RSS a Atom zdroja môže byť formát RSS 1.0, RSS 2.0, Atom 0.3 a Atom 1.0 (alebo i všetky varianty). Rovnako obsah výstupného feedu je nakonfigurovateľný na plnú dĺžku spotu, skrátenu alebo ponechanie len titulku. I vnútorný formát feedu môže byť nastavený na maximálnu kompatibiltu, browser friendly (pre webové RSS čítačky) alebo prispôsobený pre podcast. Môžte nechať generovať i viacero feedov, v rôznych podobách, napr. RSS + ATOM alebo plný + skrátený + titulkový a čitateľom ponúknuť široký výber, vlastne len z vášho jediného zdroja ale pomocou FeedBurner prežuvaného do rozličných podôb. Feedy sú chrániteľné i pomocou hesla. Alebo si nechajte distribuovať obsah i prostredníctvom e-mailu.

A čo je hlavné a k čomu sa uź konečne dostávam, FeedBurner poskytuje i štatistiky počtu odberateľov, celkových načítaní i skladbu RSS čítačiek.

Buď pomocou trendu:

Feedburner trend

alebo v podobe detailného rozpisu čítačiek:

Feedburner details

Počet odberateľov môže byť zobrazovaný i na weblogu online pomocou tlačítka:

Feedburner feedcount

Pritom ale s rozpisom funkcií FeedBurner nekončí. Do vlastného feedu z webu/weblogu umožňuje automaticky zahrnúť i vaše zdielané linky z del.icio.us a niekoľkých dalších podobných služieb, rovnako i vaše zdielané fotografie z Flickr a niekoľkých dalších podobných služieb. Navoliť sa môže i automatická notifikácia webových služieb Ping-o-matic, Technorati a pod. o novom príspevku.

A to stále ešte nie je všetko - obsah feedu je redistribuovateľný pomocou JavaScriptu i do HTML podoby s nastavením počtu spotov i dĺžky, túto možnosť využívam na titulnej stránke môjho webu ako upútavku na články z weblogu:

Feedburner buzzboost

To isté je možné i v tvare animovaného gifu:

Feedburner Headliner

FeedBurner neposkytuje toho málo a rozhodne stojí za zváženie, či svoj RSS kanál nie je vhodné nechať prežuť cezeň a získať tak niečo navyše.

 

Autor:

Kategórie: