Diagnostika poruchy hard disku podľa zvuku

Akékoľvek zvuky z hard disku sú tým posledným, čo by sme chceli počuť. Ak už nastanú (jasná porucha), výmena HDD nás neminie. Niekoho by ale mohlo, už len pre poriadok (to aby si HDD nemyslel, že si odíde len tak, ako by sa nič nedialo), zaujímať, čo poruchu spôsobuje.

Hitachi je nápomocný a v rámci svojej Hard Disk Drive Knowledge Base poskytuje zvukové záznamy rôznych prejavov poruchy HDD (via Digital Inspiration). Hneď budete kľudnejší, ak budete vedieť, že váš hard disk odišiel na poškodenú hlavu alebo trenie hlavy o povrch platne.

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Anonym's picture

Dobrý deň, mám HDD Samsung HD 322HJ 320GB a od istého času, keď načítava nejakú hru (nie pri každej), začne pískať. Neskôr mi začal PC zamrzať,bluescreen, resetne sa kedy sa mu chce (aj v pokoji). Tereaz mi stále vyhadzuje bluescreen, najnovšie že nejaký súbor nemôže nájsť , že ho mám nainštalovať, no proste hrôza.
Môže byť chyba v HDD? Ďakujem za odpoveď.

Peter Šlosar's picture

Ak ide skutocne o piskot z HDD (lebo moze ist aj o zvuky z lozik ventilatorov), tak HDD je zrely na vymenu, cim skor.

Anonym's picture

Dobry den. Mam problem s diskom Seagate 750 Gb. Vydava v dvojsekundovych intervaloch pravidelny klik a nedokaze sa nacitat ani v biose. Po rozobrani som zistil, ze po napojeni a starte sa rozbehne na danu rychlost, ale klik vlasne urobia zberace, ked prejdu celu plochu disku a vratia sa spat. Mam na nom dost dolezite zalohy a potreboval by som sa k nim dostat. V com moze byt problem ? Je moznost zamenit poskodeny diel s kompatibilnym z ineho disku pre ziskanie dat ?

Peter Šlosar's picture

Rozobrany kryt az na diskove platne? To ste nemali robit. Teraz uz asi pomoze len specializovany servis zamerany na zachranu dat z HDD (za adekvatne vysoke poplatky).

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.