Opera Mini vie vytočiť telefónne číslo

Nie všetci užívatelia surfujúci mobilne majú k dispozícii PDA alebo smartphone, mnohí sú odkázaní len na klasický mobil, kde medzi prehliadačmi kraluje Opera Mini (naozaj použiteľné prehliadanie webu z mobilu). Vie ale skĺbiť zobrazenie webových stránok s funkciami telefonovania?

Opera Mini nielen že poskytuje obsah, ale ani vytočenie telefónneho čísla z webu jej nerobí problém. Narazil som na túto feature náhodou. Možno je to obecne známa vec, ale mne doteraz nie, nepotreboval som ju a túto funkciu som si dosiaľ nevšimol...

Pri listovaní stránok v Opera Mini sa všetky čísla (myslím, že viac ako 4-ciferné) postupne zvýrazňujú, tak ako odkazy, len inou farbou (viď screenshot), stačí naň kliknúť, tak ako na odkaz a zobrazí sa dotaz na vytočenie čísla (viď screenshot). Prehliadač rozozná číslo i vo vnútri odkazu a vie ponúknuť potom buď otvorenie odkazu alebo vytáčanie čísla.

Opera Mini  Opera Mini
(screenshoty som vyhotovil z Opera Mini simulátora, preto ten problém s diakritikou)

V rámci čísla môžu byť použité znaky ako bodka, pomlčka, medzera, ale lomítko je už problémom. Ak teda chcete uľahčiť prácu aj užívateľom Opery Mini (aby nemuseli primitívne opisovať vaše tel. číslo, ale rovno ho vytočiť), skúste prehodnotiť formát telefónneho čísla na vašom webe ;-)

Vytáčanie čísla funguje v Opere Mini 2.x aj 3.x (či aj 1.x, som už nepreveroval), ale len vo verzii hifi, verzia lofi je o túto možnosť ochudobnená.

 

Autor:

Kategórie: