Googlee - parazitujúci, kradnúci a špekulujúci?

Nie, nedošlo v titulku k preklepu, hlavným hrdinom článku nebude vyhľadávač Google, ale jeho zjavná napodobenina na adrese googlee.sk (pre nevšímavejších zdôrazňujem to jedno e navyše).

Na adresu googlee.sk som narazil náhodou a dva prívlastky z titulku ma napadli hneď pri prvom pohľade, tretí pri nazretí do kódu HTML. Poďme po poriadku...

Parazituje googlee.sk na vyhľadávači Google? Zrovnajte si pár bodov:

  • Google je svetoznáma chránená značka a výraz googlee je až príliš podobný
  • Google poskytuje vyhľadávač, rovnako i na googlee.sk nájdete vyhľadávač (len mimochodom, jeho "motorom" je služba Google Co-op)
  • logo Google je notoricky známe a inšpirácia ním sa u googlee.sk veľmi silne natláča - farby modrá, žltá, červená zelená na striedačku.

Googlee

A čo druhý prívlastok? Kradne googlee.sk? Zo skutočného (lokalizovaného) Google.sk si ťahá favicon, viď. screenshot kódu HTML z adresy googlee.sk (stav 11. 2. 2007, 18:00 hod.):

Googlee favicon

A ako je to so špekuláciou? Známe značky bežne postupujú tak, že si zaregistrovávajú i domény vznikajúce preklepom v texte. Pravý Google má napr. doménu googlee.com ošetrenú vo svoj prospech. Počíta snáď majiteľ domény googlee.sk s týmto faktom? Ak áno, poukazovalo by to na špekulatívny nákup domény.

Nebudem súdiť, len dávam pár faktov na zamyslenie, názor si vy, čitatelia, istotne spravíte sami... Možno je majiteľ ľudomil a nezištne za vlastné peniaze na "preklepovej" adrese sprístupňuje mýliacemu sa národu výsledky z Google (cez službu Google Co-op). Len treba laikom zdôrazniť, že googlee.sk nie je Google.

Aktualizované 7. 3. 2007 - logo aj favicon sa už na googlee.sk zázračne zmenili (favicon už nie je kradnutá), ale obsah zbytku článku je naďalej platný...

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Oliver's picture

Domenu googlee.sk, verisign.sk a dalsie som uz predal. Mam uz len "ciste" mena domen. -:)

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.