Hlboký technický omyl v článku na aktualne.sk

Dnešný článok Slovensko je na internete OFFLINE na aktualne.sk sa dopúšťa omylu a doslova stavia na vode, keďže vychádza z mylného záveru...

Hlavnou témou článku je dočasne nefungujúca doména www.slovakiatourism.sk v spojení s informáciou, že táto adresa je (citujem z článku):

Táto stránka je pritom prvým záznamom, ktorý vygenerujú vyhľadávače po zadaní kľúčového slova "Slovakia".

Autor článku teda vytýka nefunkčnosť adresy, keďže tá má byť (podľa neho) tou prvou, ktorá sa zahraničným užívateľom zobrazuje vo výsledkoch vyhľadávačov - a to je hlboký technický omyl vychádzajúci z neznalosti fungovania vyhľadávačov.

Adresa www.slovakiatourism.sk pri zadaní kľučového slova slovakia sa totiž zobrazuje na prvej priečke v Google len u prehliadačov s nastavením preferencie jazyka na slovenčinu. A ťažko asi môžeme predpokladať, že cudzinci surfujú s prehliadačom nastaveným na preferenciu slovenčiny. Oni totiž majú najčastejšie nastavenú angličtinu, prípadne nemčinu, francúzštinu a X ďalších. A vtedy sa zobrazujú v Google výsledky iné. Google totiž prispôsobuje poradie vo výsledkoch práve nastavenému jazyku v prehliadači.

S nastavením preferencie (napr.) anglického jazyka v prehliadači sa na prvej priečke na výraz slovakia aktuálne zobrazuje adresa www.slovakia.org a adresa www.slovakiatourism.sk sa nachádza až o niekoľko pozícií nižšie.

Porovnajte si výsledky vyhľadania, prvý screenshot ukazuje podobu výsledkov s nastavením prehliadača na jazykovú preferenciu angličtiny, druhý ukazuje podobu výsledkov s nastavením prehliadača na jazykovú preferenciu slovenčiny, ktoré ale cudzinci vôbec nepoužívajú, ale autor článku mylne vychádzal práve z tohoto poradia:

výsledky Google výsledky Google
(screenshoty pochádzajú z Opery, ale rovnako to funguje aj v IE a ďalších prehliadačoch)

A to sme stále len pri Google. V zahraničí ale nemá také dominantné postavenie ako u nás, v hojnej miere sú používané ďalšie vyhľadávače, napríklad Yahoo a MSN ukazujú výsledky úplne iné.

Autor citovaného článku teda uviedol do omylu sám seba i čitateľov, čo s tým, nechávam na ňom a na posúdení čitateľov...

 

Autor:

Kategórie: