Ako domrviť web: NSP Nové Mesto nad Váhom

V roku 2002 som vytvoril nový web pre NSP Nové Mesto nad Váhom (Nemocnica s poliklinikou - www.nspnm.sk). Dizajn a HTML kód vo svojej pôvodnej podobe pretrval až do tohto roku (2007), s priebežnými aktualizáciami obsahu. Aj keď pôvodný dizajn nebol "urážajúci" ani po piatich rokoch, zmenu to už chcelo. Dúfal som, že NSP na prípadný redizajn zvolí správneho dodávateľa (nie, ja by som to už nechcel byť).

Nedávno k zmene došlo... Bol by som rád, keby k lepšiemu, to ale v žiadnom prípade konštatovať nemôžem. Autor redizajnu totiž miesto novej lepšej verzie vzal moju pôvodnú a tú zbastardil.

Vsuvka - Tento článok v žiadnom prípade nie je útokom na NSP a jej vedenie, je výhradou voči práci, pre mňa neznámeho, autora redizajnu, ktorého vedomosti sú skôr na úrovni tvorby osobného webového denníčku, ale nie na úrovni potrebnej pre tvorbu webu, aký si NSP zaslúži.
Túto formu poukázania na nekvalitnú prácu volím úmyselne, pretože pred časom, keď som mailom upozornil na nekompetentným zásahom zničenú kontaktnú stránku, ostalo to niekoľko mesiacov bez odozvy a opravy na webe.

  Na posúdenie ceľkového vzhľadu ponúkam obe verzie webu, vľavo moja pôvodná verzia z roku 2002, vpravo nová verzia z tohto roku (2007):

web NSP

Ak si porovnáme hlavičky webu detailne, vadí mi do očí bijúca, gýčová, kombinácia použitých farieb. Že autor nemá dostatočné znalosti a nevie čo robí, svedčí aj zmena na tlačidlách navigácie, keď pôvodný hladký farebný prechod bol nahradený ditheringom. Rovnako divne pôsobiace sú aj nevyhladené hrany v novo pridanom logu NSP. Oba zásahy vrátili úroveň grafiky webu do počiatku 90-tych rokov. Vhodný vertikálny align titulku asi tiež autorovi nič nehovorí.

web NSP
pôvodná verzia

web NSP
nová verzia

Zbastardenú grafiku tlačidiel si môžete prehliadnuť detailne, 2x zväčšenú:

web NSP
pôvodná verzia

web NSP
nová verzia

Keď bolo potrebné pridať do navigácie ďaľšie odkazy, autor sa príliš netrápi s tým, že text linkov, už i bez zmien veľkosti písma v browseri, presahuje hranice podkladovej grafiky navigácie.

web NSP
pôvodná verzia

web NSP
nová verzia

Autora takisto netrápi dodržanie jednotného vzhľadu textu, keď novovytvorená stránka (na obrázku vľavo) vôbec nekorešponduje s iným obsahom (príklad na obrázku vpravo) - iný typ základného písma, iná farba podnadpisov, iné riadkovanie, iné odsadzovanie. Z dodržiavania typografických pravidiel si takisto autor ťažkú hlavu nerobí.

web NSP

Perly sa nájdu aj v HTML kóde - kým pôvodný HTML kód bol pomerne čistý a striktne dodržiaval štýlopis prostredníctvom externého CSS súboru, z novej verzie je jasné, že autor vôbec netuší, ako sa CSS používa. Možno ani vôbec nevie čo to je, nakoľko kód vyzerá ako generovaný z Wordu.

web NSP

Na webe by sa našlo ešte zopár ďalších výhrad, ale tie, ktoré som uviedol, sú najmarkantnejšie...

Že došlo k zhoršeniu technického a vizuálneho stavu webu NSP Nové Mesto nad Váhom ma mrzí osobne, keďže pôvodná verzia bola mojim dielom a nekompetentné zásahy mi nie sú ľahostajné. Dúfam, že NSP bude mať snahu napraviť nekvalitnú prácu autora rádo-by redizajnu, v prípade potreby rád doporučím niekoľko kvalitných webdizajnérskych štúdií (s ktorými nemám nič spoločné), aby sa web NSP dostal do stavu, aký si zaslúži, pretože jeho aktuálny stav obraz NSP ničí.

 

Autor: