Referendum 2008 - aplikuje a nabáda na spam?

Petícia: Koncesionárske poplatky sú prežitok - poznáte z médií dnešného dňa...
Čiastočne s bodmi petície môžem i súhlasiť, ale nie o tom som chcel... Čo ma zaujalo, vlastne udrelo do hlavy, je jeden zo spôsobov propagácie petície. V Televíznych novinách na Markíze som si totiž vypočul od členky petičného výboru:

 

...rozošleme 8 tisíc dopisov, e-maily do firiem...

Prvý krát som spozornel, vraj e-maily do firiem, táto forma propagácie kampane sa totiž inde v médiách nevyskytovala, články uvádzajú len tri formy:

 

Bude prebiehať v troch formách. Rozošlú milión korešpondenčných lístkov do schránok. Listom oslovia aj osemtisíc najviac dotknutých firiem, ktoré budú platiť viac ako 300 korún na zamestnanca ročne a teda ktorých sa zákon najviac negatívne dotkne, a prostredníctvom aktivistov oslovia verejnosť.

Navštívil som teda petičný web na adrese www.referendum2008.sk, aby som sa dozvedel viac o spôsoboch propagácie a spozornel som druhý krát, keďže vo formách pomoci uvádzajú aj:

 

Potom nás veľmi poteší, keď link na túto stránku pošlete ďalej na adresy nachádzajúce sa vo vašom adresári kontaktov.

Napadá ma niečo v štýle "My nič, my muzikanti, to sme vám neposlali my, to niekto, kto vás má v kontaktoch a za to my nemôžeme."

Niečo mi tu teda smrdí, smrdí mi tu spam, v tomto konkrétnom prípade možno nie vo svojej typickej podobe, ktorá je postihnuteľná zákonom, ale minimálne v podobe nevyžiadaných obťažujúcich e-mailov.

E-maily do firiem, zrejme nevyžiadané a potom teda u mnohých adresátov (podľa miery tolerancie) aj naozaj obťažujúce a k tomu nabádanie na ďalšie nevyžiadané mailové hromadné linkovanie - toto sa mi naozaj nejaví ako vhodná forma propagácie akejkoľvek petície na vyhlásenie referenda.

Takže, v štýle ich vlastných tvrdení "Nechceme zrušiť STV a ani SRo. Chceme iba, aby politici našli vhodnejší spôsob financovania týchto inštitúcií. Koncesionárske poplatky do dnešnej doby nepatria." možem na záver len konštatovať - nechcem narušiť petíciu, chcem iba, aby zavrhli nevhodné spôsoby svojej propagácie, spam a obťažujúce e-maily do takýchto aktivít nepatria.

P.S.: Nie som volič vládnej koalície snažiaci sa narušiť petíciu, nie som proti obsahu petície, nemám nič proti členom petičného výboru, článok pojednáva len a výhradne o jednej z použitých foriem propagácie.

 

Autor:

Kategórie: