Žiadosť o súhlas na zasielanie informácií môže byť podvod spammerov

Potvrdzovať súhlas na zasielanie e-mailov, pochopiteľne obchodných, s reklamou, je to posledné, čo by ste mali robiť, v prípade, keď už samotná žiadosť je zaslaná e-mailom.

Napríklad takýto text, s najväčšou pravdepodobnosťou nie je ničím iným, len zbieraním adries pre spam:
 

Dobrý deň,
dovoľte, aby sme Vás požiadali o súhlas ohľadne zaslania informácii o kvalitnej stránke pre XYZ.
Na vyjadrenie súhlasu kliknite prosím na link:
http://www.XYZ.tld/internal/newsletter_allow.php?email=ABC@DEF.sk
Po kliknutí Vám na Váš email zašleme v krátkej dobe základne informácie pre
XYZ.
Ďakujeme.
Realizačný tím XYZ.tld

A nedajte sa pomýliť ani klauzulou podobného znenia:
 

...Na to, aby sme Vám legálne mohli poslať takýto ponukový EMAIL, potrebujeme od Vás súhlas. Inak by mohol byť tento email považovaný za SPAM (nevyžiadanú poštu), čomu sa chceme seriózne vyhnúť.

Seriózna firma, uznávajúca zákony, totiž nežiada o súhlas takýmto spôsobom. Slovenská legislatíva síce formu žiadosti neupresňuje, len uvádza, že na zasielanie reklamy (e-mailom), musí byť súhlas, ale myslím, že nie je ťažké odvodiť, že už i vyššie citovaná žiadosť, ak je zaslaná e-mailom, je nevyžiadaná reklama.

Seriózna firma si vyžiada váš súhlas spôsobom, ktorý neprenáša náklady distribúcie na vás (jeden z princípov definície spamu), čiže učiní tak telefonicky, klasickou poštou (so zaplatenou návratkou), osobne, prípadne na svojom webe (kde vy z vlastnej vôle vyplníte formulár so súhlasom, bez predošlých výziev na vašu adresu).

Ak obdržíte e-mail s textom podobným ako vyššie a odpoviete, vystavujete sa reálnemu riziku, že vaša e-mailová adresa bude zaradená, ak nie hneď, tak časom áno, do balíčkov e-mailových adries, s ktorými sa obchoduje, za účelom spamu. Odpoveďou vlastne potvrdíte, že vaša e-mailová adresa je aktívna.

Ak obdržíte e-mail s textom podobným ako vyššie, máte len dve možnosti, ako sa zachovať - ignorovať alebo označiť e-mail vo svojej poštovej aplikácii ako SPAM (prípadne BULK, JUNK).

Samozrejme, môže ísť prípad, keď odosielateľom je človek konajúci z nevedomosti, ale neznalosť zákonov neospravedlňuje a pravdepodobnosť, že ide o nekalé praktiky je vyššia, aj keď získavanie a overovanie živých adries pre účely spamu pozná i sofistikovanejšie spôsoby.

 

Autor:

Kategórie: