Šťastné a veselé... alebo ktoré priania sú najzvrhlejšie?

Svojim čitateľom, pravidelným alebo i len okoloidúcim, prajem krásne Vianočné sviatky, hlavne pohodu a "klídek".

Šťastné a veselé...
(kliknutím zväčši)

Ak dovolíte, túto vianočnú propagandu zneužijem i na úvahu. Nenapadlo by mi namotávať ju do priania, ale už mi to nedá... To ako "totálna degradácia vianočných prianí".

Kedysi sme mali len analógové prianičká, také tie klasické papierové, ktoré bolo treba kúpiť, prípadne vyrobiť, napísať a odoslať bežnou poštou.
Tradicionalisti dodnes túto formu považujú za jediné správne náboženstvo. Nesúhlasím s nimi, aj v digitálnej dobe možno vyrobiť a distribuovať priania, ktoré za niečo stoja. Podľa mňa nemusia byť hmotné, podstatné je podľa mňa úsilie odosielajúceho. Jeho úsilie vyjadruje úprimnosť, forma distribúcie je už vedľajšia.

Za najcennejšie považujem tie vianočné priania, ktoré autor sám vyrobil. A nemusia byť, opakujem, hmotné...
Ja osobne, asi už 10 rokov, rozposielam vianočné a novoročné priania e-mailom. Vždy je v ňom ale kus mojej práce. Buď vo forme grafickej koláže (alebo pokusu o ňu) alebo fotografie mnou vyhotovenej (napr. moje tohtoročné vianočné prianie obsahovalo foto, ktoré ma stálo hodinu mrznutia).
Takéto priania si cením aj od iných. Nemusia to byť pritom grafiky alebo fotografie technicky a kompozične dokonalé, oceňujem snahu. Kus vlastnej práce alebo umenia vneseného do priania robia túto formu pre mňa najpríťažlivejšou a či už je prianie analógové alebo digitálne, je úplne jedno.

Niekde medzi cennými prianiami a úplným odpadom, čiže v strede, čiže nemastné a neslané, sú tie sms-kové, prípadne mailové s ilustračným obrázkom ukradnutým (alebo zriedka legitímne stiahnutým) z internetu. 1 minúta práce naraz odoslanej na 100 adries - nepoteší ale ani neurazí.

Za úplný odpad a doslova urážku príjemcu považujem vianočné priania, ktoré najlepšie vystihuje už ich samotný predmet, napr. takýto:

Fwd: FW: Šťastné a veselé

v nich sa samozrejme musíte najprv prekúsať cez viacnásobne sa opakujúce:

--- Forwarded message ---
From: X
To: X

až po nejaké 5-megové Cosi.pps, v ktorom odosielateľ úprimne čosi želá, ale veriť sa mu to naozaj nedá.

Preboha ľudia, ak si už príjemcu nemienite uctiť, aspoň neurážajte... Keď obdržíte papierové vianočné prianie, tiež ho preškrtáte, prepíšete a pošlete niekomu ďalšiemu?

Aktualizované 24. 12. 2012 - Facebook, fenomén posledných rokov, nahradzuje a úspešne vytláča v degradácii vianočných prianí e-mail. Keď vo Facebooku, na svojej stene, uzriete foto ukradnuté z internetu, otagované aj vaším menom medzi ďalšími 250-timi:

A B má menovku na fotke používateľa C D - s: E F a 248 ďalší.

tak to tiež nie je nič, čo by ma nemalo nechávať chladným.

 

Autor:

 

Komentáre

Polepetko's picture

Tesať do kameňa a povinne nechať prepisovať.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.