Opera Unite uspeje? Ak aj nie, čo na tom?

Technológia webového serveru zahrnutého do internetového prehliadača Opera Unite, včera ohlásená, ešte nestačila ani vychladnúť a už sa ozvali hlasy proti. Zbytočné, nezmysel, blbosť - len parafrázujem, ale pointa je zhodná.

Linkovateľné hlasy ponúka Martin Malý a Martin Pilnik v článkoch Opera Unite je starý příběh o znovuvynalezení kola a Na vypnutom počítači nič nebeží. Na Facebooku som polemizoval navyše aj s Ronym, negatívny hlas, tamtiež, som zachytil i u Daniela Dočekala... Všetkých autorov čítam dlhodobo, vážim si ich, vo väčšine prípadov im súhlasne prikyvujem, tentokrát mi to ale nejde :-)

Opera Unite je technológia, ktorá, z môjho pohľadu, ponúka alternatívu. Nikto sa nehrá na to, že má vytlačiť stávajúce služby webových serverov, torrentov, chatov a pod. Ponúka iný spôsob. Je možné, že sa nájdu užívatelia, ktorým práve tento spôsob leta sa bude zdať vhodným, lebo to zrovna takto z rozličných príčin potrebujú. A možno sa nenájdu, ale nebudem technológiu popredu zatracovať len preto, že ja v tomto čase nevidím pre ňu využitie. Ak budem hodne hnusný, pripomeniem, že aj kategóriu domácich počítačov v sedemdesiatych rokoch kritizovali ako nevyužiteľnú. Tým nechcem pripodobňovať technologickú úroveň, len poukázať na možnú krátkozrakosť.

Ak už som pri pripomínaní, možno nie každý vie, že Opera sa už niekoľko rokov venuje aj produkcii prehliadačov pre mediálne zariadenia, napríklad takýchto www.opera.com/business/solutions/devices/iptv a dalších... A dajte si to dokopy s aktuálne vydanou Opera Unite a jej potenciálnymi možnosťami.

Ako najväčšiu výhradu voči Opera Unite počúvam, že obsah nie je dostupný, ak je počítač vypnutý? No a? Nikto predsa odporcov nenúti používať toto technické riešenie. Majú možnosť voľby, zotrvať pri stávajúcich technických riešeniach. Ja len opätovne prízvukujem, že Opera Unite ponúka variantu s poradovým číslom X+1, tím, ktorým práve predchádzajúcich X možností nevyhovovalo.

Možno nakoniec Opera Unite predsa len bude slepou uličkou, ak by aj áno, slepé uličky sú prirodzenou súčasťou vývoja. Istotne ich má kopec na smetisku každá spoločnosť. Popredu zatracovať mi ale pripadá férové len technológie škodlivé. A dnes spomínaná ňou rozhodne nie je, dovolila si byť len aktuálne nevyužiteľná pre väčšinu.

Kritizujme nie technológiu samotnú, ale nevhodný spôsob jej využitia :-)

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

rony's picture

spominas si teda na to rozsirenie Firefoxu, ktore malo identicke funkcie? bolo by dobre ho spomenut :-) na lupa.cz im robili dost velku reklamu, kedze islo o ceskych vyvojarov :-)

rony's picture

http://mashable.com/2006/01/03/allpeers-p2p-file-sharing-extension-for-firefox/

Šlosar's picture

Velmi ani nespominam, FF primarne nepouzivam ;-) Ale podla vsetkeho ide len o zdielanie suborov? Unite je potom komplexnejsie, ak by sme porovnavali, naviac s moznostou vyvoja dalsich moznosti tretimi stranami ;-)

Peter Druska's picture

Mne osobne sa táto myšlienka páči z jedného dôvodu: nepotrebujem toho veľa na to, aby som napríklad rodičom nainštaloval Operu Unite, nastavil im ako domovskú stránku práve priestor na zdieľanie dát a vysvetlil im, že ak niečo chcú, tak si mám zapnúť PC :-). No a o prenos dát, hlavne fotiek, nebude núdza. Jednoduchšie, ako im vysvetľovať, prečo na RapidShare musia čakať 80 sekúnd, i ako vysvetľovanie, prečo tie škaredé linky priamo na obrázky sú v pohode a nemusia sa báť na ne kliknúť.

Šlosar's picture

[4] Konecne sa to niekomu paci :-)Web server vsade tam, kde je browser - v pripade Opery je ten browser naozaj vselikde (myslim roznorodost zariadeni) :-) Desktopvy browser je asi len testovaci panak, hlavny zmysel takejto funkcie bude zrejme pre non-PC multimedialne zariadenia, do ktorych Opera dodava browsery.

tiso's picture

nevydím?K článku: +1

Šlosar's picture

[6] vdaka... a vdaka za opravu :-)

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.