Novomestský web na chvoste hodnotenia Zlatý Erb

4. novembra boli vyhlásené výsledky súťaže ZlatyErb.sk, súťaže o najlepšie internetové stránky a elektronické služby samospráv Slovenskej republiky, do ktorej bol prihlásený aj oficiálny mestský web mesta Nové Mesto nad Váhom. Ako tento web dopadol v konkurencii iných samospráv, vám prezradím, len si neodpustím najprv malú odbočku.

Aktuálna podoba oficiálneho novomestského webu na adrese www.nove-mesto.sk bola vybudovaná v roku 2007. V krátkej eufórii sme sa my, novomešťania, vtedy domnievali, že obdobie informatickej ignorácie zo strany mesta skončilo. Omyl, v tomto smere je webu bohužiaľ stále čo vytýkať, dokonca aj pri najväčších mestkých udalostiach si web s informovaním v dostatočnom predstihu dáva načas. Ponosy na nedostatočné informovanie na webe počúvam z viacerých strán. Mne osobne naviac prekáža aj fakt, že web rozpočtovaný sumou 100 000 Sk, nedisponuje v dnešnej dobe tak základnou vecou u informačných webov, akou je syndikácia obsahu prostredníctvom RSS alebo Atom kanálu. Náplasťou je síce existencia newslettra, ale od registrácie doň, krátko po spustení webu, som neobdržal jediný e-mail s upozornením na novinky na webe.

A ako teda dopadol novomestský web v hodnotení Zlatý erb? V kategórii Najlepšia stránka Miest a Mestských častí sa umiestnil na 75. mieste spomedzi 83 prihlásených webov (viď. podrobné výsledky [XLS])! Čiže takmer na konci.

V jednotlivých kritériách súťaže bol web www.nove-mesto.sk hodnotený nasledovne (škála 0 až 5, kde 0 je najhoršie a 5 je najlepšie hodnotenie):

 

Test reakcie na žiadosť o poskytnutie informácií 1,0
Povinne zverejňované informácie I. 1,3
Povinne zverejňované informácie II. 1,7
Odporúčané informácie, služby 2,1
Informácie v oblasti cestovného ruchu 2,5
Ovládanie webu, navigácia a prehľadnosť stránky 3,0
Test rýchlosti vyhľadávania informácie 4,0
Grafické spracovanie s prihliadnutím na zobrazenie v rôznych prehliadačoch 2,0
Bezbariérová prístupnosť 2,0
Technická správnosť 2,7
Dodržiavanie štandardov funkčnosti webových stránok 1,0

zdroj: zlatyerb.sk

Nuž, hodnotenia nie príliš lichotivé, stále je čo zlepšovať...

Aktualizované 10. 11. 2009 - Mestský web prešiel drobnými úpravami a na moje potešenie konečne implementovali aj RSS kanál.

 

Autor: