Vymýšľajúca si Mapa.sk

Portál Zoznam.sk spustil nové mapy na adrese mapa.sk. V tlačovej správe uvádzajú:

Za najdôležitejší benefit našich máp pokladáme to, že poskytujeme najaktuálnejší pohľad na mapy Slovenska pri najdetailnejšom priblížení.

Zrovna pri tomto "benefite" narážam na zásadný problém - je úplne normálne, že mapy obecne zachytávajú stav istého časového okamžiku z minulosti, ale aby zachytávali stav nikdy neexistujúci, nie je asi úplne bežné.

Napríklad na mape Nového Mesta nad Váhom sú pri najdetailnejšom priblížení vyobrazené kruhové objazdy, ktoré neexistujú a neexistovali:

mapa.sk

A takto vyzerá križovatka reálne:

mapa.sk

Na ďalší vymyslený kruhový objazd som natrafil na inej križovatke...

Okrem týchto výmyslov mapy trpia aj chybne označenými objektami. Mapa.sk využíva mapové podklady služby Google Maps, len pri najdetailnejšom priblížení prepína na mapové podklady spoločnosti DPA. Zdá sa, že táto spoločnosť už žije v budúcnosti.

Netuším, koľko takýchto chýb sa na mapách portálu Zoznam.sk nachádza, na túto jednu nezrovnalosť som prišiel náhodne. Podotýkam, že nie je problémom, ak mapa nezobrazuje aktuálny stav, ale vyslovene zavádzajúcou je v prípade, ak zobrazuje stav nikdy neexistujúci.

Máte aj vy nejaký tip na "presné" mapy?

Autor:

 

Komentáre

peter's picture

Keby mapa ukazovala buducnost bolo by to fajn. Svetelná križovatka ozaj nute potrebuje prerábku a po kruhovom objazde tuzi snad kazdy sofer ktory tade musi denne aj niekolkokrat prejst.Podla mojich informacii ale urcite nebude vie niekto nieco viac?

Peter Šlosar's picture

Suhlas...

Ján Žitniak's picture

Vždy bude nejaká chyba v mapách. Dôležité je, či vie tvorca mapy pružne reagovať a chybu opraviť.

Peter Šlosar's picture

V tomto clanku by som sa nezaoberal "nejakymi chybami", clanok popisuje zjavne vymysly.

Naviac, teraz je vecer a zajtra rano ubehne 48 hodin od reportu chyby prostrednictvom formulara na ich webe a doposial tvorca mapy nebol schopny nan ani odpovedat, nie to este nieco napravat.

Peter Kovalik's picture

Dneska som nahodou objavil testovacie mapy, v beta verzia, celkom sa mi pacia. Skuste pozret: http://betamapy.atlas.sk/

Peter Šlosar's picture

Ta adresa je stara uz niekolko rokov. Ale je mozne, ze obsah na nej je zrovna novy...

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.