november 2005

Vraj Opera 9 Final s podporou Widgets?

Započali sa špekulácie, či Opera 9 Final bude obsahovať podporu Widgets.

Sakra, roky som si užíval skvelý browser, nepotrebujem s ním i kosiť trávu, tak načo preboha? :-/ Ale možno len teraz nedokážem odhadnúť potenciál...

Aktualizované 20. 6. 2006 - Opera 9 Final už k dispozícii

 

Chcete svoju doménu popri TLD .sk aj na .com?

Tak si ju musíte zaplatiť :-) Ale vďaka dobrým ľuďom a bez vlastného pričinenia sa aj takto dá :-)
Pre istotu aj screenshot:

screenshot: slosar.com

A som bez platobnej karty

Tak mi treba, mám byť všímavejší... Nie, prosím, nesúďte ma, vôbec to nesúvisí s nejakým finančným prehreškom, to len bankomat si včera zmyslel zastrečkovať, zrovna keď ho chcem použiť. Vlastne za všetko môže antireflexná (asi i opticko-bezpečnostná) vrstva na displeji, ktorá obmedzuje smer pohľadu naň - prídem k bankomatu, strkám kartu, na displeji síce nič nevidím, ale u toho konkrétneho bankomatu je to normálny stav pri mierne bočnom pohľade (veď zelené svetielko nad šachtou karty svieti, tak stopro ok, nie?), staviam sa do uhla pohľadu presne dovoľujúceho čítať displej... A sakra - on je fakt mŕtvy :-(
Ponaučenie znie:
 Čítať ďalej

Opera na USB alebo CD pre Windows alebo Linux - tvorba krok za krokom

Pred mesiacom som linkoval na Opera@USB, čo je upravená a už predpripravená inštalácia Opery pre použitie na USB kľúčoch a Flash diskoch. Určená je ale len pre Windows.

Čo ale Linux? Alebo CD (pochopiteľne neumožňujúci zápis)? Návod vo forme krok za krokom pre všetky kombinácie Windows/Linux a USB/CD ponúka článok How To Make A Portable Opera. Hodne zdaru.

 

Exponovať a zaostriť

Nie, nepomýlil som sa, poradie krokov z titulku je naozaj správne a skôr, než mi do komentárov napíšete, že najprv sa ostrí a potom exponuje, tak si preštudujte technológiu obsiahnutú v Plenoptic Camera, ktorá naozaj umožňuje najprv exponovať a až následne, pri spracovaní v PC, zvoliť bod zaostrenia (via dpreview.com)

MultiRSS

Na margo Add to Google mi nedá, aby som neupozornil na službu MultiRSS, ktorá dokáže to isté, čiže pridať pohodlne RSS zdroj nielen do Google Homepage alebo Google Reader ale navyše i k ďalším 37 RSS čítačkám.

Mnohí používajú webové RSS čítačky (napr. Bloglines) namiesto desktopových. A práve na spohodlnenie procesu pridania RSS zdroja pre užívateľov webových RSS čítačiek sa hodí, ak je na weblogu/webe k dispozícii i MultiRSS.

Verejná výzva

Pod vplyvom udalostí posledných dní som vyradil zo svojej RSS čítačky weblog človeka, ktorého chovanie a názory sa začali hlboko bridiť mojim morálnym zásadám. Kto sleduje bloggerskú scénu, istotne vie, čo mám na mysli. A keď nevie, tak je to jedno... Žeby sa pridali, vlastne odňali, i webové RSS agregátory? Realita je krutá, že?

Opera 8.51

Aktualizované 22. 11. 2005: Opera 8.51 je vonku už oficiálne, môžte sťahovať.

Zatiaľ bez oficiálneho oznámenia je k dispozícii Opera 8.51 (via operacesky.net). Všade ticho, ani vo fórach žiadny šum (alebo mi to len uniklo), ale môže byť voľbou pre tých, ktorí zatiaľ neinštalovali Opera 9.0 Technology Preview 1.

Je možné, že sú opravené chyby Opera Macromedia Flash Player SWF Arbitrary Code Execution a Opera Image Control Status Bar Spoofing Weakness ohlásené počas novembra na Secunii.

 

Ako vyzerá intolerancia?

Aktualizované 21. 11. 2005 20:00 - Autor článku o ktorom som na tomto mieste pôvodne písal a ktorého chovanie úplne odporuje mojim morálnym zásadám, úplne zmenil jeho obsah, teraz je názorovo otočený o 180°, zrejme sa za pôvodný obsah článku hanbil. Že som nemal vidiny dokazujú i spoty na spravodaji a na pjotrovom sieťooku. Od autora, ktorého chovanie úplne odporuje mojim morálnym zásadám, sa pjotrov sieťook dočkal i hrozby právnej dohry, veď prečítajte si spot na pjotrovom sieťooku.
Link na intolerantný článok teda ruším, keďže autor, ktorého chovanie úplne odporuje mojim morálnym zásadám, ho prepísal tak, aby nemohol byť označovaný za intolerantného. Pôvodné znenie môjho článku ponechávam:
Čítať ďalej

Total Commander a pluginy

Total Commander používam tak dlho, že už ani neviem od kedy, ale určite to bolo ešte hlboké minulé tisícročie. Používam ho už tak dlho, že novinky v ňom ma už ani príliš nevzrušujú, v tom stave som bol i pred rokmi pri zavedení pluginov pre Total Commander. Nič z nich ma vtedy nenadchlo, asi preto, že k dispozícii ich bolo spočiatku máličko a žiadny sa mi nehodil do krámu.

A bolo na moju škodu, že som sa o pluginy príliš nezaujímal. Pri hľadaní čohosi novšieho a schopného, čím by som nahradil staručký prehliadač relačných databáz, som natrafil na jeden docela schopný a ejhľa, on je to plugin pre Total Commander. Cezeň som sa vlastne dostal na web Totalcmd.net, ktorý si vzal za úlohu združovať a poskytovať pluginy pre Total Commander.Čítať ďalej

Beaujolais Nouveau (Pierre Ferraud) chutilo

Celosvetovo očakávaný každoročný príchod Beaujolais Nouveau sa tento rok očakával i v Korzo Café (Nové Mesto nad Váhom) a úderom dnešnej polnoci (tak, ako po celom svete, na tretí novembrový štvrtok o 00:00 hod.) sme sa i dočkali - ľahké a lahodné mladé francúzske červené víno, k tomu syr i olivy ako pozornosť podniku, čo viac si človek môže priať :-)

Podávané bolo Beaujolais Nouveau od Pierre Ferraud, ktorý patrí k hlavným vinárskym firmám v Burgundsku, pričom ide o stredne veľkého obchodníka s Beaujolais s malým, osemhektárovým pozemkom (zdroj: Tom Stevenson - Svetová encyklopédia vín).

beaujolais nouveau

 

 

Ski Centrum Kálnica buduje štvrtý vlek

Ski Centrum Kálnica - lyžiarske stredisko Piesky buduje štvrtý vlek. Nadväzovať bude na vrchole dvoch najstarších, viď. mapa a vznikne tak zjazdovka až o dĺžke 1 km.

Už po vybudovaní novej kotvy s turniketami na čipové karty v minulom roku sa lyžovačka zlepšila a bude, zdá sa, pre región Nové Mesto nad Váhom ešte lepšia. Lyžovanie je v Novom Meste nad Váhom a okolí docela rozšírený šport, veď poblíž "vysokohorská" Veľká Javorina a Kálnica ešte k tomu (umelé zasnežovanie a osvetlenie, čiže i večerné lyžovanie). Síce Ski Centrum Kálnica - lyžiarske stredisko Piesky je najnižšie položené lyžiarske stredisko na Slovensku, ale verte, dá sa :-)

Google Analytics vyvolalo žiarlivosť u Naj.sk

Google Analytics mi už dáta dáva, zato Naj.sk začalo trucovať, vraj Internal Server Error. No dobre, prehovárať nebudem, žiarlivosť nežiarlivosť, ale rozbroje v háreme neznesiem a slúžiť budú oboje :-)

Aktualizované 22:10 - Naj.sk už pracuje opäť korektne.

Opera Platform prináša AJAX do mobilov

Opera dnes uvoľnila beta verziu vývojového kitu Opera Platform SDK, slúžiaceho pre vývoj a prevádzkovanie webových aplikácií na báze AJAX v mobiloch.

Nuž, jedného dňa sa FireFox zobudí a zistí, že zatiaľ čo urputne bojoval o každé percento na ploche pieskoviska (a každé získané percento s pompou oznámil), tak Opera potichu a vo všetkej skromnosti obsadila celý park :-) Opera fakt nemá zapotreby s FF súperiť :-) Minule som referoval i o Home Media Software Development Kit, takže technologické vodcovstvo a obrovský potenciál Opery je jasný...Čítať ďalej

Orange - až taká nevedomosť v jej radoch?

Po skúsenostiach z posledných dní a týždňov neviem, či sa v súvislosti so spoločnosťou Orange mám smiať alebo plakať.

Ale aby som objasnil o čo ide:
Jedného dňa vám príde od spoločnosti Hrušky s.r.o. (vymyslený názov) e-mail, v ktorom vám ponúka svoje hrušky a keďže firma nepožiadala o súhlas na zasielanie reklamných e-mailov, ide o jasný spam.
Firma Hrušky s.r.o. zaslala svoj spam z adresy hrusky@orangemail.sk, takže zasielate sťažnosť do Orange na firmu Hrušky s.r.o. pre rozposielanie spamu. Že ide o spam odoslaný z Hrušky s.r.o. poukazuje nielen kolonka From z e-mailu ale hlavne sekcia Received z hlavičky zdrojového kódu e-mailu, kde je jasne uvedená IP adresa SMTP serveru Orange ako i samotná adresa hrusky@orangemail.sk. A neposledný dôkaz je i obsah e-mailu, v ktorom sa podpisuje firma Hrušky s.r.o. pod svoju ponuku hrušiek...Čítať ďalej

Phishing pre lamy

Poskytnete kľúče od svojho bytu úplne cudziemu človeku? Nie? Správne, správate sa rozumne...
Poskytnete svoje heslá na požiadanie vašeho bankového ústavu? Áno? Potom ste pako a prečítajte si 1. diel a 2. diel článku k téme phising na www.security-portal.cz.

V popredí Google spomedzi miliónov II.

Byť na prvých priečkach v Google spomedzi miliónov výsledkov sa mi docela darí. Minule som sa rozplýval nad svojou pozíciou spomedzi 4,3 milióna výsledkov. To je už minulosť, mám nový osobák - nachádzam sa totiž na piatej priečke spomedzi 28 400 000 výsledkov. A na aký dotaz? No predsa opäť obsahovo irelevantný :-)

Tentokrát ide o dotaz what si a control, našťastie s preklepom, pri správnom znení nemám šancu :-)

Bookujem teda nový osobák na pozíciu irelevantného odkazu - piaty z 28 400 000. Pochlapte sa, tromfne ma niekto? A s relevantnými odkazmi nefalšujte, to si vySEOujete ;-)

Aj keď, v mojom konkrétnom prípade docela aj ide relevantný odkaz, ale prepašovaný do čela len vďaka preklepu dotazovateľa.Čítať ďalej

Blogger.com - pohodlnejšie zadávanie komentárov

Každý, kto vkladal niekedy komentár na niektorom blogu (i mojom) bežiacom pod systémom Blogger, si určite všimol, že pre zadanie svojho komentára k spotu musí spraviť zbytočný krok navyše, čiže kliknúť na odkaz pre zadanie komentára a až následne sa zobrazí samostatná stránka s formulárom pre vloženie komentára.

Nedávno mi napadlo pošpekulovať, ako zariadiť, aby sa obyšlo jedno zbytočné kliknutie navyše. Pozrel som sa formuláru na zúbky a skonštatoval, že by nemal byť problém, aby bol zakomponovaný už priamo v spote.Čítať ďalej

DiGi REVUE 11/2005 - moje recenzie

Vychádza novembrové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moje recenzie štýlovky Konica Minolta Dimage X1 s optickou stabilizáciou obrazu a kompaktu Acer CI-6330.

Opera a užívateľský JavaScript (UserJS)

Prečo si nedopriať vylepšenie prehliadania? S webovými stránkami sa dá v prehliadači docela dobre kúzliť a ten kúzelník sa nazýva užívateľský JavaScript (UserJS). Podpora v Opere je zakomponovaná od verzie 8.0. Ide kódy v JavaScripte uložené na počítači klienta a ovplyvňujúce načítané webové stránky. Využiteľné sú od ovplyvnenia vzhľadu webovej stránky, cez kontrolu JavaScriptu obsiahnutého vo webovej stránke, až po pridávanie funkcii na konkrétne weby.

Aktivácia je veľmi jednoduchá, stačí v nastaveniach Opery zadefinovať adresár, kam si ukladáte užívateľské JavaScripty: Preferences » Advanced » Content » Javascript options » My javascript files. Prípadne si ešte v opera6.ini skontrolujte, či v sekcii User Prefs máte voľbu Always Load User JavaScript=1.Čítať ďalej

Blogger.com a moderované komentáre

Blogger.com dnes pridal možnosť moderovaných komentárov. Inak povedané, po aktivovaní tejto voľby musí byť každý komentár k spotu najskôr schválený, až následne je publikovaný. Info o nových komentároch je zasielané e-mailom, pre publikovanie alebo mazanie komentárov pribudla samostatná administračná záložka. Viac v helpe.

 

Tatabojs, vďaka!

A ČT2 takisto... Za príjemný relax, ktorý som zrovna teraz potreboval - ďalšia séria recenzií čerstvo dokončená a odovzdaná, moja Láska ľahko maródi v posteli, kamarát mi pre nedostatok času tiež nedoprial chuť na Guinnessa, tak som ostal odkázaný na samo-relax. A čo nevidím? Koncert Tatabojs na ČT2... Uff a to ani nie je sobotňajší Andel. O to viac mi to dobre padlo.Čítať ďalej

Rande s Operou

Pomrkávate po Opere? Hodnotíte? Obhliadate? Žiadne pozvanie na kafíčko, rovno to skúste na mesiac "na divoko" :-) Zvádzať sa môžte nechať v češtine alebo v angličtine.

 

Blogujete z pavlače alebo z pivnice?

Tomáš Bella dnes sumarizuje uplynulý rok prevádzky blog.sme.sk a načrtáva pripravované novinky.

Všetko ok, až na jednu drobnôstku, ktorá mi akosi stále nesedí... A tou je používanie výrazu "blog" pre útvary pôsobiace pod spoločnou značkou blog.sme.sk. Ide vôbec ešte o blogy? Aspoň ja si za každým klasickým blogom predstavím konkrétneho človeka, či už reálneho (netají identitu) alebo virtuálneho (vystupuje pod nickom), ale vždy platí, že pod jednou značkou vidím jednoho autora. A na blog.sme.sk sa mi to akosi nedarí.Čítať ďalej

Beaujolais Nouveau v Korzo Cafe bude

Minule som informoval, že v Korzo Café (Nové Mesto nad Váhom) bude možno Beaujolais Nouveau.

Najnovšia správa znie - Beaujolais Nouveau v Korzo Café bude!

Takže podľa tradície tretí novembrový štvrtok (17. november) bude sviatočný i pre novomešťanov, ktorým Beaujolais a hlavne Beaujolais Nouveau niečo hovorí.