február 2006

Panasonic Lumix DMC-L1 - prvá digitálna zrkadlovka

Panasonic sa už konečne pochlapil a predstavil svoju úplne prvú digitálnu zrkadlovku (DSLR) Lumix DMC-L1 a pravdupovediac, jej dizajn, v krásnom retro štýle, ma úplne dostal.

Síce až prisilná väzba na Olympus, ale stále lepšie, ako premalovanie názvu z Pentaxu na Samsung :-) Dúfajme, že Panasonic vyvinie v budúcnosti aj kompletne vlastnú DSLR, myslím, že má na to.

Aktualizované 27. 2. 2006 - k dispozícii fotogaléria Lumix DMC-L1 z výstavy PMA 2006.

 

Gule ako terminus technicus

Reálne vypočutá hláška užívateľky navigujúcej iného užívateľa, aby prešiel o adresár vyššie:

Ťukni na tie guľky

 

Google Page Creator - webhosting a HTML editor od Google

Google Page Creator je nová služba vo fáze Beta, ktorou Google dáva k dispozícii webový priestor 100 MB s adresou meno.googlepages.com i s HTML editorom pre výrobu webu (via Digital Inspiration).

Google Page Creator
Google Page Creator

 

Uhnuté GeoURL

Zemská os posunutá! S jej posunom sa menia i zemepisné súradnice, už nie sme tam, kde sme boli - aspoň o tomto sa ma snaží presvedčiť GeoURL...

GeoURL je službička, ktorá vám ukáže, ktoré weby (resp. ich majitelia) sa fyzicky nachádzajú poblíž vášho webu (ovšem za predpokladu, že si ten váš tiež do GeoURL pridáte).Čítať ďalej

Ktorý webhosting? Docela dilema...

Keď som včera písal o nutnej zmene webhostingu, mal som i docela jasno, kto by mi papierovo najviac vyhovoval. Ale to som ešte netušil, že by môj web bol vlastne hostovaný v CZ. A to sa mi akosi tak docela úplne nepozdáva... Okrem toho, že som nejaké webhostingy vygoogloval, trochu som i "opisoval", keď som si nechal vyzistiť u koho hostujú SK weby/weblogy, ktoré pravidelne navštevujem - ajhľa, ono ich docela i dosť je hostovaných v CZ. A vedia poniektorí o tom? :-)

Tak neviem... Má mi byť jedno, v ktorej krajine sa môj web poflakuje? Asi skôr nie...

Ale najviac mi záleží (mimo technickej otázky) na skvelej dostupnosti webu a takisto kvalitnej a časovo dostupnej technickej podpore. A to z prezentácií nezistím (mnohí sa ani neunúvajú čokoľvek napísať o svojej technickej podpore - asi nemajú žiadnu).Čítať ďalej

Ako svet prichádza o básnikov

No neakceptuj takúto dokonalú žiadosť o zamestnanie:

diletantská žiadosť o zamestnanie
diletantská žiadosť o zamestnanie

Pre tých, ktorí dosiaľ nepochopili - hľadajte na obrázku dva a pol rozdielu od solídnej žiadosti.

 

Webhosting StOnline už nechcem

V auguste, keď som menil providera i webhosting, zakotvil som u StOnline, ale i so svojim webom skôr z pohodlnosti, ako pre výhodnosť. Akosi naivne som predpokladal, že o svoj web mám u "veľkého" dobre postarané, pretože predošlý "veľký" bol naozaj spoľahlivý. Prvá výstraha už ale prišla po krátkej dobe. O veľmi zlej voľbe ma presvedčil neskôr monitoring dostupnosti webu, ktorý som nasadil na svoj web a pre porovnanie i na ďalšie dva. V predošlých príspevkoch som StOnline ani raz nemenoval v domnení, že ide o dočasný problém. Ale nešlo...Čítať ďalej

Potrebujem denne svižne uploadovať 6 GB

Prakticky zo dňa na deň som bol postavený pred potrebu zabezpečiť trvalé pripojenie k internetu s predpokladaným denným uploadom 6 GB. Pripojenie musí byť zrealizované do dvoch týždňov a upload predpokladaného denného objemu bude síce realizovaný po častiach, priebežne, ale celkovo čistý čas nesmie trvať rádovo hodiny. Vychádza to teda na linku so schopnosťou uploadu aspoň 10 Mbit/s.

Dodávateľom toho žrúta trafficu je síce už konkrétny provider odporučený, ale rád by som sa poohliadol i po konkurencii. Niečo som vygoogloval, chcem však poprosiť týmto ctených čitateľov, ak majú praktickú skúsenosť s linkou o vyššie spomínaných parametroch, aby svojho providera, s ktorým majú dobré skúsenosti (prípadne ma môžte i varovať pred nesolídnymi), v komentároch zalinkovali... Vopred vďaka.

 

ComPad - nový klient od ICQ

Do chlapského pomerovania "kto má väčšie(ho)", inovatívne pozmeneného na "kto má menšie(ho)", som sa nezapojil, nakoľko nespĺňam kritéria malosti (hodne malé mám, ale nie extrémne), ale zato mi to funguje spoľahlivo a bezpečne :-)

A v tej súvislosti bude možno zaujímať, hlavne tých s tým väčším, že ICQ uviedlo Alpha verziu nového klienta ComPad. Údajne ide o klienta s inovatívnym UI a prístupom k zasielaniu správ, keď stačí správu adresovať menovite a ComPad si adresáta nájde... Mne sa inštalácia nezdarila, takže test sa zatiaľ nekoná, ale nejaký ten screenshot sa nájde.

 

Opera 8.52 k dispozícii

Opera 8.52 je k dispozícii, zatiaľ neoficiálne. Sťahovať možno z adresy ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/852/en/.

Aktualizované 16. 2. 2006: Opera 8.52 z FTP serveru zmizla - viď. vysvetlenie Opery.

Aktualizované 17. 2. 2006: Opera 8.52 je opäť k dispozícii a už oficiálne - sťahovať môžte z ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/852/en/ alebo z www.opera.com/download/.

 

Ako meria Measure Map

Že Google oznámil prevzatie Measure Map sa už píše, takže vláčiť drevo do lesa nebudem. Ale skúmavejších, ktorí ešte nedostali pozvánku, by mohlo popredu zaujímať, ako vyzerá merací JavaScript pre Measure Map.

 

Vraciam sa z Opery 9 TP2 na TP1

Už pred vydaním novozavedeného každo týždenného buildu Opery 9 TP2 som zvažoval návrat k Opere 9 TP1. Počkal som ešte ale, ako sa týždenný build 8219 vyvrbí. A veruže moc nie (z pohľadu problémov u mňa sa prejavujúcich), pretože dlhšie odozvy GUI a pomerne časté zamŕzanie u mňa stále pretrváva a to na pracovnom i domácom kompe...

Zatiaľ mi za TP2 ľúto nebude, pretože:

 Čítať ďalej

Blogger.com nedostupný z StOnline

Od včerajška nie je možný prístup na Blogger.com pri pripojení cez StOnline. Prístup cez ostatných providerov (testoval som dvoch) funguje. Nedostupnosť serveru Blogger.com z StOnline po nahlásení problému otestovala a následne potvrdila i telefonická podpora StOnline.

Ak je niekto rovnako postihnutý ako ja, dočasné riešenie potreby prístupu na Blogger.com spočíva vo free proxy (na vlastné riziko) - konkrétne použitie neuvádzam, veď skúsenejších stačí nakopnúť.

 

Opera začína poskytovať týždenné buildy

Opera ododnes poskytuje týždenné buildy, dostupné budú na Opera Desktop Team. Opakovať sa budú až do vydania finálnej verzie.

Prvý týždenný build po vydaní Opera 9 Technology Preview 2 je už k dispozícii na adrese my.opera.com/desktopteam/blog/show.dml/142993. Popis zmien tamtiež.

 

Opera a matematika

Zvláda váš browser zobrazenie týchto a týchto matematických zápisov? Nie? Tak vymeňte browser alebo sa začnite venovať len malej násobilke, to hádam ten váš zvládne :-)

Pre užívateľov IE a FF prikladám i screenshot s ukázkou, aby vôbec videli aspoň niečo:
Matematický zápis v Opere
príklad schopnosti zobrazenia matematického zápisu v Opere

 

Máte problém s ICQ?

Možno patríte k postihnutým zo včerajška. Prezradím vám tajný tip, ako podobné situácie riešiť. Väčšina užívateľov sa k nemu vôbec nedopracuje, pretože povrchnosť je ich význačnou vlastnosťou.

Uvedený tip nedoporučujem šíriť ďalej, pretože by ste mohli byť ukameňovaní alebo si minimálne vyslúžite posmech tých povrchných...

Môj typ teda znie - používajte originálneho klienta ICQ :-) Ak už nie cirkusový ICQ5, tak za skúšku rozhodne stoji klasický ICQ 2003b. A tu je ten háčik, povrchný užívateľ si klasickej verzie klienta nevšimne, svoje výhrady a nadávky smeruje na klienta ICQ5 a obratom ruky inštaluje klienta alternatívneho. ICQ5 nepoužívam takisto, ale žiadny alternatívny IM klient ma nepresvedčil, aby som odišiel od klasického ICQ 2003b.Čítať ďalej

Stiahnite si alebo vyvíjajte Widgets pre Operu

Ak niekoho fascinujú novopodporované Widgets pre Operu, sťahovať môže z adresy my.opera.com/community/customize/widgets.

Popis inštalácie Widgets, ale hlavne dokumentácia pre vývoj nových Widgets, je k dispozícii na adrese my.opera.com/community/dev/widgets.

 

Opera 9 Technology Preview 2 k dispozícii

Bola vydaná Opera 9.0 Technology Preview 2, sťahovať pre rôzne OS môžete z adresy labs.opera.com/downloads.

Ako som už spomínal minule, zapracovaná je podpora Widgets, Thumbmail preview a opätovne pribudla i podpora protokolu BitTorrent. Changelog hovorí i o pridanom blokovaní obsahu, špecifických nastaveniach pre konkrétne weby, zvýrazňovaní syntaxe v prehliadači zdrojáku, OPML export a import feed listu... Podrobnejšie info v Changelogu.

 

Po 17 rokoch končím

Začalo to takmer romanticky, veď na cudzojazyčný kontakt, niekedy na rozhraní nežnej revolúcie (tesne pred? alebo po? - už si nepamätám), som dovtedy nebol zvyknutý a aj keď som v minulosti mal nemčinu povinnú, predsa len prvé reálne kroky v inom, ako v materinskom jazyku, viedli k zdĺhavejším procedúram, ako obvykle. Ale ako tak sa darilo. Našťastie proťajšok si zakrátko povýšil češtinu na takmer svoj rodný jazyk, takže odvtedy šlo všetko ako po masle. Sprvu všetko bolo nové a krásne, nebolo miestečka, ktoré by ostalo nepreskúmané a klamal by som, keby som tvrdil, že som nebol obohacovaný. Bol a vrchovatou mierou. Ale stáva sa to často, po čase, hlavne po viacerých rokoch, prichádza rutina a stále kratšiemu času vzájomne strávenému, už nedokázalo zabrániť nič, faceliftingy už dupľom nie. Dospelo to tak ďaleko, že každé stretnutie sa už obmedzovalo len na rýchle premeranie zdola hore, prípadne nejakú tú rýchlovku medzi inými činnosťami, alebo dokonca až keď náhodou ostal čas.Čítať ďalej

Straty a nálezy - ŠPZ IL, kľúče od auta

Za dnešok sa asi dostanem do neba (ak sa najprv stanem veriacim), pôjdeme tam vlastne dvaja, aby nebolo smutno :-) Ale prepáčte mi malú odbočku, najprv povinné kľúčové slová:

3. 2. 2006 Trenčín

  • našla sa ŠPZ z okresu Ilava - odovzdaná strážcovi parkoviska
    platené parkovisko (bývalý hotel Laugaricio) po 17.00 hod.
  • našli sa kľúče od auta v koženom čiernom púzdre - odovzdané u vedúcej obchodu
    obchodné centrum Max, obchod NewYorker, okolo 20.00 hod.

(doplnkové kľúčové slová: našiel, okres, IL, štátna poznávacia značka, kľúč, auto, koženné čierne púzdro)

A teraz hádam i nejakú omáčku okolo :-)Čítať ďalej

Čo nás čaká v Opere 9

Už v minulom spote som informoval o špekuláciach, že finálna Opera 9 bude obsahovať podporu Yahoo! Widgets.

Objavil sa už i screenshot z neverejnej Opery 9, ktorý túto domnienku potvrdzuje. Zatiaľ nie je jasné, či widgets engine zabudovaný do Opery bude umožnovať beh widgets i mimo okna Opery (via Opera Watch):
Opera 9 widgets
zdroj: operawatch.blogspot.com

Ďalšou novinkou by malo byť zobrazovanie náhľadu webu pri nájazde myšou na tab stránky (via Opera Watch):Čítať ďalej

Google - Štyri veci (Four things)

Predom upozorňujem, že k tomuto príspevku ma tvrdo inšpiroval Petr Weida pojednávajúci o svojej prvej priečke v Google v súvislosti s mániou posledných dní.

Nedá mi, aby som rovnako nevyjadril potešenie nad tým, že pri hľadaní Štyri veci na Google vylezú na prvej priečke (k 1. 2. 2006) moje Štyri veci.Čítať ďalej