máj 2006

Foto: Veľká cena vo fitness a v kulturistike

Veľká cena vo fitness a v kulturistike

Navštívil som podujatie, aké zrovna nemusím, ale keďže boli sponzorské lístky od kamaráta, tak prečo nevyužiť :-) Ja som na pódium hľadel cez hľadáčik fotoaparátu, priateľka vlastnými očami a obaja sme boli spokojní :-) Na niečom podobnom sme boli prvý krát a fakt, dá sa... :-) Viac sa rozpisovať nebudem, kulturistika a fitness nie je moja parketa, takže už len nejaké info a pár návnad pre budúci ročník v Novom Meste nad Váhom...Čítať ďalej

Tovar z e-shopu možno do 7 dní vrátiť

Nákup cez internet, typicky e-shopy (a nielen tie), býva vždy mierne problematický a ak nejde zrovna o CD, knihy a pod., môže to byť i mačka vo vreci.

Zvlášť ma preto potešila kampaň, ktorú som zachytil v posledných dňoch v TV. Má ju na svedomí Asociácia spotrebiteľov Slovenska, ktorá pácha i prospešnú reláciu TEST magazín na STV2. O čom všetkom kampaň informuje určite viete zo spotov, prípadne si prečítajte na www.pravaspotrebitela.sk.

Čo chcem zvlášť vypichnúť, je informácia, pre mňa doteraz neznáma, že tovar zakúpený cez internet je možné do 7 dní vrátiť bez udania dôvodu (viac detailov).Čítať ďalej

Opera Mobile splnila ACID2 test

Opera Mobile pre platformu S60 splnila ACID2 test. Stáva sa prvým mobilným browserom, ktorý ACID2 zvláda. Screenshot a viac info na Opera Watch.

 

Opera 9 Beta 2 k dispozícii

Dnes bola vydaná Opera 9 Beta 2 (download z FTP alebo cez HTTP).

...a práve po inštalácii zisťujem, že ide o build 8414, ktorý bol vydaný už 18. 5. - takže len formálne prehlásenie víkendového buildu za Betu 2.

 

Problematika spamu u susedov

Jiří Peterka sa v zaujímavom článku zaoberá problémovými miestami boja proti spamu v Česku.

Hoci antispamová legislatíva v Česku nie je v našich podmienkach pochopiteľne aplikovateľná (máme svoje zákony), jej uplatnenie predsa len možné je, v prípade, že obdržíte spam z Čiech.

Od 1. augusta sa ale český zákon stane mierne bezzubým - doteraz totiž platilo (a u nás stále platí), že pre zaslanie obchodnej ponuky je potrebný predom vyjadrený súhlas príjemcu. Novela toto obmedzenie u Čechov ruší, pokiaľ príjemca je zákazníkom subjektu odosielajúceho obchodnú ponuku. Vtedy predom daný súhlas už nebude potrebný, musí byť ale akceptovaná možnosť odhlásenia prijímania obchodných ponúk.Čítať ďalej

Výstava: Igor Hečko - Fotografie

Ak má niekto chuť na dobré čiernobiele fotografie, môže zhliadnuť na výstave Igor Hečko - Fotografie. Výstava fotografií je inštalovaná v MsKS Nové Mesto nad Váhom a bude trvať ešte do 26. 5. 2006. K videniu sú zväčša krajinky a portréty, ale nájdu sa i zátišia. Komu chýba v dnešnej dobe digitálov filmové zrno, príde si na svoje.

Celú výstavu avšak doslova zabilo MsKS - inokedy ako cez pracovný deň a cez pracovnú dobu nie je šanca vstupu. Na výstavu sme sa s priateľkou chystali vyše týždňa, pretože zosúladiť naše časové možnosti v čase skoršom ako 15:30, dokedy má byť výstava podľa programu otvorená, nebolo ľahké. A keď sme sa na ňu konečne dostali, znervózňovala nás už o 14:45 stepujúca pracovníčka, aby po nás mohla zamknúť a utekať (možno na vlak).Čítať ďalej

Český spam - tiež jasné riešenie

Slovenský alebo český spam v mailovej schránke ma vždy riadne naštve, asi i preto, že aktívne úradné protiopatrenia (nielen pasívne technické v podobe filtrov u zahraničného spamu) sú na dosah ruky. Riešiteľnosť slovenských spamerov som predviedol v príspevku SOI ako kladivo na spam.

V prípade spamu z Českej republiky máte možnosť zaslať sťažnosť na základe českého zákona č. 480/2004 Zb. Sťažnosť je možné podať prostredníctvom webového formulára na webe Úřad pro ochranu osobních údajů.

 

Grafika.sk - mikro zakopnutie pri rozbehu

Keď sa nedávno rozbehol server grafika.sk, hodil som si ho i do RSS čítačky, reku že uvidíme, čo dokáže popri dlhoročne skvelom českom grafika.cz.

Aj keď v porovnaní s českým "kolegom" neprináša nič nové, na rozdiel od niektorých si myslím, že i neinovatívne projekty majú právo na život. Veď oborovo zameraných webov je na Slovensku poskromne, takže vhod padne každý jeden. Keď pre nič iné, tak aspoň padne na úžitok menej zručným užívateľov internetu, ktorí sa mimo hraníc TLD .sk nedostanú. A navyše, grafika.sk sa, aspoň podľa článkov, ktoré som si tam dosiaľ prečítal, orientuje skôr na čitateľov nadšencov, ako profesionálov - ale aj tí z nich neskôr možno budú :-) V tomto kontexte naozaj držím grafike.sk palce.Čítať ďalej

Nemám rád veľkohubých

Pamätáte si na Eddie Irvina a jeho veľkohubé vyhlásenia, že sa Schumimu vyrovná? Kde je vlastne teraz? Jazdí na záhradnej kosačke?
Pamätáte si na Rubensa Barrichella a jeho veľkohubé vyhlásenia, že je rovnako dobrý ako Schumi? Kde je vlastne teraz? Áááá, kdesi vzadu, na miestach, ktoré ani neregistrujem.
Oba majú niečo spoločné, boli Schumiho dvojky, ale obaja trpeli Schumi-komplexom.

A mám pocit, že Schumi-komplexom trpia nielen oni, ale aj poniektorí iní aktívni i neaktívni jazdci, musiaci si svoje mužstvo dokazovať veľkohubými vyhláseniami na Schumiho adresu.

Michael Schumacher ale stále dokazuje, že je špičkový jazdec.

A veľkohubých a najsammúdrejších nemáme len v F1...

 

DiGi REVUE 5/2006 - moje recenzie

Vychádza májové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moje recenzie digitálnych fotoaparátov:

 

  • Olympus SP-320,
  • Olympus FE-150/FE-160,
  • Sony Cyber-Shot DSC W100,
  • Sony Cyber-Shot DSC W70,
  • Benq DC X600.

Nová Opera Mini 2.0

Dnes bola vydaná nová Opera Mini 2.0 (Opera Mini je skvelý webový browser pre mobil na platforme J2ME - Java). Z noviniek bude asi najzaujímavejšia (pre tínedžerov) možnosť downloadu obrázkov, MP3 a pod. priamo do mobilu. Všetky novinky verzie 2.0 sú popísané v oficiálnej tlačovej správe.

Ak si chce niekto browser otestovať bez sťahovania do mobilu, môže vyskúšať Opera Mini Simulator.

Operu Mini môžte sťahovať zdarma cez wap na adrese mini.opera.com alebo z PC na adrese www.opera.com/products/mobile/operamini/phones, kde si zároveň overíte podporu jednotlivých mobilov.Čítať ďalej

Mám rád svoje mesto a oplatí sa

Už dlhšiu dobu mám na svojom webe samostatnú stránku, kde združujem linky na obecnejšie informácie o mojom bydlisku (je ním Nové Mesto nad Váhom), neskôr som tam začal pridávať i odkazy na moje spoty z weblogu týkajúce sa mesta. Pôvodne bola stránka myslená ako doplnok k sekcii O mne a ako takú som ju teda ani nemal v úmysle zvlášť propagovať.

Nedávno mi ale jedna osôbka spomenula, že dosť jej pomohli odkazy z môjho webu, ktorý vygooglovala, keď hľadala info o našom meste. Nie že by tie weby neboli vyhľadateľné, ale moja stránka jej ich ponúkla pokope a medzi prvými vo výsledkoch (aktuálne osciluje v Google okolo desiateho miesta, pôvodne bola za štyridsiatkou).Čítať ďalej

Aká je Moja, Tvoja plocha?

Veď ešte nezačala uhorková sezóna ;-) Ale k veci...

Všetko začal Scorpio a mňa prizval Pjotr. Vraj, že by radi vedeli, akú plochu mám - no dobre, ale na vlastné nebezpečie...

Tá moja je asi tá najsuchšia v slovenskom a priľahlom IT priestore. S témami som experimentoval ešte v deväťdesiatych rokoch a postupne ma to prestalo baviť, tak som sa vrátil k tej naj, naj, najobyčajnejšej a sprevádza ma na osobnom, či pracovných kompoch, na tom, či onom OS. Skrátka, na ploche len pár najzákladnejších ikon (rôzne podľa kompu), klasická zelená pre oči a takmer 10 rokov (!) mi tam svieti i panáčik so psycho-terapeutickými účinkami :-)Čítať ďalej