august 2006

dmoz.sk nepatrí pod dmoz.org

Určite mnohí poznáte katalóg dmoz.org, postavený na dobrovoľnej práci editorov po celom svete a najväčší svojho druhu. Existujú i národné verzie katalógu sídliace pod národnými doménami v tvare dmoz.TLD.

Nie tak ale na Slovensku - dmoz.sk, hoci sa tiež tvári ako katalóg, totiž s open directory project - dmoz nemá nič spoločné, aj keď menej znalý návštevník by ten dojem mohol nadobudnúť. Vlastníkom domény dmoz.sk je istá slovenská eseročka, ktorej niekoľko produktov sa nachádza i na prvých priečkách v sekcii Top na dmoz.sk - fakt zábavné :-)

Čo z toho plynie? Možno nič, len že škoda...

 

Za neprečítanie e-mailu sťatie hlavy - lynčovanie v Maďarsku

Už som sa naozaj začal obávať, že po nedelňajšej tragédii v Budapešti sa nikto nepozastaví nad tým, či je možné trestať za neprečítanie e-mailu.

Totiž, meteorológovia vraj poslali varovanie pred búrkou e-mailom a príslušný úradník je zodpovedný tým, že ho neprečítal (mimochodom, v nedeľu večer!). To by vyzeralo na poriadny Absurdistán.

Ale podľa včerajších správ asi niekomu už zapálilo, keďže: "Disciplinárne konanie však hrozí aj meteorologickej službe za to, že varovanie zaslala iba mailom, nie aj faxom a telefonicky" - no sláva, niekto už pochopil, na čo e-mail vhodný je a na čo nie.Čítať ďalej

RSS a Atom pre Coppermine

Webová fotogaléria Coppermine, o ktorej silne uvažujem v súvislosti s jednym projektom, pozná aj pluginy a pri hľadaní možností rozšírenia som našiel aj RSS/Atom plugin pre Coppermine, čo sa náramne hodí, pretože štandardne nemá v sebe zahrnutú syndikáciu novo pridaných fotografií.

Inštalácia je naozaj primitívna, stačí stiahnutý PHP súbor nakopírovať do root adresára inštalácie fotogalérie a od toho momentu fotogalérie syndikuje novo pridané fotografie vo formáte RSS a Atom.

Plugin je napísaný pre Coppermine 1.3.x, autor ale tvrdí, že pracuje aj pod verziou 1.4.x, ale nie je testovaný pod PHP 5.x

Ja som plugin testoval s Coppermine 1.4.8 pod PHP 5 a všetko ok...Čítať ďalej

Webová profi fotogaléria

Pre projekt Fotosúťaž časopisu DiGi REVUE potrebujem nasadiť slušnú fotogalériu bežiacu pod PHP+MySQL. Ponúka sa niekoľko komerčných riešení a halda open sourcových.

Z niekoľkých komerčných, ktoré som si prehliadol a v rámci možností otestoval, jednoznačne vyhráva (aj s prihliadnutím na rozumnú cenu) PhotoPost PHP Pro. A pri hladaní ihly v kope open sourcového sena som skončil u Coppermine Photo Gallery.

Vo výbere mi teda ostali dvaja vážni kandidáti, pričom som dôraz kládol na:Čítať ďalej

Podjavorinský okruh 2006 - Majstrovstvá Európy historických motocyklov - oldtimer

Podjavorinský okruh 2006

Fotografie z podujatia Majstrovstvá Európy historických motocyklov, oldtimerov - O cenu Jána Horvátha, 5. ročník, 12. a 13. august 2006, Podjavorinský okruh Nové Mesto nad Váhom.

Na fotografiách sú zachytené motocykle, sajdkáry a automobily počas tréningu i pretekov.Čítať ďalej

Google Analytics už voľne dostupný pre všetkých

Google Analytics, dosiaľ dostupný len na pozvánky, je už k dispozícii pre všetkých.

Pokiaľ prevádzkujete na svojom webe niektorú z tradičných štatistických služieb, doporučujem nezbavovať sa jej po nasadení Google Analytics. Mne sa osvedčilo používať Google Analytics súbežne s naj.sk, ktoré mám nasadené asi 8 rokov (mám ID=410 :-)), pričom naj.sk používam na bežnú rýchlu každodennú kontrolu prístupov a Google Analytics na podrobnejšie prehľady.

Ak už Google Analytics prevádzkujete alebo sa chystáte nasadiť, nezabudnite na rozlišovanie slovenských a českých vyhľadávačov.

 

Blogger Beta - nová verzia publikačného systému

Google včera inovoval publikačný systém Blogger pre weblogy a uvoľnil novú verziu Blogger Beta. Zatiaľ nie je dostupný každému, ale konečne prináša pár funkcií, ktoré boli veľmi žiadané:Čítať ďalej

TinyMailto - zverejní e-mail cez CAPTCHA

TinyMailto je nová službička, ktorá umožní chrániť e-mailovú adresu pred spambotmi na verejných miestach, čiže všade tam, kde nemáte dosah na spôsob publikovania vlastnej adresy (via Digital Inspiration).

Na vlastnom webe je ochrana e-mailu jednoduchá. Čo ak ale vznikne potreba zverejniť e-mail niekde inde, napríklad v diskusnom fóre? Nuž, prvé pravidlo znie - e-mail nezverejňovať. A ak je potreba naozaj silná? Potom nasleduje druhé pravidlo - e-mail nezverejňovať. A ak od toho závisí život? ;-) Potom skúste TinyMailto.Čítať ďalej

Rád by som pomohol, ale ako?

Dnes mi prišlo e-mailom dojímavé vyznanie nejakého pre mňa neznámeho človeka. Z textu je jasné, že ide buď o jedinca s nízkym IQ, prípadne s nejakou sexuálnou deviáciou. Nízke IQ mu zrejme nedovoluje komunikovať s pravým podpisom, prípadne sa pri písaní správy sexuálne odbavoval. Alebo že by si len liečil nejaký svoj komplex? V každom prípade budem rád, ak sa prihlási, pod pravým menom, síce zvýšenie IQ je zrejme nereálne, ale nejakého toho sexuológa mu pomôžem vyhľadať, aby sa nemusel odbavovať podobným spôsobom:Čítať ďalej

Foto: Čriepky z rannej Bratislavy

Čriepky z rannej Bratislavy

Aj takéto pohľady sa naskytajú v Starom Meste...Čítať ďalej

Foto: V pároch

V pároch

Páry živé i neživé...Čítať ďalej