december 2006

Snap Preview Anywhere - náhľady odkazov pre váš web

Chceli by ste, aby sa na vašom webe zobrazovali náhľady externých odkazov? Presnejšie, ak sa návštevník zastaví kurzorom nad niektorým externým odkazom, zobrazí sa mu bublina s náhľadom odkazovaného webu.

K tejto feature si môžete dopomôcť prostredníctvom služby Snap Preview Anywhere. Po jednoduchej registrácii získate krátky kód v javascripte, ktorý vložíte do vášho webu podľa pokynov. Od toho momentu sú náhľady na vašom webe k dispozícii. Ako to vyzerá v praxi, môžete vidieť na externých odkazoch v tomto texte alebo na screenshote:

náhľad pomocou Snap Preview AnywhereČítať ďalej

Zima na Slovensku - bude propagovať Slovensko alebo Alpy?

Zima na Slovensku - poznáte z TV reklám posledných dní... O čo ide? A čo mi na tom nesedí?

Zodpovedanie prvej otázky je jednoduché - zatiaľ tajnostkárska reklama nás pravdepodobne postupne nasmeruje na adresu www.zimanaslovensku.sk, ktorá je aktuálne bez obsahu, len s obrázkovou upútavkou. Pre úplnosť uvediem, že majiteľom domény je Slovenská agentúra pre cestovný ruch, štátna príspevková organizácia.

A v tej v upútavke na webe niečo nesedí... Všimnite si tú horu na pozadí (screenshot nižšie)... Čo predstavuje? Niektorý zo slovenských končiarov? To by sme očakávali, ak nás niekto pozýva na slovenskú zimu.

ScreenshotČítať ďalej

MojeLinky.sk spamujú - tak takto nie!

Nová služba, staré a prachbiedne metódy - mojelinky.sk spamujú:

spam od MojeLinky.sk

Kto môj weblog číta, zrejme postrehol, že spam v akejkoľvek podobe mi je nanajvýš odporný a využívam všetky zákonné prostriedky proti tejto nezákonnej činnosti. Koleduje si snáď aj prevádzkovateľ mojelinky.sk o sťažnosť na SOI? Blížia sa Vianoce, budem teda mierny, pre tentokrát to bude len varovný list vo forme medializácie. A naviac, ja odteraz túto adresu ignorujem, neexistuje pre mňa, spamerov nepodporujem...

 

Paladix.cz končí?

Paladix.cz istotne fotografom nie je neznámy, veď prevádzkuje skvelý to český online magazín o fotografii a k nemu pridružený (alebo opačne?) e-shop. A práve z ich e-shopu som dnes obdržal odpoveď, ktorá ma zarmútila hneď dva krát:

...omlouvám se vám, ale od ledna plánujeme přerušení prodeje a proto nebudeme schopni vyřizovat žádné objednávky...

Znamená to, že svoj objednaný tovar, na ktorý bolo nutné si počkať, už nedostanem... A že by hrozilo i pozastavenie magazínu? V sekcii, kde sa Paladix predstavuje, sa píše:Čítať ďalej

Opera 9.10 k dispozícii

Dnes bola vydaná Opera 9.10. Najvážnejšou novinkou je antiphisingová ochrana, ktorá bola testovaná už od verzie 9.03.

Finálna Opera 9.10 je build 8679, ktorý bol vydaný už v piatok - čiže len klasické formálne prehlásenie víkendového buildu za finálnu verziu.

 

Google AdSense - ako blokovať zobrazovanie?

Reklamy na stránkach bude viac a viac - kontextová reklama Google AdSense dorazila aj na Slovensko. Blokovanie zobrazenia reklamy Google AdSense vo svojom vlastnom prehliadači je ale jednoduché, stačí, ak si do svojho "blokovača" zadáte adresy:

pagead.googlesyndication.com
pagead2.googlesyndication.com

prípadne môžete použiť riešenie na systémovej úrovni, čiže využiť systémový súbor hosts a pridať doň nasledujúce riadky:

127.0.0.1  pagead.googlesyndication.com
127.0.0.1 pagead2.googlesyndication.com

Súbor hosts nájdete v nasledovných zložkách:Čítať ďalej

Screenshoty a download ICQ 6 Preview

ICQ 6 Preview je už možné si voľne stiahnuť, aj keď v článku o jeho príprave som informoval, že je nutná registrácia. Informácia je platná i naďalej, to len možnosť stiahnutia je zatiaľ neoficiálna.

Ak nechcete inštalovať, možno vám padne vhod aspoň pár screenshotov z nového ICQ 6 Preview.

Aktualizované (apríl 2007) - K dispozícii je už finálna verzia ICQ 6, môžete teda voľne sťahovať a používať. Z jazykových verzií sa zatiaľ ponúka len agličtina. Slovenčina, prípadne čeština, aktuálne len u staršej verzie.Čítať ďalej

Včera u mňa vyše 7000 návštevníkov

Niekto včera zažíval prievan, u mňa sa prehnalo tornádo - 7230 návštevníkov (podľa Google Analytics) za jeden deň.

Spôsobil to môj nevinný júnový článok Voľby 2006: kde hľadať výsledky volieb?, ktorý mal v dobe vydania nasmerovávať blúdiacich na správne (na tie naozaj správne a pôvodné) informačné zdroje, keďže ich prevádzkovatelia podceňovali SEO a v správnom čase sa nevyskytovali vo vyhľadávačoch na relevantných pozíciach.

Lenže oni ho podceňujú i naďalej a môj článok sa medzičasom na asi najvyhľadávanejší výraz k danej udalosti dostal na prvú priečku v Google, pričom udalosť sa zopakovala, na čom som musel (chcel) reagovať po zistení, že ku mne začali prúdiť davy a zbytočne.Čítať ďalej

Zaslúžte si získanú 1. priečku v Google

Zverejníte na webe niečo, čo je poplatné danému času, napríklad článok na weblogu viažúci sa ku konkrétnej udalosti. Fajn, článok je tam, o pár dní zastará, zabudnete... Udalosť sa ale zopakuje a zisťujete, že v štatistike návštevnosti webu sú priemerné čísla váľcované masívnym nárastom - ejhľa, starý článok je v Google na prvej priečke, prípadne na poprednej. Hmm, čo s tým, údaje v článku sú neaktuálne a návštevníci prichádzajú zbytočne... Nevšímať si? Nechať zákazníkov nenajedených? Veď čo ma potom, že starý článok je v Google najvyššie a pritom neaktuálny, stačí mi, že mám z toho dobrý pocit a návštevníci nech si hľadajú inde.Čítať ďalej