január 2007

Test webu v Opera Mini rýchlo a jednoducho

Opera Mini nie je žiadne orezávatko, skutočne dokáže dostatočne kvalitne prehliadať weby a dovolím si tvrdiť, že svojimi možnosťami vcelku dobre konkuruje aj vyspelejším prehliadačom v smartphonoch alebo PDA. A rozširuje sa v bežných mobiloch viac a viac... Pamätajú na to tvorcovia a majitelia webov?

Tí, čo k testovaniu v základnej desktopovej štvorke O+FF+IE6+IE7 chcú pridať i test na zobrazovanie v Opere Mini, majú už od počiatkov k dispozícii Opera Mini simulator. Mimochodom, ten v poslednej dobe prešiel redizajnom a už vyzerá ako mobil a nie diaľkový ovládač.

Prečo ale načítavať stránku simulátora a následne doň naťukávať adresu webu, keď to už ide aj jednoduchšie, stačí použiť adresu v tvare:

http://www.operamini.com/demo/?url=[URL]Čítať ďalej

Pár technických problémov na mojom weblogu

Ospravedlňte drobné problémy na mojom weblogu. Upgradoval som zo starej verzie Blogger na novú a dopadlo to tak, že Blogger novú verziu nemá doladenú tak, aby všetko prebehlo bez problémov... A to ju testoval niekoľko mesiacov. Ani by som neupgradoval, ale pri logine mi už Blogger nedal na výber, tak sa "teším" z nového Blogger, ktorý som ešte vôbec nechcel.

Čo blbne:Čítať ďalej

Olympus SP-550 UZ - 18x optický zoom!

Olympus SP-550 UZ prekvapuje o stošesť, nasadiť do relatívne malého kompaktu 18-násobný optický zoom, spolu s 5000 ISO, to chce fakt odvahu. Alebo skôr krok typu "hop alebo trop"? Šokovať sa ale darí a úspech by to mohlo mať, tipujem, že medzi mládežou učiacou sa fotografovať, ktorá zároveň chce byť "in", by SP-550 UZ mohol mať úspech. Žiadne vyspelé (a pre mnohých komplikované) ovládanie, teda instantné riešenie s vyšpičkovanými parametrami, to je to pravé žúžo pre hitovku. A k tomu úplne seriózne čerešničky na torte - optický stabilizátor a RAW. Mimochodom, k dizpozícii je už aj prvé preview tohoto modelu.

Ešte by bolo fajn, keby Olympus pripravil niečo podobné i do triedy vyspelých ultrazoomov, hádam by Panasonic a Fujifilm nepohrdli konkurenciou.

 

Môže byť atribút rel=nofollow v odkazoch niekedy neetický?

Nikdy som sa nad používaním atribútu rel="nofollow" v odkazoch nezamýšľal, buď som ho použil, alebo nepoužil, podľa toho, či som mal zámysel odkazovanému webu nepomôcť alebo nastali normálne okolnosti.

Na svojej taktike na svojom webe zrejme nič meniť nebudem, ovšem k zamysleniu ma primäl článok na Digital Inspiration kritizujúci plošné nasadenie atribútu rel="nofollow" v externých odkazoch vo Wikipedii. V čom tkvie pointa? Pôvodný zámer na zamedzenie spamu prerástol plošným nasadením aj do ignorovania obsahovo legitímnych zdrojov, z ktorých Wikipedia môže i čerpať a vzhľadom na svoj vysoký GPR môže pôvodné zdroje obsahu i predstihovať vo výsledkoch vyhľadávačov, pritom ale zo svojho peria nechce pustiť ani páperko.Čítať ďalej

Retušovanie fotografií - príklady a návody

Foto retuš je proces nevyhnutný, ak chceme fotografiu spraviť divácky vďačnejšou, prípadne, ak požadujeme viac, ako poskytuje samotná realita.

Pred pár dňami Digineff upozornil na jednu z galérií foto retuše. Fajn príklady, ovšem zamerané len na skrášlovací proces foto modeliek.

Ja prispejem ďalšími linkami - galéria Vikki Hansen poskytuje omnoho civilnejšie príklady, od skrášlovania, cez kolorovanie až po reštaurovanie poškodených fotografií. Iná galéria, zameraná na záchranu starých fotografií, je tiež inšpiratívna.Čítať ďalej

Webová mŕtvolka

Niektoré weby umrú ešte skôr, ako sa stihnú narodiť. V ľudskom svete sa to nazýva potrat. Mám taký web nazvať ako potratený web? :-) Na jeden taký som narazil. A zvláštne potom pôsobí neuprataná pôrodná sála.Čítať ďalej

Čo Opera odosiela do Opery?

Včera Opera zverejnila experimentálny build, ktorý vývojárom Opery reportuje nastavenia a ďalšie údaje z prehliadača.

Čo všetko je reportované, si môžete prehliadnuť v príklade report.xml, ktorý som pripravil. Ten totiž obsahuje duplicitne všetko, čo je odosielané a nachádza sa v ...\profile\usagereport\report.xml.

Odosielanie nastavení je možné vypnúť v opera:config#UserPrefs|EnableUsageReport.

O odosielaní dát a možnosti vypnutia je užívateľ informovaný hneď po spustení tejto verzie prehliadača, tak dúfam, že nikoho nenapadne v komentároch zanechávať stupídnosti o Veľkom bratovi.

 

Šok z Google AdSense

Tak som si na chvíľu odstavil blokovanie reklamy Google AdSense, aby som sa presvedčil, kto všetko podľahol :-) Hmm, hmm :-( A hľa, takže publikačná viagra je príčinou viacerých oživení (nič v zlom) ;-) No nič, nezazlievam, nech slúži ku prospechu, ale opäť aktivujem, nenechám sa rozptylovať...

 

Free e-mail je pre biznis neseriózny

Nie je nič ľahšie, ako si vytvoriť vlastnú e-mailovú schránku na niektorom z free webmailov (gmail, yahoo, zoznam, pobox...). Ako vás ale vníma adresát? U svojich priateľov, rodiny alebo pri objednávke CD z e-shopu je to v pohode. Čo ale v prípade biznisu?

Na môj vkus až docela často vidím, že adresa vytvorená pod free webmailom sa vyníma i v kontaktných informáciach rozličných živnostníkov a firmičiek. Je to v poriadku? Rozhodne nie. U mňa už niekoľkokrát letáková ponuka s kontaktom podobným ako (a dosaďte si aj akýkoľvek iný free e-mail) išla rovno do koša, v prípade navštíveného webu nasledoval okamžitý odchod.Čítať ďalej

Nie, definícia spamu sa nezmiernila!

Rada pre reklamu (RPR) dnes vydala tlačovú správu, podľa ktorej by človek neznalý mohol nadobudnúť dojem, že ktokoľvek môže obosielať svojich zákazníkov nevyžiadanou reklamou (elektronickou) bez ich predchádzajúceho súhlasu.

Už vidím, ako sa kdejaký spammer (odosielateľ nevyžiadanej reklamy) vytešuje, že zákazníkov svojej firmičky zahltí ponukami na svoje super-extra zimné gumy za výhodnú cenu, bez toho, že by mal od nich vyjadrený súhlas na zasielanie reklamy e-mailom, keď adresu získal za nejakým iným účelom, alebo len stiahol z webu.

Nie, omyl, definícia spamu (nevyžiadaná reklama elektronickou cestou, najčastejšie e-mailom) sa nemení, stále platí zákon č. 147/2001 Zb., ktorý podmieňuje zasielanie reklamy predom daným súhlasom.

Čo teda tlačová správa RPR tvrdi?Čítať ďalej

Opera Mini zdrhla od Google k Yahoo

Opera dnes oznámila partnerstvo s Yahoo v oblasti mobilného vyhľadávania. Postihnuté sú všetky mobilné Opery, čiže Opera Mini i Opera Mobile.

Čo z toho plynie pre našinca? Že svoj obľúbený Google, v našich končinách výrazne kraľujúci, už na titulke mobilného browseru nenájde, už sa tam rozložilo Yahoo! Search (viď. screenshot). Doposiaľ rýchle a pohotové vyhľadávanie cez Google sa predĺži teda o pár klikov navyše, lebo môže byť dostupné už len z bookmarkov. Ani len v tom personalizovanom vyhľadávaní (tam, čo defaultne svieti wikipedia, viď. screenshot) nie je dostupné. Ostáva len dúfať, že prehľadávanie webu cez Google tam pribudne neskôr...

Opera MiniČítať ďalej

FeedBurner - meranie návštevnosti webu, len s jednou špecialitkou

FeedBurner bol doteraz známy ako skvelá služba poskytujúca štatistiky odberu RSS/Atom kanálu s ďalšími bonusovými službami navrch.

Od 4. januára už oficálne poskytuje aj merania návštevnosti webu, po tom, čo v priebehu roka 2006 prebehla akvizícia služby Blogbeat pod jej krídla.

Novo ohlásené meranie návštevnosti nebudem zatiaľ podrobnejšie predstavovať, možnosti služby vám dobre popíše samotný FeedBurner, zameriam sa len na základné predstavenie.

Meranie návštevnosti FeedBurner poskytne jednoduché štatistiky v jednoduchom rozhraní, ak niekoho zaujímajú len základné prehľady, služba mu dobre poslúži.Čítať ďalej