marec 2007

Konflikt záujmov pri tvorbe webu a SEO

Napadlo vás niekedy, aký je vhodný postup v prípade, ak získate zákazku na tvorbu webu (a priľahlé disciplíny) z oboru, kde ste sa už realizovali? Čiže, vytvorili ste zákazníkovi web z oboru predaja snežienok (:-)), prispeli k jeho skvelému umiestneniu vo vyhľadávačoch a oslovila vás ďalšia babička s požiadavkou na vlastný web s rovnako dobrým umiestnením.

Možno problém by nebol vypuklý u neprekrývajúcich sa cestoviek, ale čo v prípade snežienok? To je jasný konflikt záujmov, vo vašom prípade.

Nie že by som bol postavený pred takýto problém, téma ma napadla len hypoteticky, ale trochu som popátral a skončil pri diskusii, ktorá by mohla byť vodítkom na riešenie. Čítať ďalej

Zákaz interupcií v praxi - toto vážne poniektorí chcete?

K téme interupcia áno či nie doporučujem zhliadnuť reportáž o tom, ako vyzerá aplikovanie zákazu interupcie v praxi v susednom Poľsku - viď. reportáž ČT z cyklu 168 hodin (videoarchív, začiatok približne od 11-tej minúty).

Z reportáže v skratke - zákaz interupcií nevedie k zníženiu ich reálneho počtu, dopyt existuje, len sa presúva do podsvetia alebo mimo hranice zaslepeného štátu. Najviac na to doplácajú ženy, ktoré interupciu zo zdravotných dôvodov naozaj potrebujú, ale na jej nelegálne vykonanie doma alebo v cudzine nemajú dostatok financií a domáci lekári legálne vykonanie odmietajú, i keď má štát v zákone výnimku o povolení zo zdravotných dôvodov.

Zo štátu, kde vládne niečo úplne iné ako zdravý rozum, som normálne dostal strach...

 

Neposkytujte cudzí e-mail kde-kade

Ako by sa vám páčilo, keby niekto z vašich známych poskytoval číslo vašeho súkromného mobilného telefónu na požiadanie iným osobám? Asi by ste mu boli neskonale "vďačný" a pri najbližšej príležitosti by schytal náležité poučenie. Je prirodzené, že osobný kontakt na seba chcete mať čo najviac pod kontrolou a v prípade mobilu je samozrejmé, bežné a slušné, že bez vedomia majiteľa sa jeho číslo ďalej neposkytuje.

Nie nepodobná situácia je aj u e-mailových adries a totožný model správania by mal platiť aj u nich. Téma asi nebude horúca u pracovných e-mailov a tiež typu , ale to hádam inteligentný čitateľ chápe.

Mnoho užívateľov totiž používa pre bežnú komunikáciu niekoľko e-mailových schránok, minimálne dve - jednu verejnú pre neznámych a cudzích a druhú neverejnú pre komunikáciu s najbližšími, preverenými, dôveryhodnými a pod.Čítať ďalej

Prezradí mi niekto...?

Prezradí mi niekto, na aký hľadaný výraz to vyhodilo vo výsledku fotografiu z mojej fotogalérie? :-)

japonský vyhladávač

Na vysvetlenie - screenshot pochádza z japonského vyhľadávača, ktorý som našiel medzi referermi v štatistikách.

 

Zelená voda - tá naša je fungujúca

Posledných pár dní som bol zo zvedavosti nažhavený na zhliadnutie reportáže TA3 o rekreačnom stredisku Zelená voda - vraj premrhané európske milióny a zničený areál - a to ma zaujímalo, veď to mám tu za rohom a s realitou mi to príliš nesedelo. Všetko sa ale vyjasnilo, reportáž si totiž vzala na mušku akýsi komplex pri Rimavskej Sobote, ktorý má so strediskom pri Novom Meste nad Váhom spoločný len názov Zelená voda.

Takže v skratke - ak vás bude niekto odrádzať od návštevy Zelenej vody, pravdepodobne má na mysli tú pri Rimavskej Sobote a ak stretnete spokojného návštevníka, zrejme myslí Zelenú vodu pri Novom Meste nad Váhom. Na tej novomestskej to totiž naozaj funguje a žije.Čítať ďalej

ExpoDisc - vyváženie bielej (fotografie) inak

Majitelia (zvlášť) digitálnych fotoaparátov poznajú veľmi dobre (tí skúsenejší) problematiku vyváženia bielej - častý to problém s farebnou vernosťou.

Ak teda fotograf potrebuje presne vyvážiť bielu, najčastejšie asi siahne po 18% šedej tabuľke, núdzovo je v amatérskych podmienkach použiteľný aj biely papier (pozor, biela nie je vždy biela) a ešte núdzovejšie aj biela stena. Táto metóda vyváženia bielej pracuje so svetlom odrazeným.

Náhodou som dnes narazil na inú metódu a priznávam, dosiaľ som ju nepoznal. Túto metódu predstavuje ExpoDisc. Spočíva vo vyvážení bielej priamo na zdroj svetla.Čítať ďalej