apríl 2007

Filtrovanie spamu často zlyháva

Business World nedávno uverejnil preložený článok Jak rafinovaně filtrovat od Simsona Garfinkela. Čítanie je to poučné, aj keď bez praktických záverov. Ako návnadu prikladám hrubý (ale naozaj hrubý) výcuc z článku (ono je to dlhšie).

V skutočnosti sa žiadny rafinovaný systém nedozvieme, o nespoľahlivosti filtrovania ale článok pojednáva...
 

...Stále více slýchám o obchodních příležitostech zmeškaných jen proto, že došla nečekaná e-mailová zpráva, která skončila v junk mail boxu nebo byla prostě tiše zlikvidována. Odesílatel se pak domníval, že příjemce nemá zájem, a přitom šlo jen o to, že zpráva nedorazila na místo určení...

...a tá (spoľahlivosť filtrovania) je dobre merateľná...
 Čítať ďalej

Ako napraviť chovanie Google aplikácií v Opere

Možno vám niektoré Google aplikácie v Opere nepracujú tak ako majú. Potom vám príde vhod oprava chýb pre niektoré z nich:

Autorom je João Eiras, u neho nájdete download a podrobnejší popis ku krátkemu opravnému kódu, svojpomocne vytvorenom pomocou UserJS v Opere.

Opera podporuje UserJS od verzie 8.0, ak s ním nemáte skúsenosť, nechajte sa o UserJS poučiť.

 

Opera Mini od slovenského T-Mobile - screenshoty

Opera Mini si už pred rokom našla cestu do mobilov nadnárodného T-Mobile. Neviem, či v slovenskom vydaní sa objavila už skôr, ja som brandovanú pre slovenský T-Mobile získal teraz (už i s logom nových dátových služieb web’n’walk).

Opera MiniOpera Mini

T-Mobile ale zabudováva do svojich mobilov starú verziu Opera Mini 1.1 (viď. pravý screenshot), čo ale nebráni tomu, aby ste zabudli na originálny browser (ak sa nachádza) od výrobcu mobilu. Zabudovaná Opera Mini má aj niekoľko preddefinovaných bookmarkov (viď. ľavý screenshot).
Pre porovnanie ponúkam i screenshot najnovšej verzie Opera Mini 3.1Čítať ďalej

Nový prostispamový web - spammer.cz

Na scéne sa včera objavil nový web majúci za úlohu pomôcť všetkým, ktorí sa chcú brániť pred spamom. Nájdete ho na adrese www.spammer.cz a spáchal ho Igor Hák, dobre známy svojim webom viry.cz a hoax.cz.

Nejakú dobu funguje konkurenčný web na adrese www.spamy.cz (ale aj s komerčným zameraním), bude zaujímavé sledovať, ktorý sa časom stane obsahovo prínosnejším... Osobne tipujem www.spammer.cz, ale nerád by som prejudikoval :-)Čítať ďalej

Hlboký technický omyl v článku na aktualne.sk

Dnešný článok Slovensko je na internete OFFLINE na aktualne.sk sa dopúšťa omylu a doslova stavia na vode, keďže vychádza z mylného záveru...

Hlavnou témou článku je dočasne nefungujúca doména www.slovakiatourism.sk v spojení s informáciou, že táto adresa je (citujem z článku):Čítať ďalej

Eset Smart Security beta - screenshoty

Eset dnes uvoľnil k voľnému downloadu beta verziu nového balíka ESET Smart Security, ktorý obsahuje antivírus, antispyware, personal firewall a antispam filter.

Eset doposiaľ produkuje špičový antivirus NOD32, pokiaľ ďalšie zložky nového softwaru budú rovnako účinné, samostatné kompy domáce a v malých firmách (siete majú firewall a antispam riešený inak) získajú skvelú ochranu integrovanú v jednom balíku.

K dispozícii dávam niekoľko rýchlych screenshotov...Čítať ďalej

DiGi REVUE 04/2007 - moje recenzie

Vychádza aprílové číslo DiGi REVUE, nájdete v ňom i moje recenzie digitálnych fotoaparátov:

 

  • Panasonic Lumix DMC-FZ8
  • Canon PowerShot A570 IS
  • Canon IXUS 70

Noc otvorených kanálov

Piki organizoval Deň otvorených dverí... Lenže ja som už niečo podobné zverejňoval nedávno a som lenivý to zopakovať. A keďže deň už skončil, prinášam Noc otvorených kanálov - pozor, ak je tma, hrozí pád.

Štatistiky počtu odberateľov RSS generované službou FeedBurner:

štatistika RSS
počet odberateľov RSS kanálu môjho weblogu za posledných 30 dní

štatistika RSSČítať ďalej

Vyhľadávanie rovnakých obrázkov - chýba mi

Jedna z vecí, ktoré mi na internete neskutočne chýbajú, je vyhľadávanie totožných obrázkov. Sám pod tým chápem v tomto spojení hlavne vyhľadávanie fotografií, ale to nie je teraz podstatné.

Technológie k dispozícii sú, fakt by som teda ocenil, keby Google (hlavne) alebo ďalší z veľkých vyhľadávačov, dali do placu takúto službu. Viem, existujú nejaké hračičky, ktoré sa akože snažia hľadať podobné obrázky, ale to nechcem, fakt sú to len hračky.

Túžim po jednoduchej službe - upload alebo zadanie URL obrázku a následne vyhodenie adries výskytu totožného.

Na porovnanie predsa stačí jednoduchý kontrolný súčet (z bytov súboru) a ak už vyhľadávače weby preliezajú a kešujú HTML a ďalšie typy súborov, nemohli by skúsiť aj kontrolné súčty obrázkov? Iste, predĺžilo by to spracovanie. Ale vadí to? U kešovania obsahu PDF, XLS, DOC a pod. nie...Čítať ďalej