február 2009

Pán premiér, kašlite na populizmus a zachraňujte radšej životy

...nie, nemusíte ísť odpratávať trosky, celkom by stačilo, keby ste sa ako premiér štátu, ktorý vlastní Železnice Slovenskej republiky zasadil o prebudovanie všetkých nechránených železničných priecestí na chránené. Som laik, možno sa vyjadrujem nepresne, ale mám na mysli také so závorami. Aby boli všade, také so závorami, funkčnými. Aj v hornej-dolnej, kde priecestie zarastá burinou a prejde tadiaľ jeden vlak za deň.Čítať ďalej

Mapa slovenského internetu

Poznáte to, prvé mapy sú vždy nepresné až zavádzajúce, neúplne a stručné, niekedy až chaotické, vytvárané narýchlo bez precíznej prípravy, s nadmieru veľkým podielom bielych miest. Také sú prvé mapy, ale o to viac kúzelné.

Väčšina tých negatív ale neplatí o prvej mape slovenského internetu, veď je na nej aj slosar.sk, to hovorí za všetko ;-D (keby som tam nebol, prvý odstavec by som nevyvracal ;-)).

Mapa slovenského internetu
(kliknutím zväčši)Čítať ďalej

Môžu školy za školákmi priznanú nevedomosť o nástrahách internetu?

Asi nie malou mierou môžu... Nadobúdam tento dojem po prečítaní článku Školáci priznali, že o nástrahách internetu nevedia.

Spýtam sa - sú rodičia obecne dostatočne počítačovo gramotný? Nie, nie sú, nie to ešte aby vedeli posúdiť všetky riziká hroziace na internete. Ak aj niečo začuli v TV správach, bulvárne prevedenie ich nenecháva na pochybách, že ich sa to predsa netýka. Skrátka, nevedomosť a naivita vládne rodičovskou kontrolou v tomto smere.
Jasné, jasné, rodič je za dieťa zodpovedný v plnej miere, nemôže sa vyhovárať na školu, súhlasím. Ale kým pri nástrahach typu drogy, úrazy, neslušné chovanie a pod. už len ignorant nevie čo je jeho rodičovskou povinnosťou, nie tak je tomu v súvislosti s informatikou.Čítať ďalej

Hľadá sa majiteľ túlajúceho sa psa v Novom Meste nad Váhom

V Novom Meste nad Váhom pozorujem posledné dva týždne túlajúceho sa psa, pravdepodobne to je zlatý retriever, viď. foto nižšie. Pes má obojok, je možné, že niekomu ušiel, je stratený a majiteľ ho zatiaľ nenašiel. Psa vidím pohybovať sa na sídlisku okolo knižnice.

Ešte 31. 1. 2009 okolo 10:45 hod. som túlajúceho sa psa hlásil na mestkú políciu, službukonajúci policajt prisľúbil, že pošle hliadku, aby to "preverila". Zdá sa, že "bezúspešne", pretože dnes, po týždni, ho vidím opäť.

Ak teda poznáte niehoho, komu ušiel pes na fotografii, dajte mu vedieť, kde sa pohybuje.

túlajúcici sa pes
Hľadá sa majiteľ tohoto psa (ospravedlňte zníženú kvalitu foto)