(Ne) Rady pri výbere digitálneho fotoaparátu

Dnes mi pristál v schránke e-mail tohoto znenia:

Dobry den, ja sa vas chcem len spytat, ci by ste mi vedeli poradit ohladne digitalnych fotoaparatov.
Chcem si kupit a rozmyslam nad tymito dvoma: Panasonic Lumix DMC-FX9 alebo Casio Exilim Z750. Fakt sa neviem rozhodnut, keby ste mi vedeli pomoct.
Dakujem

a moja odpoveď:

Dobry den,
bohuzial vas sklamem, radam tohoto typu sa snazim vyhybat, ide totiz o to, ze kazdemu fotografovi vyhovuje alebo moze vyhovovat nieco uplne ine, casto rozhoduju i detaily, na zaklade ktorych sa ten ktory fotograf prikloni k tomu ci onomu fotoaparatu.
Moj typ na ten alebo onen fotoaparat by mozno nebol korektny, kedze ja sa rozhodujem mozno podla inych narokov alebo podla inych detailov.
Dakujem za doveru, ale mrzi ma, ze som vas sklamal.

Takýto e-mail ma občas postihne, pravdepodobne v súvislosti s mojim pôsobením ako externý redaktor v DiGi REVUE.
Bohužiaľ, nemôžem odpovedať inak, nemám tú odvahu (nechýbajúcu predajcom) doporučiť ktorýkoľvek digiťák na úkor ktoréhokoľvek iného digiťáku, pokiaľ tak nečiním pre seba samého. Niečo iné je digiťák testovať a samostatne zhodnotiť v recenzii a niečo úplné iné je urobiť zodpovedný výber z dvoch (alebo viacerých) pre cudziu osobu.
Na to som ešte nedorástol (a dúfam, že ani nedorastiem), nedokážem sa prevteliť do potrieb konkrétnych osôb, môj výber by konkrétnej osobe nemusel vyhovovať, tak mi túto moju nedokonalosť prepáčte :-)

A ak sem niekto zavítal vďaka titulku omylom, odkazujem ho na skvele spísané rady Mira Veselého v jeho sérii článkov Aký fotoaparát kúpiť?.

Autor:

Kategórie: