Ako bojujem so spamom slovenským a českým

Nemám v úmysle zapodievať sa teraz softwarom, ktorý mám na serveroch nasadený k filtrovaniu a blokovaniu spamu. Rovnako nemám v úmysle poučovať o zaručene vhodnom spôsobe boja proti spamu, ide mi len o odprezentovanie vlastných skúseností a postupov, ktoré ako administrátor aplikujem už pár rokov. Čo popisujem, bolo v minulosti v iných podobách publikované na slovenských weboch, nie som teda asi jediný, kto pristupuje ku spamu z našich končín pasívne.

Nemusím zrejme pripomínať, že nižšie uvádzané má zmysel len v prípade spamu pochádzajúceho od slovenských, respektíve českých firiem. V drvivej väčšine prípadov nejde totiž o spamerov profesionálnych, ale príležitostných, ktorý zväčša nemajú ani povedomie o tom, čo činia (čo ich ale voči zákonu neospravedlňuje). Z toho dôvodu sa mi osvedčilo autorov takéhoto spamu upovedomiť o nezákonnosti ich konania. Možno im v hlave zablysne a ja som svoj (a možno i u iných) spamový filter pripravil o nejaký ten džob :-)

Vlastný boj začínam už na kontaktnej stránke webu spoločnosti, pod e-mailovou adresou uvádzam text, ktorý na niektorých potenciálnych spamerov zapôsobí možno preventívne:

 

Ak náš e-mail mienite použiť pre zaslanie vašej reklamnej alebo obchodnej ponuky, ktorá nebola z našej strany vyžiadaná, porušíte tým zákon č. 147/2001 Zb., zákon č. 610/2003 Zb. a Directive 2002/58/EC of the European Parliament and of the Council.

Ak si ale poniektorí povedať nedajú, odosielateľom zasielam nasledovnú odpoveď:

 

Obdržali sme Vašu reklamnú správu a musíme protestovať proti spôsobu, aký používate na šírenie Vašej reklamy. Keďže sme Vám žiadny súhlas na prijímanie reklamných a obchodných e-mailov neudelili, jedna sa o spam, čiže nelegálnu, nevyžiadanú reklamu.

Počínanie, ako je Vaše, odporuje zákonom Slovenskej republiky i Európskej únie:
SR - zákon č. 147/2001 Zb.
SR - zákon č. 610/2003 Zb.
EÚ - Directive 2002/58/EC of the European Parliament and of the Council

Pokiaľ naďalej budeme od Vás dostávať nevyžiadanú reklamu prostredníctvom e-mailu, podáme sťažnosť Vašemu poskytovateľovi internetového pripojenia, v prípade neúčinnosti následne sťažnosť na SOI pre porušovanie zákona z Vašej strany.
Zároveň Vaša e-mailová adresa bude pridaná do black-listu nášho anti-spamového systému, takže v budúcnosti žiadny ďalší e-mail z Vašej adresy, i legitímny, nikto z našich užívateľov neobdrží.

Zvoľte taký spôsob šírenia Vašej reklamy, ktorý nebude v rozpore so zákonom.

K reakcii na spam český treba samozrejme uviesť i zákon tamojší - zákon č. 480/2004 Zb.

Pár krát sa stalo, že spamer poučenie neprijal a reagoval s vlastným výkladom zákona, raz sa mi dokonca jeden "búchač" vyhrážal, že čo som si to dovolil a že on "si ma nájde" :-) Inokedy riaditeľ istej spoločnosti telefonoval môjmu riaditeľovi, následne i mne, po asi 15 minútovej debate ale konečne pochopil, čoho sa v prípade nevyžiadanej obchodnej ponuky dopúšťal.

A keď už si niekto fakt nedá povedať, prípadne spam i zopakuje, odosielam sťažnosť providerovi spamera, prípadne na webhosting (podľa toho, či spamuje z adresy, ktorá je súčasťou jeho pripojenia alebo doménovej). A tu musím vysloviť pochvalu providerom i webhosterom, vždy sa k sťažnosti postavili zodpovedne a informovali ma o postupe a výsledku. Po aplikovaní tohoto kroku sa mi už neopakoval spam zo žiadnej firmy, na ktorú som podával sťažnosť. Dohnať to až na SOI som teda nikdy nemusel.
(Aktualizované: neskôr, po napísaní článku, už došlo aj na sťažnosť na SOI)

V prípade IT firiem robím ale výnimku, sťažnosť providerovi, prípadne webhostingu, posielam okamžite, takýto spamer ma naštve dvojnásob, aspoň on by už mal mať aké také povedomie o spame.

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

foobar's picture

Pekny clanok, som toho isteho nazoru...

Anonym's picture

Študujem, čo to je spam a zisťujem, že spam mňa aj ďalších obyvateľov planéty ohrozuje každý deň v médiách a dokonca televízie, časopisy a noviny sa tomu ani nebránia a nechávajú si za to platiť, že ich rozširujú, a diváci a čitatelia tiež platia za spami pričom sú životu nebezpečné. Takže prečo podlieha podlieha zákonu len spam na internete? Je to nejaké divné!!!! Asi niekto nechce aby ľudia medzi sebou komunikovali, však?!

Peter Šlosar's picture

Tak este dalej studuj, co to je spam a verim, ze na to prides.

Morphos's picture

Ja len pridam celkom zajimavy clanok uvedeny priamo od SOI - http://www.soi.sk/sk/Poradna/Rady-podnikatelom/Rad...

Zaujimava je hlavne druha polovica strany.

orol's picture

povzbudilo ma to - kazdopadne uzitocne info... dnes rano ma vytocil Orange, ktoremu nestaci pre odhlasenie z ich databazy pre zasielanie promo akcii a inych reklam len meno, priezvisko, telefon, e-mail... ale dodatocne pozaduju odomna znovu telefonne cislo, nazov firmy, rodne cislo!!!, DIC, ICO, a nejaky ID kod...
tam kde si bezne vystacim s jednym klikom pre vyradenie mojej e-adresy z prislusnej databazy a vacsinou je pokoj - tu treba pomaly aj vysledky mocu a krvny obraz - tak to skusim poslat rovno na SOI

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.