Blogujete z pavlače alebo z pivnice?

Tomáš Bella dnes sumarizuje uplynulý rok prevádzky blog.sme.sk a načrtáva pripravované novinky.

Všetko ok, až na jednu drobnôstku, ktorá mi akosi stále nesedí... A tou je používanie výrazu "blog" pre útvary pôsobiace pod spoločnou značkou blog.sme.sk. Ide vôbec ešte o blogy? Aspoň ja si za každým klasickým blogom predstavím konkrétneho človeka, či už reálneho (netají identitu) alebo virtuálneho (vystupuje pod nickom), ale vždy platí, že pod jednou značkou vidím jednoho autora. A na blog.sme.sk sa mi to akosi nedarí.
Mám dojem, že ide skôr o modifikovaný typ média, u ktorého konkrétny autor zdieľa hromadný a hodne navštevovaný priestor poskytovateľa a naopak poskytovateľ zdieľa produkty autora ku svojmu prospechu. Nemám pocit, že i ide o klasický blog, možno skôr nadblog, podblog, leftblog alebo rightblog (vlastne sorry, tento posledný určite nie :-))

Autor na blog.sme.sk sa mi javí ako pavlačový blogger - všetci sa prekrikujú jeden cez druhého, aby zaujali, predvádzajú dlhé monológy (krátke výkriky zaniknú), síce si môžem natiahnuť ku ktorémukoľvek z nich špagát s plechovkami na konci a sústrediť sa len na neho, ale ku ktorému, keď mi pripadajú všetci rovnakí?

Viac mi inponujú pivniční bloggeri, majú svoj charakter, síce ma neovalí titulkový transparent zaplatený Sme, že "aha, čítaj" a k ich veľdielam sa dostávam skôr cez pivničné okná Googlu alebo schodište RSS agregátorov, ale nemôžem si pomôcť, majú pre mňa vyššiu hodnotu.

Nájdete niečo na pavlači aj o desať rokov? Nič... Len nových pavlačových bloggerov, po starých neostane ani stopa... Zato v pivnici sa nájde všetko, od počiatku až po koniec. Aj u mňa ešte existuje zaprášené haraburdie, ešte z roku 1998, dokonca by sa to mohlo i podobať na odborný weblog, lenže v tej dobe som o takom výraze nechyroval.
A čo sa stane, keď mi zrušia pivnicu, alebo sa presťahujem? Nič, budem mať ďalšiu a v nej opäť všetko na hromade. A keď sa zruší pavlač? Po pavlačových bloggeroch neostane ani smietko...

Nemám nič proti blog.sme.sk, nemám nič proti Tomášovi Bellovi, blog.sme.sk ako počin je určite pre mnohých zmysluplný, len "Tenhle spůsob léta zdá se mi poněkud nešťastným" pre výraz blog... Možno skôr LSLog (LiterárnySmeLog) :-)

Autor:

Kategórie: