Opera a užívateľský JavaScript (UserJS)

Prečo si nedopriať vylepšenie prehliadania? S webovými stránkami sa dá v prehliadači docela dobre kúzliť a ten kúzelník sa nazýva užívateľský JavaScript (UserJS). Podpora v Opere je zakomponovaná od verzie 8.0. Ide kódy v JavaScripte uložené na počítači klienta a ovplyvňujúce načítané webové stránky. Využiteľné sú od ovplyvnenia vzhľadu webovej stránky, cez kontrolu JavaScriptu obsiahnutého vo webovej stránke, až po pridávanie funkcii na konkrétne weby.

Aktivácia je veľmi jednoduchá, stačí v nastaveniach Opery zadefinovať adresár, kam si ukladáte užívateľské JavaScripty: Preferences » Advanced » Content » Javascript options » My javascript files. Prípadne si ešte v opera6.ini skontrolujte, či v sekcii User Prefs máte voľbu Always Load User JavaScript=1.

Zbierky užívateľských JavaScriptov nájdete na UserJS.org alebo na Opera Browser Wiki. Pod Operou fungujú i mnohé JavaScripty určené pre Greasemonkey, takže sa môžte rozhliadnuť i u Userscripts.org alebo GreaseMonkeyUserScripts.

Z poslednej doby som si obľúbil Readability fix, ktorým autor upravuje použiteľnosť webu guru použiteľnosti - vtipné :-) A začal som ho (po modifikácii url) používať na všetkých weboch, ktoré majú bežný text rozťahaný od okraja po okraj a teda sa s 19" monitorom cítim ako na tenise :-)

 

Autor: