Notebook neprinesie nič a Einstein je v tom nevinne

Trochu rozpačito som čítal príspevok Notebook za 100 dolarů může změnit historii lidstva od Iva Lukačoviča. Celú tú aktivitu okolo One Laptop per Child sledujem len jedným okom a zatiaľ sa mi darilo vyhýbať sa prezentácii mojich názorov na túto tému. I. L. ma už k tomu ale donútil :-) Čítam ho rád, ale k aktivite 100 dolárového notebooku pre deti z chudobného sveta mám názor úplne opačný...

Heslo Počítač (alebo internet) podporuje vzdelanie je mýtus. Podľa mňa.

Tento slogan sa dobre používa v politike a v debatách o ničom, ale prax je zrejme podstatne prozaickejšia. Počúvam už 20 rokov - kúpte dieťatu počítač, prinesie mu to rozšírené prostriedky na vzdelanie. Počúvam už 10 rokov - zadovážte dieťatu internet, prinesie mu to rozšírené prostriedky na vzdelanie. A prax? Kúpa sa zaštíti vzdelaním a potom sa na tom paria hry alebo chatuje. Česť výnimkám. Ale obecne nie som presvedčený o napĺňaní spomenutého hesla.

Z týchto dôvodov sa domnievam, že akékoľvek množstvo akokoľvek lacných notebookov pre chudobné deti v Afrike nezvýši dramaticky ich vzdelanostnú úroveň. Ak by to fakt malo platiť, potom by to muselo platiť i pre hromadné (ozaj hromadné) zakladanie rozsiahlych a kvalitných knižníc, obyčajných papierových. Tak prečo sa nepustiť do knižníc? Lebo tie nie sú IN.

Deti sú všade v prvom rade deťmi a tie sa chcú hrať, nechcú sa učiť. Ak chudobní afričania dostanú notebook, z ich prirodzenosti budú skĺzavať v prvom rade k zábave a nie k učeniu. K učeniu ich budú musieť nahnať rodičia. Samovzdelávanie prostredníctvom notebooku s internetom síce je lákavejšie ako samovzdelávanie v knižnici - iná forma, ale stále to je o učení a to moc deťom, či sú európske alebo africké, nevonia.

I. L. lacnémo notebooku pre chudobních, ako SAMO-prostriedku, na zvýšenie vzdelanosti verí, ja nie.

A ešte som si niečo u I. L. povšimol:
 

Desetkrát více géniů.
Desetkrát více Flemingů, kteří vynalezli penicilin.
Či desetkrát více Enistenů, jejihož objev pomohl zrodu atomové bomby.

Len sa mi to zdá, alebo naozaj to má vyzerať:
 

Dobrý Fleming.
Zlý Einstein.

Možno Wikipedia dá presnejší obrázok:
 

Už krátko pred Druhou svetovou vojnou Einstein napísal americkému prezidentovi Franklinovi D. Rooseveltovi v liste, že Nemecko pravdepodobne vyvíja a vlastní „bombu nového typu“ a varoval, že USA musia zintentívniť výskum v tejto oblasti. Nato začali aj USA vyvíjať (bez Einsteinovej účasti) atómovú bombu (výbor pre výskum využitia uránu, neskôr Projekt Manhattan) a vďaka tejto Einsteinovej iniciatíve sa im to nakoniec podarilo ešte pred Nemeckom. Neskôr Einstein (spolu s Albertom Schweitzerom a Bertrandom Russellom) bojoval proti zneužívaniu atómovej energie na vojnové účely a bol za zákaz atómových zbraní.

 

Autor:

Kategórie: