Certifikát ECDL pre vyvolených

Včera som sa na sme.sk dočítal, ako si trenčiansky štátni zamestnanci zvyšujú počítačovú gramotnosť. Po pracovnej dobe samozrejme, získajú i certifikát ECDL (info v slovenčine) a zaplatené to bude z eurofondov... Aká nádhera, už stačí povedať len "Amen".

Za článkom ale nájdeme i trefný komentár:

Myslim si, ze zamestnanci TNSK by mali byt pocitacovo gramotni uz ked nastupuju do zamestnania, a nie sa ucit kopirovat subor az ked na urade dva roky pracuju...

Plne s týmto názorom súhlasím, aj keď dalo by sa oponovať, že pokiaľ v štátnej službe začne byť ECDL vyžadovaný, stávajúci zamestnanci ho musia získať v rámci terajšej služby.

Ale... Ale vážne musia? Nestačí byť vyžadovaný od novoprijímaných zamestnancov? A tí, pokiaľ stoja o službu v štátnom sektore, nech si ho zaplatia z vlastného, nie?

Choval by sa takto rozšafne niekto v súkromnom sektore? Asi ťažko. Ak sa majiteľ firmy rozhodne vyžadovať ECDL, že by zaplatil školenia a preskúšanie aj doterajším zamestnancom? Nechce sa mi tomu veriť, s ECDL by začal zrejme len u nových...

Ovšem štátny sektor to netrápi, platíme to všetci. Vo vyššie odkazovanom článku totiž nie je napísana úplna pravda, vraj:

Niekoľkomesačné vzdelávanie s rozpočtom 1 293 000 korún zaplatí dotácia z eurofondov.

Ono je to v skutočnosti tak, že vzdelávanie štátnych zamestnancov s certifikátom ECDL v rámci celého Slovenska si vyžiada 240 mil. Sk a z eurofondov bude hradená len polovica, druhá polovica potečie zo štátneho. A nakoniec i na tie platby z eurofondov sa defacto všetci skládáme.

A aký mám z toho všetkého pocit? Že za 240 mil. Sk nasekáme tisíce cvičených opíc. Cvičených opíc, ale s certifikátom ECDL.

Cvičenú opicu otestujem jednoducho - na ploche žiadna ikona Wordu, Excelu, len ikona OpenOffice alebo čohokoľvek podobného a nech píše, počíta... Nevie sa zorientovať? Tak nech padá z konkurzu o miesto, čo ma potom, že má ECDL (čo myslíte, na čo sa v školeniach ECDL zameriavajú? Na používanie textových editorov alebo použitie MS Wordu?).

A toto platíme z našich daní...

 

Autor:

Kategórie: