Grafika.sk - mikro zakopnutie pri rozbehu

Keď sa nedávno rozbehol server grafika.sk, hodil som si ho i do RSS čítačky, reku že uvidíme, čo dokáže popri dlhoročne skvelom českom grafika.cz.

Aj keď v porovnaní s českým "kolegom" neprináša nič nové, na rozdiel od niektorých si myslím, že i neinovatívne projekty majú právo na život. Veď oborovo zameraných webov je na Slovensku poskromne, takže vhod padne každý jeden. Keď pre nič iné, tak aspoň padne na úžitok menej zručným užívateľov internetu, ktorí sa mimo hraníc TLD .sk nedostanú. A navyše, grafika.sk sa, aspoň podľa článkov, ktoré som si tam dosiaľ prečítal, orientuje skôr na čitateľov nadšencov, ako profesionálov - ale aj tí z nich neskôr možno budú :-) V tomto kontexte naozaj držím grafike.sk palce.

A práve preto, že grafika.sk má zrejme šancu časom sa vyprofilovať na hodnotný a seriózny server, ma mierne sklamal obsah jednoho článku. Vlastne ani nie obsah, ale ilustračné obrázky, ktoré boli súčasťou obsahu - oni mi totiž až príliš zaváňajú metódami klamlivých reklám, ktorými som bombardovaný podchvíľou a tie ja k smrti nerád.

Ak si totiž začínajúci grafik alebo domáci nadšenec prečíta článok o zväčšovaní fotografií a prehliadne si priložené obrázky, nadobudne dojem, že zázrak na počkanie je skutočne realitou. Autor mu tento dojem obrázkami vnucuje a nijako ho nevaruje pred vytriezvením. Lenže priložené príklady nie sú príkladmi v článku popisovaného postupu, oni sú len fikciou. A tenhle spůsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.

O čo serióznejšie vyzerá článok podobného zamerania o schodovej interpolácii na grafika.cz - už len preto, že odkazuje na reálne príklady schodovej interpolácie a nepodsúva fikciu.

Zavádzajúce demonštračné obrázky k článkom asi nie sú tou správnou cestou na vybudovanie dobrého mena... Hmmm?

 

Autor:

Kategórie: