Blogger Beta - nová verzia publikačného systému

Google včera inovoval publikačný systém Blogger pre weblogy a uvoľnil novú verziu Blogger Beta. Zatiaľ nie je dostupný každému, ale konečne prináša pár funkcií, ktoré boli veľmi žiadané:

  • kategorizácia článkov
  • syndikácia komentárov a podpora RSS 2.0
  • privátne publikovanie
  • drag&drop a wysiwyg editácia šablony (layoutu)
  • dynamické generovanie obsahu

Kategorizácia článkov

Nejde o klasické kategórie, ale o štítkovanie (tagovanie), pričom Blogger zvolil termín label. Skvelá vec, dosiaľ užívatelia Blogger v hojnej miere používali na tagovanie systém del.icio.us (ja takisto).
Našinec ovšem pri del.icio.us ostane zrejme i naďalej, aj keď v label je možné použiť medzeru v rámci výrazu (na rozdiel od del.icio.us), ale použitie diakritiky znemožní korektnú prácu vyhľadávania (v súvislosti s del.icio.us rovnako, ale spôsobom zabudovania del.icio.us do weblogu sa to dá riešiť)

 

Syndikácia komentárov a podpora RSS 2.0

Podpora RSS 2.0 je potichu testovaná už pár týždňov, ale kto RSS chcel, dávno už siahol po FeedBurner.
Syndikácia komentárov, to už je iné kafe, dosiaľ sa to muselo riešiť krkolomnými hackmi. Teraz je k dispozícii syndikácia všetkých komentárov z celého weblogu i syndikácia komentárov k jednotlivým článkom.

 

Privátne publikovanie

Je možné zneprístupniť weblog verejnosti a umožniť čítanie len vybraným osobám.

 

Drag&drop a wysiwyg editácia šablony (layoutu)

Komu chýbalo "klikacie" editovanie šablony, príde si na svoje. V rámci layoutu je možné myšou preskupovať jednotlivé sekcie, pridávať a editovať pomocou formulára. Editácia HTML kódu ostáva zachovaná.

 

Dynamické generovanie obsahu

Blogger, i dosiaľ, umožňuje publikovať obsah buď na priestor, ktorý zdarma poskytuje (weblog má potom adresu nieco.blogspot.com) alebo na vlastný web autora. Dosiaľ išlo v oboch prípadoch o vygenerovanie statického obsahu do určeného priestoru. Po novom už bude obsah, ktorý ostane hostovaný na blogspot.com, generovaný dynamicky.

 

Pre koho?

Blogger Beta je dostupný zatiaľ len po založení nového konta, čiže stávajúci užívatelia musia ešte šlapať na starom systéme. Novinkou je, že je možné použiť i Google konto, napr. z Gmail-u.
Betu som si samozrejme otestoval a keď už nič iné, mne osobne prinesie aspoň syndikáciu komentárov, natívne kategorizovanie ma sklamalo, vďaka diakritike, možno nejaký hack to porieši a keď nie del.icio.us to istí.

 

Autor:

Kategórie: