Web 2.0 mi je ukradnutý, ja šlapem na AccessToTheContents 2.5

V poslednej dobre sa roztrhlo vrece s pojednávaniami na tému Web 2.0 (viď. Marigold, Otty, pixy, Profiblog, La Trine) a stále akosi "neviem", čo mi tento pojem prináša. Alebo inak - stále tú "revolúciu" nevidím. Alebo ešte inak - spôsob tvorby obsahu mi je úplne ľahostajný...

Akým spôsobom je informácia vytvorená, ma necháva chladným. Pre mňa je podstatný spôsob, akým informáciu získam.

Odkedy sa venujem informatike (22 rokov?), na vlastnej koži som zaregistroval pokrok len tri krát. Prvý krát v deväťdesiatych rokoch, keď som získal možnosť pripájať sa k verejným BBS. Druhý krát pred takmer desaťročím v podobe prístupu k internetu. Odvtedy to bolo stále o tom istom... Až po príchod syndikácie obsahu, kedy mi RSS čítačka umožnila prechod od dovtedy výhradného chodenia za obsahom k pohodlnému prísunu informácií smerom ku mne.

Áno, fakt, že nemusím obiehať donekonečna X informačných zdrojov, ale informácia z vybraných zdrojov pristane u mňa sama, je v mojom ponímaní jediný progres od čias vzniku webu. RSS je pre mňa pojem významnejší, ako celý Web 2.0 (mailing list neberiem v úvahu, až syndikácia cez RSS/Atom sa rozšírila masovo). A odber informácií z predom daných zdrojov môže byť doplnený službami typu Google Alerts alebo Technorati Watchlist, ktoré mi môžu priniesť špecifickú informáciu aj z predom neznámych zdrojov. Je to síce všetko podmnožina výrazu Web 2.0, ale to ma netrápi.

Skrátka, ja vidím (u seba) len tento pokrok:
 

  • BBS - chodím za informáciami z obmedzeného množstva zdrojov
  • Internet a web - chodím za informáciami z neobmedzeného množstva zdrojov
  • Syndikácia a služby typu Google Alerts- informácie z neobmedzeného množstva zdrojov prídu ku mne primitívnym spôsobom

Ďalej by som si prial, aby informácie chodili ku mne inteligentným spôsobom, aby som nemusel definovať zdroje alebo kľučové slová, ale aby nejaký systém sám rozpoznával, čo ma aktuálne zaujíma... To je ale ďaleká utópia :-)

V tomto kontexte je pre mňa Web 2.0 nedôležitý pojem, aj keď podľa Tima O'Reilly sa sám na ňom podielam, keďže som pred časom prešiel z personal websites na blogging :-).

Nezaujíma ma, kto a ako informáciu vytvoril, pre mňa je podstatný len spôsob, ako sa ku mne dostane, čakám na AccessToTheContents 3.0...

 

Autor:

Kategórie: