Zima na Slovensku - bude propagovať Slovensko alebo Alpy?

Zima na Slovensku - poznáte z TV reklám posledných dní... O čo ide? A čo mi na tom nesedí?

Zodpovedanie prvej otázky je jednoduché - zatiaľ tajnostkárska reklama nás pravdepodobne postupne nasmeruje na adresu www.zimanaslovensku.sk, ktorá je aktuálne bez obsahu, len s obrázkovou upútavkou. Pre úplnosť uvediem, že majiteľom domény je Slovenská agentúra pre cestovný ruch, štátna príspevková organizácia.

A v tej v upútavke na webe niečo nesedí... Všimnite si tú horu na pozadí (screenshot nižšie)... Čo predstavuje? Niektorý zo slovenských končiarov? To by sme očakávali, ak nás niekto pozýva na slovenskú zimu.

Screenshot
Screenshot z webu www.zimanaslovensku.sk z 26. 12. 2006

Omyl! V skutočnosti je to Matterhorn, známy končiar švajčiarskych Álp.

Matterhorn
Matterhorn, autor Fabio Consani, zdroj www.about.ch

Ouuuu, trochu trapas a navyše vypracovaný štátnou organizáciou (alebo ňou najatou firmou) aj za peniaze Európskeho spoločenstva. Žeby v duchu "čo je európske, je aj naše"? Čo si ale počne taký európan, keď bude pod Matterhornom hľadať to Slovensko? Alebo to je len také malé pokračovanie bilboardovej reklamnej kampane istej politickej strany, ktorá nás v deväťdesiatych rokoch presviedčala, že budeme onedlho vo Švajčiarsku? Asi už sme, keď sa nám to snaží vsugerovať aj štátna organizácia.

Ak by chcel niekto oponovať, že ide len o ilustračný obrázok, moc presvedčivo to znieť nebude. To by nesmel byť použitý tak notoricky známy vrchol, akým Matterhorn je. Ja to tipujem na lajdáckosť.

 

Autor:

Kategórie: