FeedBurner - meranie návštevnosti webu, len s jednou špecialitkou

FeedBurner bol doteraz známy ako skvelá služba poskytujúca štatistiky odberu RSS/Atom kanálu s ďalšími bonusovými službami navrch.

Od 4. januára už oficálne poskytuje aj merania návštevnosti webu, po tom, čo v priebehu roka 2006 prebehla akvizícia služby Blogbeat pod jej krídla.

Novo ohlásené meranie návštevnosti nebudem zatiaľ podrobnejšie predstavovať, možnosti služby vám dobre popíše samotný FeedBurner, zameriam sa len na základné predstavenie.

Meranie návštevnosti FeedBurner poskytne jednoduché štatistiky v jednoduchom rozhraní, ak niekoho zaujímajú len základné prehľady, služba mu dobre poslúži.

Mnohím možno padne vhod dôraz na rozdeľovanie návštevníkov z vyhľadávačov a z priamych odkazov. To ale zároveň so sebou prináša problém pre našinca, keďže FeedBurner lokálne vyhľadávače (napr. zoznam.sk, seznam.cz a pod.) zaraďuje medzi priame odkazy, pretože ich nepozná a nie je mu to možné "povedať", tak ako službe Google Analytics.

Mňa osobne zatiaľ zaujal len jeden meraný parameter - štatistika odchádzajúcich odkazov. Tento parameter vám poskytne údaje, na ktoré externé linky na vašom webe ľudia klikajú, čiže kam odchádzajú. Podobnú službu síce spraví aj Google Analytics (ktorý ja používam), ale je k tomu potrebná úprava externých odkazov. Feedburner to meria automaticky, bez potrebných úprav.

FeedBurner, ako merač návštevnosti, nestojí za veľa, bohužiaľ sa zaraďuje medzi tony nenáročných meračov, ktoré sú na internete k dispozícii... Ale pre štatistiky odchádzajúcich odkazov stojí aspoň za vyskúšanie.

 

Autor:

Kategórie: