Žiadosť o zamestnanie a dôležité e-maily neposielajte z free e-mailov

Že používanie free e-mailových schránok pre biznis sféru je nevhodné, je hádam každému jasné. Adresa získaná zdarma na niektorom free webmaily je často nevhodná ale aj pre súkromné použitie. Ba až ohrozujúca kariéru, alebo iné dôležité súkromné agendy, jej užívateľa.

Prečo? Lebo existuje väčšie riziko nedoručenia. Lebo niektoré z SMTP serverov, hlavne zahraničných webmailov, môžu byť postihnuté zaradením na niektorý z verejných spamových blacklistov. Áno, stať sa to môže aj niektorému zo slovenských ISP, ale u free webmailov, od gmail, cez yahoo, až po post.sk a azet.sk je pravdepodobnosť väčšia. Pre profesionálov sú to všetko známe a samozrejmé veci, laikom nie a niekedy sa nestačia diviť.

A možný dôsledok? Vaša žiadosť o zamestnanie (alebo niečo úplne iné dôležité) nemusí byť adresátovi vôbec doručená a možno ste práve stratili šancu na nové pracovné miesto. Váš e-mail bol zachytený spam filtrom poštového serveru príjemcu, aj keď vy ste v tom nevinne, to len váš odosielajúci server sa nachádza na spamovom blackliste. Občas môžete mať šťastie, že niekto prezerá karanténu spam filtra (ak je vôbec zriadená) a legitímne e-maily odtiaľ nakoniec nechá doručiť, ale spoliehať sa na to nemôžete, zvlášť keď záplava spamu sa stáva často už kritickou.

Ak vám teda na prijatí e-mailu zvlášť záleží, uprednostňujte jeho odoslanie z adresy, ktorú máte od vašeho poskytovateľa internetu (ak už nemáte vlastnú doménovú schránku), taká adresa je z hľadiska možného zaradenia v blacklistoch bezpečnejšia (hlavne u veľkých ISP). Ak ani to nie je možné, vytvorte si radšej schránku na niektorom zo slovenských free webmailov, opäť riziko zaradenia na blacklist je menšie, ako u zahraničných webmailov (z hľadiska pravdepodobnosti).

Dôvodov na nedoručenie správy môže byť veľmi mnoho, tento článok si nekladie za cieľ pokrytie ich ozrejmenia, sústreďuje sa len na jeden problém z praxe...

A ešte si dovolím malé odbočenie... Fakt si poniektorí jedinci myslia, že ich žiadosť o zamestnanie zaslaná z adresy (vymyslená adresa pre účel ilustrácie) pôsobí seriózne? To vám dá tak veľa práce zriadiť si schránku v tvare ? A vyvarujte sa takisto použitia diakritiky v subjekte e-mailu. V opačnom prípade môžete dopadnúť i tak, že vaša správa so subjektom Žiadosť o prácu, skončí na obrazovke príjemcu asi takto:

From:
Subject: iados o prcu

Ani by som sa veľmi nedivil, ak by to adresát poslal rovno do koša bez čítania... 

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

dobre pobavilo's picture

hahaha

Ada's picture

Dobrý deň, prosím Vás možte mi poradiť nejaký email, ktorý by mi mal relatívne prejsť a ktorý je zadarmo . Ďakujem.

Peter Šlosar's picture

Clanok ma uz 7 rokov, takze medzitym sa situacia vyvijala. Pokial trvate na free adrese, asi by som zvolil Gmail alebo Yahoo, su to giganti, ktori si pripadne zaradenie niektorych ich postovych serverov na blacklist vedia osetrit. Na rozdiel od niektorych domacich malych postovych serverov, ktori casto o tom, ze su na blackliste, ani netusia (pozor, negeneralizujem, len popisujem vlastne skusenosti, rozhodne nedavam rovnitko, ze maly postovy server je zly).
Takze, ak free, asi volte nadnarodneho giganta.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.