ExpoDisc - vyváženie bielej (fotografie) inak

Majitelia (zvlášť) digitálnych fotoaparátov poznajú veľmi dobre (tí skúsenejší) problematiku vyváženia bielej - častý to problém s farebnou vernosťou.

Ak teda fotograf potrebuje presne vyvážiť bielu, najčastejšie asi siahne po 18% šedej tabuľke, núdzovo je v amatérskych podmienkach použiteľný aj biely papier (pozor, biela nie je vždy biela) a ešte núdzovejšie aj biela stena. Táto metóda vyváženia bielej pracuje so svetlom odrazeným.

Náhodou som dnes narazil na inú metódu a priznávam, dosiaľ som ju nepoznal. Túto metódu predstavuje ExpoDisc. Spočíva vo vyvážení bielej priamo na zdroj svetla.

Porovnám - šedú tabuľku priložíte k fotenému objektu a zo svojej pozície fotenia si vyvážite bielu na šedej tabuľke. S Expodiscom sa pracuje inak - nasadíte ho pred objektív a z pozície foteného objektu namierite fotoaparát na zdroj svetla (slnko, obloha, reflektor) a vyvážite bielu.

Jednoduché a zrejme účinné. Po krátkom pátraní som našiel i recenzie na potd.chrisempey.com a www.popphoto.com. Na webe výrobcu je k dispozícii aj inštruktážne video, ktoré doporučujem, ak ste z mojich zmätených slov ešte nepochopili princíp :-)

V našich končinách som bohužiaľ googlovaním nenašiel dodávateľa a v zahraničí sa cena blíži ku stovke $... Čo nemusí byť problémom, ak použijeme šikovné ruky - na fórach som sa dočítal o náhradách pomocou mliečneho plexiskla, prípadne číreho a z oboch strán dobre vyšmirgľovaného.

 

Autor:

Kategórie: