Neposkytujte cudzí e-mail kde-kade

Ako by sa vám páčilo, keby niekto z vašich známych poskytoval číslo vašeho súkromného mobilného telefónu na požiadanie iným osobám? Asi by ste mu boli neskonale "vďačný" a pri najbližšej príležitosti by schytal náležité poučenie. Je prirodzené, že osobný kontakt na seba chcete mať čo najviac pod kontrolou a v prípade mobilu je samozrejmé, bežné a slušné, že bez vedomia majiteľa sa jeho číslo ďalej neposkytuje.

Nie nepodobná situácia je aj u e-mailových adries a totožný model správania by mal platiť aj u nich. Téma asi nebude horúca u pracovných e-mailov a tiež typu , ale to hádam inteligentný čitateľ chápe.

Mnoho užívateľov totiž používa pre bežnú komunikáciu niekoľko e-mailových schránok, minimálne dve - jednu verejnú pre neznámych a cudzích a druhú neverejnú pre komunikáciu s najbližšími, preverenými, dôveryhodnými a pod.

Dôvod? Prevážne spam. Nepatričné vyrušovanie nechcenými osobami, tak ako v prípade mobilu, je v tomto prípade asi zlom menším, ale spam je hrozbou závažnejšou pre použiteľnosť schránky.

Napríklad, môj verejný e-mail je k dispozícii na adrese www.slosar.sk/kontakt a jeho použitie je voľné, to znamená, že jeho "rozdávanie" nie je obmedzené. A používam samozrejme aj adresu neverejnú, o šírenie ktorej nestojím. Za desaťročie pohybu na internete som vystriedal dve a dosiaľ na žiadnu z nich neprišiel jediný spam. Ich použiteľnosť, z hľadiska nezahltenia smetím, je teda ideálna.

Nemôžeme ale predpokladať, že príjemca e-mailu rozpozná, že mu mailujeme z adresy neverejnej a že niečo také vôbec existuje. Nebojte sa tento fakt zdôrazniť a následne trvať na ňom. Kedysi som používal, a opäť začínam, na konci každého svojho e-mailu z mojej neverejnej adresy nasledovné upozornenie:

Upozornenie: Moju adresu v žiadnom prípade neposkytuje iným osobám alebo webovým službám. V prípade nutnosti poskytnutia mojej adresy niekomu ďalšiemu alebo použitia na nejakej webovej službe, použite môj e-mail uvedený na adrese www.slosar.sk/kontakt. Ďakujem.

Môže sa totiž stať, aj keď adresu poskytnete len pár osobám (v extrémnom prípade), niekto z nich ju použije na zaslanie pohľadnice, pozvánky do nejakej webovej služby alebo ju uvedie ako neskrytú pri hromadnom rozposielaní e-mailu. A následok? Je reálne možné, že vaša adresa skončí v rukách spamerov a adresa, za ktorú si trebárs i platíte, začne byť zahlcovaná spamom.

Ak chcete a potrebujete, svoju adresu si môžete chrániť pred zverejňovaním, máte na to právo (zvlášť, ak je platená), v prvom rade ale dôsledne na to upozorňujte.

Apelujem ale i na druhú stranu - skúste si zvyknúť na pravidlo pre narábanie s cudzím e-mailom v kontexte vyššie napísaného:
Neposkytujte cudzí e-mail, ako keby bol váš, to nie je a tak sa k nemu správajte. Zamyslite sa, či majiteľ adresy stojí o to, aby ste ju rozdávali, ako vás napadne. Ak je vám ľahostajný osud vašej adresy, nemusí to platiť u iných.

P.S.: Komentárom typu "Článok je blbosť, načo by som svoj e-mail tajil a tých pár spamov vymažem a existujú aj spam filtre" len poukážete na svoju neskutočnú obmedzenosť a v dôsledku ochrany vašej osobnosti nebude komentár publikovaný.

 

Autor:

Kategórie: