5 dôvodov pre Google Maps - dozrieva aj pre Slovensko

Slovenské online mapy na internete podstatne zaostávajú v ponuke svojich služieb. Užívatelia najčastejšie vyhľadávajú pomocou nich zrejme ulice a na tomto bode slovenské mapy, teda ich poskytovatelia, aj ustrnuli. Dostať z nich niečo iné je nemožné (ale áno, bankomaty alebo čerpacie stanice vám ponúknu, ale na mysli mám niečo úplne iné).

Pre mňa sa mapy na Atlase a Zozname stávajú už minoritné, svoje potreby presúvam na Google Maps, môj vzťah k nim by sa dal nazvať Beta používaním - v prvom slede použijem Google Maps a ak niečo nevyhovuje, musím sa uspokojiť s tými na Atlase alebo Zozname.

Použitie Google Maps je pre mňa výhodnejšie nie pre jednotlivé služby, ale práve preto, že ich poskytuje hneď niekoľko, v rámci jedného rozhrania. Tu je mojich 5 dôvodov:

  • zobrazovanie máp i s názvami ulíc a ich vyhľadávaním
  • satelitné (letecké) snímky
  • vyhľadávanie trasy
  • personalizované mapy
  • Google Maps API

Zobrazovanie a vyhľadávanie ulíc

Zobrazenie názvov ulíc funguje i v menších mestách, na dobre pokryté vyhľadávanie si budeme musieť ešte počkať. Susedné Čechy sú na tom lepšie, takže je predpoklad, že "pokrok" dorazí i na Slovensko.

príklad: zobrazenie mapy i s názvami ulíc
 

Satelitné (letecké) snímky

Tu nie je o čom diskutovať, Google Maps poskytne v jednom rozhraní klasickú mapu i satelitnú. Áno, sú k dispozícii aj nejaké slovenské - www.podnemapy.sk a flygps.host.sk/mapy, ale nemám chuť trieštiť svoje potreby rovnakého zamerania do viacerých služieb.

príklad: satelitná snímka
 

Vyhľadávanie trasy

Túto službu neposkytuje, pokiaľ je mi známe, žiadny slovenský web. Je možné použiť i pre Slovensko škodovácky Routeplanner. Google Maps sa zatiaľ i sekne, ale pre slovenské pomery je v plienkach, určite sa zlepší.

príklad: vyhľadanie trasy
 

Personalizované mapy

Táto služba nemá u slovenských poskytovateľov obdobu, nanajvýš si môžete do mapy umiestniť značku, čo je prachbiedne. V personalizovaných mapách od Google si môžete, po prihlásení pod svojim kontom, ľubovoľne čmárať - vyznačovať plochy, umiestňovať značky, ťahať čiary, všetko v rôznych farbách, zadávať popisky (aj v RTF a HTML). A pochopiteľne takto "poznačenú" mapu následne i publikovať. Potrebujete niekomu vyznačiť cestu od domu až k domu? Použite personalizovanú mapu!

príklad: personalizovaná mapa
 

Google Maps API

Ak sa vyššie spomenuté body týkajú osobného použitia, skrátka neprídu ani majitelia webov. Google Maps API poskytuje široké možnosti zakomponovania máp priamo do vašeho webu, takisto dovoľuje vznik nových služieb s mapami previazanými. Tak ma napadá, ten Atlas a Zoznam už ani len na tie bankomaty a čerpačky by nebol potrebný...

príklad: Google Maps API na Sme.sk
 

Google Maps v mobiloch

Tento dôvod je šiesty, doplnkový, avšak významný - mapy od GM si môžete prehliadať i v mobiloch, smartphonoch a PDA, stačí stiahnuť potrebnú aplikáciu.

Ako ste na to s využitím Google Maps vy? Už ho preferujete alebo využívate len doplnkovo? Viem, viem, GM zatiaľ nepokryje všetko, ale ako som spomenul, ho Beta využívam - už je z neho burčiak, už je pitný, čo chvíľa bude z neho (dúfam) mladé víno a tie dve slovenské čučá možno ostanú na ocot :-)
 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Anonymous's picture

mozes mat tisic sluzieb ak je zla mapa, potom je vsetko ostatne zbytocne, takze ked budu dobre mapy, bude dobre aj ostatne ...

Šlosar's picture

[28] Co je zla mapa? Obecne mas pravdu... Ovsem ohladne GMaps vsetky miesta, ktore som ja kedy potreboval, boli pokryte v GMaps rovnako alebo kvalitnejsie ako u SK konkurencie... Ak ty mas inu skusenost, ok, ale neberiem to obecne.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.