Chcem všetko už len online... Sakra! Zhabali servery!

Tento príspevok by mohol začínať a končiť len titulkom, je v ňom kompletná pointa, i záver sa dá z neho odvodiť. Pokračovať by teda nebolo potrebné, pár riadkov ale predsa len pridám...

Pred časom, v dobe gmail-mánie, som bol dennodenne svedkom natešených komentárov z presunu kvázi-offline činností výhradne do online prostredia. Bol som už vtedy skeptický... Ale áno, existuje množstvo aktivít, ktoré inak ako v podobe webovej aplikácie fungovať nemôžu, ale presúvať na Sieť úplne všetku aktivitu? Naviac často, z pohodlnosti, bez backupu?

Nie, nechcem pichať do už dostatočne nasratého osieho hniezda, aj keď tam vidím niekoľko prípadov ľahkovážnosti a neadekvátnu dôveru v online služby. Postihnutých mi je naozaj ľúto, ide mi len o to, poukázať na riziko online prostredia, zhabanie serverov vôbec nijako nesúvisiace s vašími aktivitami vás môže výrazne poškodiť... Ale to ste už zistili... Tak dúfam, že tradičné offline aktivity, s nadšením presunuté na online, začnete minimálne backupovať. Alebo ešte lepšie - čo funguje offline, nepresúvať do online - toto je moje krédo, doposiaľ nenabúrané... Najtypickejší príklad: dôležitú mailovú schránku NIKDY neponechám v rukách webmailu, ak nemám vlastný poštový server, POP3 je pre mňa výhradná voľba.

P.S.1: Všimli ste si, že v poslednej dobe sme.sk informuje k ajťáckym kauzám rýchlejšie ako tradičné ajťácke informačné servery?

P.S.2: Mimochodom, tento príspevok nesie poradové číslo 300 :-) Číslovanie začína síce v auguste 2005 spustením weblogu, ovšem prvé zápisky na mojom webe siahajú až do roku 1998, už vtedy mohlo ísť o odborný weblog, len sa tomu tak vtedy nenadávalo :-)

 

Autor:

Kategórie: