Pomôže polícia v prípade krádeží na internete?

Krádeže obsahu na internete sú dnes pomerne častou, ani nie veľmi adrenalínovou "zábavkou". Poniektorí si totiž neuvedomia (prípadne vedia a kradnú vedome), že akékoľvek obrazové alebo textové dielo (áno, i ďalšie formy, tie ale nie sú dnešnou témou) zverejnené na webe, podlieha autorskému zákonu. Ak teda nie je pod ním uvedené, že dielo (text, fotografia, obrázok) je dané k voľnému užitiu a preberaniu bez súhlasu autora, nie je tak možné činiť.

Riešenie krádeže obsahu by sa teda na prvý pohľad mohlo zdať jednoznačné, veď máme Autorský zákon.

Prax ale nemusí byť už taká "ružová", dokazuje to článok na Lupe Jak postupovat proti plagiátorům článků na Internetu - text nanajvýš zaujímavý a poučný (aj napriek možným rozdielom v Sk a Cz práve). Postihnutý autor totiž tvrdí:

 

Konečný pocit z celé věci je samozřejmý – pokud nejsou schopni vyřešit takovou trivialitu, pak je s podivem, že je Policie schopna vůbec něco vyřešit, s tímhle přístupem se vůbec nedivím, že je gaunerům pouze pro legraci.

Článok dokladá, že trestné oznámenie na políciu nemusí byť automaticky úspešné, právnička v spomínanom článku teda radí:

 

Pokud od vás někdo převezme článek bez uvedení zdroje a přivlastní si jeho autorství, neběžte hned na policii. Slušně požádejte plagiátora, aby text odstranil, veřejně se omluvil a zaplatil vám honorář. Veškerou komunikaci si ukládejte pro případné dokazování. Pokud to nepůjde po dobrém, obraťte se na soud a doložte, že se vámi plagiátor odmítl vyrovnat. Sepsání žaloby svěřte kvalitnímu advokátovi, nejlépe takovému, který se specializuje na spory ohledně autorských práv. Pokud dodržíte přesně tento postup, máte velkou šanci na úspěch.

Mňa osobne krádeže obsahu poburujú, či už som postihnutý sám alebo niekto iný, prípady nelegitímneho prevziatia cudzieho diela mi takisto nie sú ľahostajné. Poburujú ma rovnako názory typu "ak si chceš niečo chrániť, nezverejňuj to na internete" alebo "ktokoľvek to môže prevziať, veď to už zľudovelo". Akákoľvek forma vystavenia diela totiž nedáva automatický súhlas na voľné šírenie a o tzv. "zľudovení" by tiež mal rozhodovať v prvom rade vlastník diela.

Ste si istí, že sa nestávate nevedomky "zlodejmi" aj vy, keď len použijete "obyčajný" obrázok bez uvedenia zdroja?

 

Autor:

Kategórie: