Automatické presmerovanie RSS kanálu na FeedBurner

Keď som ešte v roku 2005 začal používať FeedBurner, bola to služba nie veľmi známa, aspoň v našich končinách. Zvrat nastal pred pár mesiacmi po prebratí FeedBurneru Googlom, odvtedy pozorujem aj v našich končinách postupný nárast jeho využívania.

Je ale možné, že nie všetci majú ošetrené automatické presmerovanie pôvodného RSS alebo Atom kanálu na nový kanál z FeedBurner. Ono totiž nestačí začať ponúkať kanál z FeedBurner a zrušiť odkaz na pôvodné adresy RSS/Atom kanálu. Mnoho ľudí je pohodlných a vo svojej RSS čítačke si zmenu nevykoná a naďalej načítava pôvodnú adresu. Takto unikajú z prehľadu štatistík, čiže to hlavné, čo FeedBurner ponúka.

Riešením je zabezpečenie automatického presmerovania pomocou .htaccess. Docielime tým to, že ktokoľvek alebo čokoľvek bude načítavať pôvodnú adresu RSS kanálu, bude automaticky presmerovaný na novú adresu kanálu generovanú FeedBurnerom.

Čo je .htaccess a ako sa používa, nájdete inde, ja uvediem len konrétne použitie, ktoré nás zaujíma, buď pre presmerovanie jednoho kanálu (napr. rss.xml):

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !FeedBurner
RewriteRule ^rss\.xml$ http://feeds.feedburner.com/XYZ [R=302,L]

prípadne pre presmerovanie viacerých kanalóv (napr. atom.xml a rss.xml):

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !FeedBurner
RewriteRule ^(atom|rss)\.xml$ http://feeds.feedburner.com/XYZ [R=302,L]

Dôležitý je druhý riadok, ten zisťuje, či agentom je samotný FeedBurner, vtedy sa presmerovanie nevykoná. V treťom riadku si pochopiteľne za výrazy rss.xml a XYZ dosaďte svoje vlastné.

 

Autor:

Kategórie: