Nové Mesto nad Váhom má konečne nový web. Ale...

Nové Mesto nad Váhom sa konečne dočkalo po dlhých rokoch nového, slušného a informačne bohatého mestského webu. Na jeho pravdepodobnú prípravu som už upozorňoval pred pár mesiacmi a potom som už len očakával a pomaly aj zúfal.

Odteraz som už spokojný, ja a ostatní novomešťania majú k dispozícii mestský portál ako sa patrí, s mnohými informáciami, ktoré by občanov mohli zaujímať. Adresa je pôvodná, čiže www.nove-mesto.sk.
Konečne má mesto u mňa v tomto smere veľké plus, nielen obsah je pomerne rozsiahly (dúfam, že nezamrzne a ešte viac sa rozšíri, spolu s neustálym aktuálnym informovaním o dianí v meste), ale i technické spracovanie je na dobrej úrovni, dizajn je tiež strohý (v dobrom slova zmysle) a nerušivý.

Niečo mi ale predsa len vadí... Pri registrácii, ktorá je potrebná pre komentovanie pod článkami, pre zadávanie inzercie a pod., sa vyskytuje v registračnom formulári aj položka Dátum narodenia. Je síce uvedená ako nepovinná, ale domnievam sa, že i tak tam nemá čo robiť. Podľa mňa ide o zber údajov nad rámec účelu, na ktorý majú slúžiť - viď. §6 ods. 1 písm. d) zákona č. 428/2002 Z. z. (Zákon o ochrane osobných údajov). A tá povinná voľba pohlavia by tam hádam tiež nemusela byť.

A ešte dve malé technické poznámky:

  • Mestký portál ponúka pre odber noviniek len newsletter, čiže odber pomocou e-mailu. V dnešnej dobe, keď už pár rokov je štandardom syndikácia pomocou RSS alebo Atom, mi táto voľba príde ako nedostatočná. Dúfam, že v dohľadnej dobe bude mestký portál vybavený aj syndikáciou obsahu pomocou vyššie spomínaného.
  • Web by mal byť prístupný nielen na adrese www.nove-mesto.sk, ale aj prostredníctvom adresy nove-mesto.sk.

Ale celkovo som ako novomešťan naozaj s portálom spokojný, spomínané výhrady nech sú prosím chápané ako tipy na zlepšenie, nie ako samoúčelná kritika.

 

Autor: