Publikujte v RSS aj dátum článku!

Váš RSS kanál možno vašich čitateľov zbytočne naštváva a neviete o tom...

Napríklad takouto situáciou, verím, že nie neštandardnou - na domácom i pracovnom kompe mám spoločnú sadu RSS kanálov v desktopových čítačkách, príspevky zoraďujem podľa dátumu, čiže po príchode z práce ma na domácom kompe zaujímajú už len príspevky vydané napr. po 16-tej hodine a opačne, ráno po príchode do práce ma na pracovnom kompe zaujímajú už len príspevky vydané napr. po 23-tej hodine. Krásne to funguje, ovšem len u slušných RSS feedov, ktoré majú publikovaný aj dátum príspevku. Tých je, spomedzi mojich aktuálnych 160 zdrojov, našťastie drvivá väčšina.

Potom je tu ale aj pár tých "neslušných", ktoré ma obťažujú dva krát - niekto vydá článok napr. o 13:30, na pracovnom kompe ho RSS čítačka zaznamená (potiaľto Ok), po príchode domov mi ju ale v zoradenom a fitrovanom zozname s časom po 16. hod zaznamená aj čítačka v domácom kompe a to len preto, že v danom feede nie je čas publikovania článku, čiže RSS čítačka ho vyhodnotí ako čerstvý a článok, ktorý som už zaznamenal a čítal, ma otravuje opäť.
A "najmilšia" je situácia, keď článok vydaný v piatok napr. o 19.00 sa mi natrepe v pondelok ráno v pracovnom kompe medzi čerstvé príspevky...

Ak takáto situácia trvá dlhodobo, čo áno, tak som schopný začať z RSS čítačky vyraďovať...

Pritom stačí málo - doplniť do RSS feedu element pubDate (pozor, pod item) zodpovedajúci času publikovania článku (obdobne, len s iným elementom, to platí aj pre Atom):

<item>
<title> ... </title>
<link>http://...</link>
<description> ... </description>
<pubDate>Fri, 2 Nov 2007 22:00:00 +0100</pubDate>
</item>

Medzi "hriešnikmi" je zopár veľkých serverov, rovnako aj zopár bloggerov - páni, chcete byť vyradený z RSS čítačiek (nemusíte tým štvať len mňa) len preto, že sa vaše príspevky motajú na nesprávnom mieste v nevhodný čas? Chcete túto možnosť riskovať? Nie? Tak si, prosím, dajte do poriadku váš RSS feed. Ak váš publikačný systém element pubDate nezvláda, tak zvážte publikovanie feedu pomocou Feedburner (ešte vám dá aj štatistiky odberu).

Áno, môžem si zriadiť pre nedatované feedy trebárs jeden spoločný kanál prostredníctvom Google Reader a bude to poriešené, ale toto nie je systémové riešenie, prečo by som si mal svojpomocne niečo napravovať, ak riešenie u zdroja nie je náročné?

P.S.: Komentáre nahovárajúce ma na webové RSS čítačky, kde vyššie popisovaný problém neexistuje, nebudú publikované, lebo pre desktopové riešenie mám jasne definované dôvody...

 

Autor:

Kategórie: