F1 Pod Lampou je nepozerateľná

Dúfam, že spôsob F1, aký vymysleli v Singapúre, bude prvý a posledný. Ide o experiment, tak verím, že tak i skončí. Sám som bol zvedavý na pretek F1 pod umelým osvetlením v noci, bohužiaľ už včera, počas zhliadnutia záberov z tréningu, som bol sklamaný, pretek ma v mojich dojmoch len utvrdil.

Čokoľvek, kedykoľvek, kdekoľvek, konané pod umelým osvetlením, nie je pozerateľnejšie, ako to isté pod prirodzeným osvetlením. Práve naopak...
Modelky, nasvietené mäkkým svetlom v štúdiu sú nádherné na efekt, skvelé na titulnú stránku obálky, ale chýbajúcu prirodzenosť situácie okamžite z nich poznať. Presne ten istý dojem mám i z pretekov v Singapúre - jeden veľký bombastický efekt vhodný len na titulku.

Narozdiel od tých modeliek to ale nie je ani pozerateľné - pohľad na trať nemá hĺbku, tmavá obloha pôsobí rušivo, osvetlenie, nech sa akokoľvek snažilo svietiť konzistentne, konzistentné nie je, v obraze vznikajú pomerne silné kontrasty, zatiaľ čo dochádza k prepalom na vozoch, ich iné časti sú ponorené do hlbokého tieňa, množstvo odrazov z reflektorov na vozoch sťažuje identifikáciu ich tvaru i farieb. V diaľke, hoci osvetlenej, sa vozy tiež ťažko identifikujú.

Zaujímavé, že napr. v 24 hodinovke Le Mans mi pohľad na nočný pretek nevadí - tam je ale ta neprirodzenosť kompenzovaná tým, že vozy disponujú vlastnými reflektormi - a tým vnášajú prvok prirodzenosti do inak neprirodzeného prostredia.

Skrátka, na F1 Singapur nie je pre mňa dobrý pohľad - a to mi sakra vadí. Snáď pretek tohoto druhu bol posledný...

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Pjotr's picture

V tomto budem s Tebou nesúhlasiť. Pozrel som si celý pretek a s obavami o monotónnosť sa usadil na gauč.Osobne som sa nepozeral na Tebou spomínané fakty o kontraste, pozrel som sa na to ako fanúšik, ktorému sa to páčilo. A to nie len z dôvodu, že sa dalo pozerať 14:00. Autá sa mi páčili, mrakodrapy vyzneli v tej tme parádne. Ber to ale tak, že sa mi páči každý pokus, aj keď niekedy násilný, o inováciu v danej oblasti. Nakoľko bude úspešný, neriešim ;-).

Anonymous's picture

mne sa to naopak celkom pacilo. bolo to prijemne, take ine a atraktivne. navyse zavod bol fakt strhujuci, jeden z najlepsich v sezone. dufam, ze v tom budu pokracovat.

Šlosar's picture

Faj, ze sa vam to pacilo, kolko ludi, tolko chuti :-) Ja som o 14:15 sadol ku kompu, napisal tento clanok a k preteku som sa uz nevratil, isiel som lovit prirodzene svetlo do prirody :-)

Anonymous's picture

Ja taktiez nemozem s tebou suhlasit...mne sa to pacilo..nahoou to bolo skvele.A tie monoposty sa dali celkom dobre rozoznat.Ja som hned vedel o aku stajnu (respektive tim) a ak sa to sledujes pravidelne tak dokazes niektorych jazdcov rozpoznat aj podla prilby..ja som hned vedel ktory je ten moj :) Lukas

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.