Po havárii je každý žalobaba

Zbabelca poznáte podľa toho, kedy žaluje - až "až po následkoch", je to jasné. Neviem, či sa autobusy u nás vysypávajú vo zvýšenej miere, jedno viem ale isto, ich havárie sú niekedy aj v našich rukách, v našej odvahe...

Chcete príklad? Tu ho máte:

Vodič, ktorý zrejme spôsobil tragickú nehodu neďaleko Trenčína, šoféroval autobus aj noc predtým na linke z Prahy do Bardejova. Televízii Markíza sa prihlásili svedkovia, ktorí si vydýchli, že "cestu" prežili v zdraví.
"Aspoň trikrát som sa počas cesty zobudila na to, ako tento šofér začal strašne trúbiť a prudko brzdiť," zaspomínala si na jazdu autobusom Student Agency cestujúca...
Cestujúci o deň neskôr už také šťastie nemali...

Ak tomu správne rozumiem, cestujúca mala pocit nebezpečnej jazdy. Čo kvôli tomu spravila? Podala sťažnosť na vodiča prevádzkovateľovi linky? Možno áno, možno nie, správa to neuvádza, pritom tá sťažnosť možno mohla havárii zabrániť. Možno.

Nedávno som cestoval v autobuse, kde vodič počas jazdy šoféroval s mobilom pri uchu. Nikto si to nevšímal, nikomu to vôbec nevadilo, ale keby autobus havaroval, som si istý, že polovica cestujúcich by volala kamsi do TV a iných médií, že šofér telefonoval. Chce sa mi veriť, že pár sa ich na SAD ozvalo a sťažovalo, či to tak bolo naozaj, netuším... Ja som tak učinil, po dokončení cesty, hneď ako sa mi podarilo zistiť telefónne číslo na príslušnú SAD, podal som telefonicky sťažnosť na šoféra. Odporučili mi poslať sťažnosť aj písomne, priznávam, že v tomto bode som už zlyhal i ja, bol piatok a do ďalšieho týždňa som na to zabudol. Odkedy som ale natrafil na toho istého šoféra, mobil na uchu som mu už nevidel. A keby to spravil znova, písomnú sťažnosť už podám. Spravil by som to aj v prípade iných prehreškov vodiča.

A čo vy? Máte toľko odvahy, aby ste nezodpovedné správanie vodiča autobusu hlásili? Alebo ste len mudrlanti, ktorí vyvolávajú do médii "až po bitve"?

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Tomáš Gluchman's picture

Ja som raz v StudentAgency pozoroval vodiča, ako sa počas cesty díva hore na premietaný film, zatiaľčo autobus poslepiačky kmital medzi dvoma čiarami v rámci nášho pruhu na diaľnici. Neskôr už ale začal dávať pozor na cestu, tak som mohol kľudne ďalej spať. Osobne som nepodával ešte sťažnosť na žiadneho vodiča diaľkového autobusu, zato ma však prekvapila reakcia na moju sťažnosť na vodiča pražskej MHD, ktorú začali dokonca aj brať vážne a mnou uvedené okolnosti si preverili.Myslím si však, že tí ľudia "nežalovali" na dotyčného mladíka, pretože po príjazde do Bardejova boli radi, že sú doma a táto "banálna" (v tej chvíli určite áno) záležitosť im jednoducho vyfučala z hlavy, keď ráno dorazili do svojich domovov.

Šlosar's picture

Sledovat film, tak to je fakt huste :-)

Anonymous's picture

Pozdravujem.Ja som pisal staznost aj majlom, aj pisomne na vodica BA MHD.Pred par rokmi som siel na zastavku, ktora bola na znamenie. Bol som pred oblastou zastavky nejakych 15-20 metrov a videl som, ze prichadza bus, tak som sa este rozbehol s vedomim, ze ked nebudem na neho mavat a utekat do zastavky, tak mi nemusi vobec zastavit. Bolo take naprsane, umrholene pocko, este som si vsimol velku kaluz pri chodniku na ceste, a dufal som, ze ma neospliecha.Od normalneho vodica by som ocakaval, ze automaticky aspon spomali, aby mi na zastavke zastavil, kedze som uz zarovno s nim pribiehal do zastavky a jasne stale maval. Nuz, nebolo to celkom takto. Vodic siel az do poslednej chvile bez evidentneho spomalenia, ospliechal ma a napriek tomu mi zastavil, no predkom busu tak 2-3 metre za zastavkovym oznacnikom a otvoril dvere. Ja som bol v soku, lebo som ratal s tym, ze mi ani nezastavi.Nastupil som, a zapisal som si cislo busu, linku a na vystupujucej zastavke som ho poziadal o jeho meno, ze podam staznost, ze ma ospliechal... Na to mi odpovedal, stroho a jasne: "Ja som si myslel, ze sa mi chcete podakovat."Meno som sa nedozvedel.Tak som napisal majl na DP. Odpovedali mi, ze to mam podat pisomne oficialne, ucinil som tak, a samozrejme odpoved bola v prospech vodica, ktory udajne splnil a dodrzal vsetky predpisy, a ze autobus nieje taxik, na ktory sa mava....Moj nazor? Nemyslim si, ze za vsetko by mali byt vodici exemplarne trestani, ale, ak sa uz niekto ozve, tak by mala byt tendencia aspon mravnostneho dohovoru, aby sa vodici nespravali ako prasiatka, resp. tak, ako sa podaktori spravaju. Arogantne, drzo, a neprimerane k situacii.PS: tesi ma, ze prisla zmena zastavovania na zastavkach na znamenie: vodic tam ma zastavit, ked stoji clovek na zastavke aj bez mavania, aj kby nenastupil.Tolko k mojmu pribehu.Pozdravujem

rony's picture

anonym: precital som si tvoj pribeh, skus sa na to pozriet este z tohto uhla.Vodic ma okrem sledovania teba este jednu dolezitu ulohu - sledovat premavku okolo, ak sa nachadza v priestore zastavky, tak ma k dispozicii 360 stupnov priestoru a napr. VLAVO priestor, kadial sa pohybuju chodci, auta atd.Nemam chut ho akokolvek ospravedlnovat ale u teba je problem, ze si DOBIEHAL, ak by si na zastavke stal a napriek tvojim znameniam sa stalo to, co popisujes, tak poviem o tom vodicovi, ze je hajzel. Takto neviem posudit ale urcite by som si v prvom rade povedal, ze uz pozeral druhym smerom ci nieco nejde po ceste (napr. ci ho nieco nepredbieha).Kazda minca ma dve strany. Ty si bol nastvany z pospliechania a vodic ta celkom kludne objektivne nemusel ani zaregistrovat - na zastavke si v podstate nebol.

Anonymous's picture

Ahoj rony.Ano, mas z casti pravdu aj ty, ja som si PLNE UVEDOMOVAL, ze som DOBIEHAL na zastavku, no viacmenej sucasne s autobusom.Nechcem to rozpitvavat, nenatacam si ani videa z takychto, ani inych situacii, no myslim si, ze prave vodici velkych vozidiel by mali jazdit "predvidavejsie" ako ostatni, o to viac vodici MHD.Ako som uz napisal, nemusia byt za vsetko exemplarne trestani. Z principu a nazvu vyplyva, ze MHD je hromadna, teda verejna preprava.Chapem, ze keby vodic mal na kazdej zastavke a za kazdych okolnosti byt absolutne ohladuplny, a na kazdeho cakat a co ja viem co, tak by asi nikdy nedosiel na konecnu.....su vsak aj situacie, kedy sa to da....A beriem aj to, ked si zamestnavatel zastane zamestnanca....Pekny den.(Ja zo 16 októbra, 2008 08:25)

Anonymous's picture

Nebudem sa tu evidovať , Len náhoda chcela , že som tu... Som vodič autobusu a myslím že slušný aj predvídavý, ako by ste si všetci želali. Bolo by super ,ak by takí boli aj cestujúci. Nehovoriac o tom ,že za prácu, kde treba mať psychyku , zdravie , a vedomosti ako nikdo a mam sotva 3/4 priemerného platu a musím jazdiť na dialkovej linke na vyše 20 ročnom autobuse. Len sa sťažujte , ostané príde samo...

Šlosar's picture

Profesionalnych vodicov si urcite vazim... Ovsem vyssie platy vam bohuzial my cestujuci nezariadime, to je vo vasich rukach.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.