Hej, Facebook, dojčenie (na verejnosti) považujem za obscénne

Dojčiace mamičky na fejsbúku a ich skupina (Hey, Facebook, breastfeeding is not obscene!) ma naozaj pobavili, nikdy by mi nenapadlo, čo za potreby sa budú riešiť.

Pravdupovediac, obecne mi je jedno, kto si kde ukazuje svoje prsia, pokiaľ je to v spoločensky akceptovateľnej podobe. Ale prekáža mi, ak si trebárs v lete sadnem na námestí na terasu ku káve a som nutený, zo slušnosti, hladieť len pred seba, pretože pozriem vľavo a vidím dojčiace prso, pozriem vpravo a vidím dojčiace prso.

Dojčiace mamičky na fejsbúku (i na tej terase pri káve a v parku) mi pripadajú tak trochu exhibujúce, exhibujúce viac ako je zdravé. Dojčiace mamičky, majte s nami zľutovanie, chceme sa na verejnosti rozhliadať slobodne, nie len vpred :-)

 

Autor:

 

Komentáre

Ludo Jambrich's picture

no, vezmime priklad. Mamicka je s dietatom v restauracii/dialkovom autobuse atd. Dieta jej zacne vrieskat, lebo chce mlieko. Ma sa mamicka zdvihnut a ist hladat miesto, kde ju nikto neuvidi?Podla mna to nie je potrebne. Inak kedysi mi to tiez prekazalo, ale ako otec 3 deti a manzel poradkyne v dojceni som uz zhovievavejsi ;-)PSInak spravne po slovensky je dojcenie, kojenie je po cesky

Šlosar's picture

[1] No, podla mna je to mozno o spohodlneni mamiciek, donedavna sa podobne "ukazy" neobjavovali a predsa len mimina neumreli od hladu ;-)Ale taky autobus by som vedel pochopit, tento spot je ale o dojciacich mamickach na zverejnenych sukromnych foto a trebars na terase kaviarne ;-)P.S. vdaka za opravu.

Polepetko's picture

Čo tak sa k tomu postaviť podobne pragmaticky: Keď s tým dojčiace ženy nemajú problém, prečo by si mal mať Ty? Kľudne si pozeraj kde chceš. Ja sa tým fakt nestresujem. Ver tomu, že matka, ktorá sa rozhodne to robiť na verejnosti si nejaký ten pohľad navyše ani nevšíma. Pokiaľ nebudeš zízať len na jej kozy :)

vevjurka's picture

[2]Nesúhlasila by som s tým "pohodlím" pre mamičky. Ja sama som momentálne dojčiaca mamička už tretieho dieťatka. S dojčením na verejnosti mám osobný problém - hanblivosť, nerada sa obnažujem pred cudzími očami. Ale ak to inak nejde a moja ratolesť je hladná, skúšam to vždy vyriešiť tak, aby som nebola na očiach - otočím sa chrbtom k zvedavcom, alebo zájdem niekam do kúta, kde ma je menej vidieť. Zistila som, že niekomu je nepríjemné ak dojčím v spoločnosti... "okúňavé" pohľady, každý hneď odvráti hlavu niekam inam, náhle napätie, alebo sa zastaví konverzácia a zrazu nie je o čom hovoriť. Samozrejme, nie vždy sa mi podarí "ukryť sa". Ale naozaj chápem ľudí, ktorým to prekáža...to obnažovanie sa... Ale skutočne to nie je o pohodlnosti. Nebudem predsa skladovať vlastné mlieko niekde v termoske a dávať ho piť dieťaťu z fľaše len preto, že sa niekomu zdá dojčenie na verejnosti nevhodné. A tiež nebudem kupovať umelé mlieko, aby som nemusela dojčiť na vychádzke s dieťaťom. Jednak na to nemám financie a vlastné mám zadarmo a navyše nebudem kŕmiť syna umelinami, keď mu môžem dať to najzdravšie :-) Pozdravujem a želám veľa trpezlivosti a zhovievavosti s nami - dojčiacimi mamičkami. PS: Ozaj, možno sa to niektorým maminám zdá veľmi moderné a "in", že dojčia...chcú sa ukázať... Kedysi to bolo úplne prirodzené, len dnes sa z toho robí nenormálna veda :o)

Šlosar's picture

[4] Myslim, ze spravne vyvazeny nazor na vec priamo od najkompetentnejsich :-)

Soňa's picture

som matkou 6 tyzdnovej dcery a nakolko predtym som mala velke problemy kojenim, teraz sa nijak neobmedzujem, teraz kojim kdekolvek a nerobi mi to problem ved predsa existuju saly a satky

Anonymous's picture

som zvedava ci by sa ti viac pacilo keby si si popijal kavicku na terase alebo v kaviarni ci kdekolvek a dieta by z plneho hrdla vrieskalo ze je hladne..nehnevaj sa na mna, ale vacsina muzov neodvrati svoj zrak od billboardov, kde su fotografie s vyrazne erotickym podtonom a necitia sa pritom nijak pohorsene, tak preco utok voci kojacej matke??ved to je prirodzene a nie je na tom nic eroticke a pokial zena nie je exhibicionistka, tak ani pohorsujuce..

Šlosar's picture

[7] Predstav si, moja generacia a mnohe pred nou a po nej neboli kojene v kaviarnach a na terasach a tu sme, nepomreli sme od hladu. Hmm, ako to len tie mamicky vtedy robili, ze?Ak ti neprekaza kojit na verejnosti, preco to uz nevezmes poriadne z gruntu a nechodis na verejnosti uplne bez? ;-)

Anonymous's picture

mne osobne dojciace mamicky na verejnosti prekazaju. nie vzdy je to totiz zrovna esteticke. v nevyhnutnych pripadoch vsak dokazem tolerovat, ale ocenila by som aj malicko ohladuplnosti zo stran mamiciek ... dojcenie v restauracii by si mohli odpustit.

Darina's picture

Dojcenie na verejnosti je uplne prirodzene a verejnost by mala tento fakt akceptovat.Co je podla Vas prirodzenejsie, nez matka krmiaca svoje dieta?Preco by sa mala schovavat ked dojci? Ludia, nebudte pruderni, ak Vam dojcenie na verejnosti vadi tak potom ste obetami doby, ktora akceptuje vsetko mozne, ale nad dojcenim na verejnosti sa pohorsene pozastavuje.Kde sme sa to dostali?V zahranici dokonca existuju zakony na ochranu dojciacich zien na verejnosti napr. v UK sa to vola Equality Act 2010.Podla neho ten, kto vyzve dojciacu zenu na verejnosti k odchodu z miestnosti (priestranstav a apod) kde dojci, tak kona ilegalne a moze byt postihnuty.U nas na SLovensku mnohi ludia ,,zaspali,, dobu.Chovajme sa prirodzene a pozerajme sa na prirodzene javy, akym je dojcenie na verejnosti, bez pohorsenia.Ak to nevieme urobit, potom hladajme problem niekde hlboko v nas samych.Sama som dojciaca matka a viem ako je to, ked sa dietatko dozaduje mlieka, hoci som s nim mimo domova.To podla Vas niektorych mam nechat dieta plakat az do prichodu domov? Akebo sa mam s nim ist niekam schovat, ako keby som robial nieco nemravne? Preboha, zobudte sa ludia. Nie raz som bola v situacii, kedy sa nedalo robit nic ine, len zacat dojcit a co najrychlejsie. Decentne, ale na verejnosti.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.