Môžu školy za školákmi priznanú nevedomosť o nástrahách internetu?

Asi nie malou mierou môžu... Nadobúdam tento dojem po prečítaní článku Školáci priznali, že o nástrahách internetu nevedia.

Spýtam sa - sú rodičia obecne dostatočne počítačovo gramotný? Nie, nie sú, nie to ešte aby vedeli posúdiť všetky riziká hroziace na internete. Ak aj niečo začuli v TV správach, bulvárne prevedenie ich nenecháva na pochybách, že ich sa to predsa netýka. Skrátka, nevedomosť a naivita vládne rodičovskou kontrolou v tomto smere.
Jasné, jasné, rodič je za dieťa zodpovedný v plnej miere, nemôže sa vyhovárať na školu, súhlasím. Ale kým pri nástrahach typu drogy, úrazy, neslušné chovanie a pod. už len ignorant nevie čo je jeho rodičovskou povinnosťou, nie tak je tomu v súvislosti s informatikou.

Spýtam sa druhý krát - kto by mal o potencionálnych problémoch vedieť viac? Vzdelávacie inštitúcie? Asi áno. Majú predmety "Informatika"? Majú. Sú povinné? Neviem, ale ak sú aj nepovinné, nemalá časť detí ich absolvuje.

Spýtam sa tretí krát - je predmet "Informatika" tým správnym miestom pre oboznamovanie detí o nástrahách internetu? Myslím, že tým najlepším.

Prečo potom počúvame: "školáci priznali, že o nástrahách internetu nevedia"?

Problémom je teda nekvalifikovanosť učiteľov informatiky alebo nepovinnosť predmetu "Informatika" alebo jeho náplň alebo všetko dokopy? Alebo čo?

P.S.: Neobhajujem vzdanie sa zodpovednosti rodičov, v tomto prípade ale vo väčšine prípadov sami nevedia.

 

Autor:

 

Komentáre

Tomáš "Kusi" Kusenda's picture

Nadherny clanok a krasne napisany. Dobra otazka a aj pekne odpovedane, aj ked nie uplne. Podla mna by sa tymto mali zaoberat napriklad v TA3.k clanku: osobne sa mi nepaci podavanie informacii v mediach, su velmi zjednodusene a kazdy si ich vysvetluje uplne inak. Aspon pokrocily user nad nimi kyvne rukou, zatial co laici sa stresuju a vidia v tom tretiu svetovu vojnu.

Šlosar's picture

Dik :-)Mas pravdu, na takej TA3 by bol priestor, aj pre serialove podavanie informacii tohoto druhu, problemom je ale relativne nizka sledovanost tejto stanice. Mozno kampan zaplatena statom, pravidelne raz rocne omielana vo vsetkych mediach, by bola ucinnejsia. Taketo peniaze, ako danoveho poplatnika, by ma naozaj nemrzeli.

Anonymous's picture

Pýtal som sa minulý týždeň školáka, čo robili v škole keď mali "počítače". Odpovedal mi, že sa hrali hry na internete.

Šlosar's picture

[3] Ano, spravny postreh, o "zaujme" ucitelov informatiky a dokonca o ich urovni odbornych znalosti nemam iluzie - prave preto treba v tomto smere viac "tlacit".

Peter's picture

Zaujem ucitelov na skolach je nulova kazdy je rad ze oduci to svoje resp. ani neoduci .Hodiny informatiky prebiehaju formou ze mozno 10 minut si ucitel porozprava nieco o worde a potom si deti mozu robit co chcu.Takisto spravcovia sieti na skolach by sa mali zamysliet zaco beru peniaze, nakolko statisticky na cca 99% skol nieje internetovy pristup nijako monitorovany nie to este blokovany a tak si deti mozu veselo surfovat kade sa im zapaci, o nejakych hrozbach internetu nikdy nepoculi a ked im to aj niekto povie predsa len to zakazane najviac chuti a preto by mal byt prave tento obsah dostatocne kvalitne filtrovany.

Anonymous's picture

No a teraz reakcia takeho ucitela informatiky: Naozaj mate pravdu, mnohi ucitelia informatiky a podobych predmetov nie su dostatocne kvallifikovani(vratane mna), riaditelia totiz nemaju na zaplatenie kvalifikovaneho cloveka - hovorim o ZS. Na zaciatku ma informatika zaujimala, vedela som viac ako ostatni ucitelia v skole, tak mi to prischlo. Bez akejkolvek pomoci, co mam vlastne deti ucit, ako ich to mam ucit. Ja som kvalifikovana na matematiku a slovensky jazyk. Takze kym zacnete sudit tych prepracovanych a casto aj syndromom vyhorenia trpiacich ludi, zamyslite sa, ci by ste to robili za cca 500,-€ mesacne. Vzdelavanie Vam nikto nezaplati a musite plnohodnotne oducit 23 - 25hodin v tyzdni(priprava na kazdu trva cca 30-40min + opravy testov som do toho nezaratala)+praca triedneho(hlavne papierovacky),atd. Ja osobne by som mala oficialne robit aj akehosi spravcu ucebne-nikdy som to nestudovala a tak sa ucim za pochodu hlavne na vlastnych chybach. Na svoje vzdelavanie - a takych ucitelov je mnoho- vyuzivam hlavne rôzne kurzy a vzdelavania pre ucitelov. Dostala som sa aj do vzdelavania DVUI a mozem Vam povedat, ze co sa zyka notebooku a projektora - papier toho znesie... Tato technika sa stane majetkom skoly, ja ich budem moct vyuzivat pre ziakov a svoje vzdelavanie. A nie nerobia tam z nas cvicene opice, len sa snazia ukazat nam co a ako ucit. Vzdelava sa mnoho ludi, ktori ovladaju zaklady prace s PC a chcu vediet viac a hlavne ako tieto inf. sprostredkovat svojim ziakom. Mozno mo prispevok posobi ako obhajoba - tou aj je. Ale uz mi lezie na nervy neustale zvalovanie vsetkeho na ucitelov. Nezabudnite, Ze momentalne ucime bez ucebnic pre 2.5.6.rocnik a ako povedal nas uzasny minister, Je nasou povinnostou pripravit novy skolsky rok plnohodnotne aj v case dovolenky. A nejaka odmena za to ze sa 2 tyzdne z dovolenky venujem mojmu zamestnaniu? Skoly su financovane podla poctu ziakov a tych je stale menej. :)Byt ucitelom, musi byt poslanie...

Šlosar's picture

Sme sa nerozumeli, vycitate clanku, co v nom nie je napisane ;-) Nezvalujem vsetko na ucitelov, len tvrdim, ze predmet Informatika by mal byt prvoradym miestom pri informovani o nastrahach internetu. Samozrejme, ze vzdelanie a priebezne vzdelanaie musi pre ucitelov skolstvo zabezpecit.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.